Sări la conţinut

Cum să alegi libertatea

ianuarie 7, 2009

Un articol despre un milionar rus face furori in blogosfera. Nu m-am putut abtine sa nu preiau si eu cateva fragmente, adaugandu-le colectiei de downshifteri…

Mai bine taran decat oligarh

A dat miliardele pe viata la tara

Russia's Lost Tycoon

German Sterligov Foto: Daylife

German Sterligov s-a bucurat de o avere impresionanta, a trait printre vile somptuoase, yachturi si avioane private, dar a renuntat la acest stil de viata in urma cu patru ani si a ales sa se mute cu familia sa intr-o zona rurala a Rusiei, unde a ales sa traiasca in mijlocul salbaticiei. „Majoritatea prietenilor mei au crezut ca mi-am pierdut mintile, dar dupa patru ani se dovedeste ca am facut alegerea corecta. Criza economica care i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni si am suficiente resurse pentru a supravietui”, a declarat German Sterligov, in varsta de 42 ani.

La doar 24 de ani, German Sterligov a pus bazele propriei companii si in scurt timp, profitand de vidul de legislatie din acea vreme, a reusit sa construiasca un imperiu financiar, cu birouri in Londra si New York, si a devenit primul milionar legal rus dupa Revolutia din 1917. Dupa o viata traita in cel mai luxos cartier din Moscova, Sterligov si sotia sa si-au schimbat perspectivele asupra vietii si au decis sa-si vanda proprietatea din cartierul Rublyovka, apartamentul cu vedere spre Statuia Libertatii din New York, birourile de pe Wall Street si din Londra, casa din Elvetia, castelul din Franta si apartamentul din Piata Rosie din Moscova pentru a se muta la tara.

taranul-rus-2

Sotia, Alyona si fata, Pelaghia Foto: Dalilymail

Pentru a se adapta noii vieti, sotia acestuia, Alyona, a schimbat bijuteriile scumpe si hainele de marca cu fustele lungi si basmaua, precum taranii din romanele lui Tolstoi. Sotii Sterligov si cei patru copii au ales ca resedinta o casa umila, fara electricitate, aflata la 15 kilometri departare de orice alta locuinta. Alyona a nascut cel de-al cincilea copil al familiei in noua locuinta, fiind asistata la nastere de sotul sau. „Nici intr-un milion de ani nu mi-as dori sa redevin om de afaceri si sa fiu inconjurat de acele lucruri care definesc un om de afaceri de succes: case in Rublyovka, yachturi si masini Bentley. Sunt fericit cu pacea pe care am gasit-o la tara, alaturi de sotia, copiii si oile mele”, si-a continuat acesta confesiunea.

In timp ce Sterligov isi facea un nume in domeniul afacerilor, amenintarile incepeau sa se intensifice, iar el si sotia sa traiau in permanenta cu frica de a nu fi rapiti, brutalizati sau chiar omorati. „In primii doi ani de relatie ne-am mutat de 23 de ori. El ma suna si-mi spunea: «Impacheteaza, iar ne mutam». In cercurile in care sotul meu activa aveau loc multe crime”, isi aminteste Alyona.

„Intotdeauna aveam cel putin doua garzi de corp cu mine, dar odata numarul acestora a ajuns la 60 pentru a ma supraveghea atat pe mine, cat si pe copiii mei”, a continuat aceasta, in timp ce sotul sau a dat afirmativ din cap. „Eram ca pasarile intr-o cusca aurie. Fiind foarte bogati, traiam intr-o sclavie, din care, din fericire, am scapat”, a completat German.

taranul-rus-1

Familia Sterligov in fata smeritei lor case Foto: Dalilymail

In momentul de fata, familia Sterligov detine doar doua locuinte, una de iarna si alta de vara, aflate la o distanta de aproximativ 20 de kilometri una de cealalta. Dupa ce s-au mutat, familia a aruncat toate pozele reprezentand vechiul stil de viata si refuza sa se uite la televizor sau sa foloseasca Internetul. „Nu are rost sa pierdem timpul copiilor nostri utilizand aceste mecanisme de spalare de creier. Mai bine ne asezam la masa si vorbim despre carti decat sa ne uitam la mizeriile de la televizor”, a declarat Sterligov. Parintii nu au dorit sa-si dea copiii la scoala, acestia fiind instruiti de un institutor, in timp ce cea mai mare fata invata la Universitatea din Moscova.

Familia este foarte credincioasa, respectand obiceiurile religiei ortodoxe. Cu toate ca s-a retras complet din lumea afacerilor, Sterligov a mai primit amenintari, iar prima lor cabana a fost incendiata, in timp ce cainele a fost otravit. Casa de iarna are doar doua dormitoare si a fost dotata cu un sistem electric pentru a permite functionarea unei masini de spalat si pentru iluminat. Sterligov si familia sa nu-si doreste sa se intoarca la viata de dinainte. „Ce sunt acum? Doar un taran oarecare. Un crescator de animale. Nu cred ca Putin se mai teme acum de mine”, a conchis fostul oligarh.

taranii

taranii3taranii4

taranii2taranii5Russia's Lost TycoonRussia's Lost TycoonRussia's Lost Tycoon

Magnatul care a renunţat la tot

taranii1

German Sterligov, "inainte" si "dupa"

Omul care a devenit al doilea milionar oficial al Rusiei de dupa caderea comunismului si-a abandonat averea pentru a trai ca un taran intr-o parte indepartata a tarii.

„Viata mea nu a fost niciodata mai buna – inca nu pot crede ca am o viata atat de implinita si interesanta”, a declarat el programului BBC World Service’s Outlook. „Puii de curcan tocmai au iesit de sub closca – aceasta este o stire interesanta pentru noi in momentul de fata. Am reusit sa gasim fericire ca si familie – si inca nu pot sa cred ca am reusit sa parasim Moscova, cu toata atmosfera ei de mercenariat, ividie si ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufleteasca in care ne aflam, exact cum nu poti descrie gustul unei inghetate. Trebuie sa o gusti pentru a stii asta.”

Sterligov traieste acum intr-o casa mica, pe care o descrie ca fiind „o soba ruseasca, cateva ferestre, pereti si un tavan”. Are doua tractoare, un boldozer si o Toyota veche, desi pe timp de iarna la ferma se poate ajunge doar cu o caruta tarasa de cai. Ce mai apropiata casa se afla la 11 km distanta. Nu are electricitate si acum incearca sa se descotoroseasca si de telefonul mobil.

In periada lui de prosperitate, German Sterligov a oferit locuri de munca pentru 2.500 de persoane. In prezent, acestia mai sunt doar in numar de doi, ambii muncitori, care il invata pe Sterligov cum sa faca lucruri precum constructia de ziduri sau repararea de garduri.

Sterligov si-a vandut averea la licitatie dupa ce s-a ales praful de ambitiile sale politice. Acestea incepusera cu o campanie pentru functia de guvernator al Siberiei si au fost urmate de candidaturile pentru primaria Moscovei si in final pentru presedentia Rusiei. „Mi-am dorit sa schimb viata oamenilor din Rusia in bine”, spune el. „Mi-am dorit sa aduc o noua viziune acestei tari, pentru a crea o viata mai buna. Dar nu am reusit, si am ajuns sa imi dau seama ca, chiar daca nu voi putea fi alaturi de tara mea in acest mod, familia mea inca are nevoie de mine – si am putut face schimbari la acest nivel.”

A ajuns sa acumuleze datorii uriase din pricina costurilor campaniilor sale electorale. Ca rezultat, si-a vandut casa din Moscova, toate proprietatile si actiunile, si si-a platit datoriile. Apoi, dupa o calatorie in padure, si-a construit o casa cu banii care ii mai ramasesera dupa ce totul fusese vandut.

„In astfel de situatii urgente, nu este timp de discutii – atunci capul familiei, barbatul, trebuie sa ia toate deciziile”, spune el. „A fost greu pentru sotia mea, care nu era obisnuita cu viata la tara, ci mai degraba cu viata de milionar. Acum este recunoscatoare, deoarece copiii nostrii duc o viata normala, o viata reala. Familia mea este fara indoiala mai fericita.”

Este un nationalist convins si a devenit profund religios acum 10 ani – desi nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru, descriindu-l ca fiind „prea personal”.

„Nu mi-a mai ramas nici un ban – tot ceea ce am sunt banii din buzunar. Si mai am niste gaste, vite, un berbec si mai nou, niste curcani. Avem aproape tot ceea ce ne trebuie. Nu mai trebuie sa cumpar decat zahar, sare, ceai si ocazional paine, atunci cand suntem suficient de lenesi pentru a nu ne macina propria faina”.

Russia's Lost Tycoon

via Cidade de Deus si Dulce casa


64 comentarii leave one →
  1. ane permalink
    ianuarie 8, 2009 12:19 am

    Da, pre multi i-a mai popit si tatuca Putin. 🙂

  2. ianuarie 8, 2009 12:26 am

    este incredibil, ar fi frumos sa fie si adevarat.

  3. ianuarie 8, 2009 10:25 am

    Foarte interesant articolul. Fericirea este asa la indemina noastra a tuturora dar ne place sa ne complicam …

  4. ianuarie 8, 2009 1:53 pm

    pai vad ca nu de buna voie a facut downshiftingu asta

  5. Ioana permalink
    ianuarie 8, 2009 3:17 pm

    Noroc ca ai pus si tu articolul, ca altfel eu nu dadeam de el 😉
    M-am uitat de n ori la fotografii, si vad clar o familie cu adevarat fericita…
    Sunt un exemplu minunat !

  6. viatalatara permalink
    ianuarie 8, 2009 5:07 pm

    Sabina, la o prima vedere, asa este. Totusi, gandeste-te ca puteau duce o viata ok, caldicica si burgheza, e drept ca nu la banii avuti inainte. Ceea ce au facut insa a fost un gest revolutionar. Mi se pare interesant de gandit asupra faptului ca, atunci cand o ducem „bine”, chiar daca nu suntem urmariti de criminali platiti, multi din noi suntem intr-un fel de moarte sufleteasca. Vezi Pr. Serafim Rose si problema confortului.

    Ei au ales sa traisca mai simplu decat isi permiteau, ca sa zic asa 🙂 Pentru mine, sunt un exemplu ca se poate…

  7. ianuarie 8, 2009 5:29 pm

    eu vad ca ales sa se retraga pt a-si proteja familia.
    daca statea la moscova, ar fi fost orcand tentat sa reia genu asta de viata cu grad sporit de pericol, si nu uita ca a ramas falit. Cine i-ar mai fi dat credit in oras? din intelgienta a les ruptura totala.
    Oricum, mie imi place cum traiesc ei, si tot respectul pt ca au asa multi si frumosi copilasi , numai ca nu au realizat de la sine ca le trebuie simplitate, de aia nu-s downshifteri.

    vezi ca am pus poze noi pe blog:D

  8. viatalatara permalink
    ianuarie 8, 2009 5:35 pm

    Eu am inteles ca si acolo au fost amenintati cu moartea si li s-a dat foc la casa – adica retragerea nu insemna automat protectie, ci, dimpotriva, dezvelire. De asta cred ca retragerea lor are mai ales o latura duhovniceasca: nu mai avem garzi – nu ne mai temem de moarte!

  9. ianuarie 8, 2009 5:36 pm

    sper sa ii lase in pace si publicitatea asta de acuma sa nu le aduca nimic rau, ar fi mare pacat:)

  10. viatalatara permalink
    ianuarie 8, 2009 5:38 pm

    Haha, ar fi dragut sa se trezeasca ca isi mai fac si altii casa prin preajma lor! (glumesc!)

    Am vazut pozele, imi place mult a doua – dar nu reusesc sa scriu comentarii pe blogul tau (?!)

  11. irina flo permalink
    ianuarie 8, 2009 5:58 pm

    mie imi place nevasta lui, e extraordinara!

  12. ianuarie 8, 2009 8:01 pm

    Sabina, eu cred ca au facut totul de buna voie, sotia lui zice ca si atunci cand traiau in lux se ocupa singura de copii si facea treaba in casa.In plus au bani si acuma, si inca destui,vorba Ancai, ar putea trai undeva linistiti, in confort, dar au ales o viata mai simpla.

  13. Publius Naso permalink
    ianuarie 8, 2009 11:16 pm

    Este exact ce gandesc sa fac si eu de multa vreme doar ca nu am banii lui. Totusi sunt dispus sa-l fac chiar si in aceste conditii, mai modeste, doar ca astept o Alyona, adica o sotie ca a miliardarului. Cine se ofera, sunt dispus sa astept, ofer casa, pamant si celelalte.

  14. Bullsh**t Story permalink
    ianuarie 9, 2009 4:29 am

    Da, sigur. Si el si nevasta lui arata ca niste „nuts”. Are si AKSU-74 in poza pentru „vinat”(al doilea arma in cui in poza in care sta in usa ).. hai sa fim seriousi…. Cine stie ce secta apartine sau ii sa pus in „vedere” sa se retraga…. Voi chair sinteti naivi.

  15. viatalatara permalink
    ianuarie 9, 2009 10:27 am

    Sunt ortodocsi.

    Sa inteleg ca, daca cineva vrea sa se retraga la tara, e ori nebun, ori sectant, orice, numai normal nu.

    Domnul cu neincrederea, nu spun sa ingitim pe nemestecate orice subiect din presa, doar ca povestea de mai sus e destul de plauzibila, ba chiar extrem de coerenta. Practic e cea mai buna solutie gasita in acele conditii.

    De aproape doua mii de ani, ortodocsii se cam retrag in pustie.
    Uite o lectura suplimentara aici: https://viatalatara.wordpress.com/2008/11/09/un-film-pe-care-abia-astept-sa-l-vad/

  16. doina permalink
    ianuarie 9, 2009 6:41 pm

    „Sa inteleg ca, daca cineva vrea sa se retraga la tara, e ori nebun, ori sectant, orice, numai normal nu.”

    aici ai pus punctul pe i :)))

    unde gasesc articolul, ca as vrea sa-l mai citeasca si altii, si nu-mi place sa pun blogul tau la vedere

  17. GAP permalink
    ianuarie 9, 2009 7:17 pm

    In naivitatea-mi poate si nevoia de a gasi logica in tot si un echilibru in toate, ma intreb: daca le e asa bine….., si daca si-au gasit si fericirea si implinirea schimband yahtul cu troica, hainele scumpe cu cele rurale, nasterea la spital cu mositul sotului…., daca au ales sa traiasca precum pustnicii….., la ce bun publicitatea si interviurile pt. BBC?! Retoric!

  18. Ina permalink
    ianuarie 9, 2009 8:36 pm

    Publius, roaga-te Domnului sa-ti scoata in cale acea femeie care sa doreasca sa locuiasca modest. Cu adevarat insa, nu-ti trebuie sa o ai alatui ca sa-ti traiesti viata asa. Nici o casnicie nu este numai roz, asa cum se vede din aceste poze. Cu adevarat au viata minunata si se vede credinta lor. Amandoi au fost oameni buni. Cati dintre milionari ar putea lua asa o decizie? Oamenii astia stau bine la capitolul mandrie.

    Bull…, esti un tinerel care nu mai poate crede ca viata la tara poate fi minunata. Daca ai bunici mergi si taie lemne pe la ei. Sa dea Domnul si sa-i ai, si sa fie la tara.

    Doamne ajuta

  19. Publius permalink
    ianuarie 10, 2009 2:40 pm

    Ina, cu adevarat esti inteleapta, rugaciunile de care aminteai se fac si nu atat pentru o ea, cat pentru o intalnire reala cu El, adica cu Domnul. Conditiile in care aceasta se poate intampla, uneori nu tine de calculele noastre, desi si alegerea noastra joaca un rol important. Din pacate, curajul de a renunta la lume este aproape inexistent la nivelul familiei si pentru faptul ca ea este prin definitie comunitara fiind legata de cadrul social. Cat de simplu ar fi ca mai multe familii sa se stramute undeva la tara; slava Domnului Romania ofera coditii in aceste sens, prin nenumaratele sate aproape parasite, aflate in zone de vis. Problema, insa, tine de motivatie sau de faptul ca nu ne-a ajuns cutitul la os. Parintele Paisie Aghioritul observa foarte bine aceasta schizofrenie la care suntem partasi zicand: …Multi vin la mine si imi spun ca Athena este o jungla in care nu se poate trai. Jungla, jungla insa nu vad pe niciunul sa plece din ea…. Vremurile sunt, dupa cum unii pot simti, pentru a ne exersa intr-o viata cat mai simpla. Este o iluzie sa credem ca la vreme de restriste vom sti noi ce sa facem sau Dumnezeul ne va ajuta. Pai El ne ajuta inca de acum aratandu-ne corabia lui Noe pe care trebuie s-o construim. Bucurie!

  20. Ina permalink
    ianuarie 10, 2009 9:47 pm

    Publius, frumos ai scris. „Viatalatara” impreuna cu familia ei, ne arata ca este posibil. Desigur ca trebuie multa intelegere in familie ca un astfel de trai sa fie posibil. Sunt multe familii care traiesc la tara, si care nu sunt deloc fericite. Sunt atatea care doresc sa se mute la un dus cald si caldura de calorifer.

    Locuiesc in afara tarii si-mi doresc din suflet sa ma intorc acasa. Cu ajutorul Domnului am sa fac pasul asta cat de curand. Am s-o pornesc de la o casuta modesta de-a parintilor, care dupa spusele lor nu valoreaza nimic. Pentru mine traita in raceala societatii occidentale, casa aia este o minune.

    Am o mare apreciere pentru cei care au putut lasa un mod de viata linistit, pentru traiul la tara in natura, mult mai aproape de Dumnezeu. Am desigur si o teama. Sunt insa convinsa ca numai acasa in Romania, mai este posibil pentru noi romanii sa ne putem ridica din neajunsurile, crizele care vor veni.

    Vorbeam la un subiect despre cartile citite despre martirii din inchisorile comuniste. Nimic nu poate fi mai greu ca viata traita de ei in perioada comunista. Dupa ce le-am citit viata si am invatat putin si din istoria adevarata a tarii mele, nimic nu ma mai sperie. Radacinile mele sunt acasa in Romania, cu toate ca iubesc si tara in care am trait destul de mult.

    Marturisirile de pe blogul acesta, cat si de pe alte bloguri unde posteaza femeile noastre crestin ortodoxe traitoare, si reportajul despre familia lui Sterligov, m-au dus la o explozie de bucurie cu nvoia de a ma intoarce acasa. Nici nu stiti voi ce mult ii iubim pe cei de acasa care-s aproape de ortodoxie.

    Sa-ti ajute Dumnezeu sa-ti gasesti aleasa potrivita sufletului tau, si sa ne arati si noua apoi poze cu viata voastra la tara.

    Doamne ajuta

  21. ianuarie 11, 2009 6:21 pm

    Ina, sa-ti ajute D-zeu sa te intorci.E greu printre straini.

  22. ianuarie 12, 2009 11:41 am

    Care nu a trăit în Rusia acela nu cunoaşte frumuseţea
    acestei ţări,acolo poţi merge zile ca să nu dai de o suflare omenească.păduri şi pămînturi virgine.Dacă se întîmplă să-ţi ajungă picioruşul pe acele maleaguri cu atătea bogăţii Dumnezăeşti(naturale)ceva se întîmplă cu tine,omul pare mic şi neînsemnat şi tot ce în lumea civilizată punem atîta preţ acolo nu are valoare,rămîne nomai omul şi Dumnezeu.Eu am citit mult despre această familie au fost şi filme documentare,German a făcut această avere singur cu greu dar cu plăcere ,dar ajungînd sus pe sacii cu bani a înţeles că acestă viaţă nu e pentru el,ce poate el să mai facă pentru linişte şi armoniea din familie,şi a decis să plece în sînul naturii ca zi de zi să dovedească că fericirea nu e în bani,ci în muncă şi dragoste de tot ce te înconjoară.Nu ei nu fac parte din nici o sectă,ei trăesc ca strămoşii lor cu frică şi închinăciune pentru Dumnezeu.

  23. viatalatara permalink
    ianuarie 12, 2009 12:50 pm

    Ai scris minunat. Imi doresc sa ajung in Rusia… iubesc spiritul rus (nu cel „recent”), ma simt foarte apropiata de trairea lor.

  24. Ina permalink
    ianuarie 13, 2009 8:43 pm

    Multumesc Irina. Da, ma intorc acasa cu familie cu tot. Sa dea Domnul. Am emotii mari. Am observat ca mai sunt si alti romani care fac acum pasul acesta, cu toate ca acum este perioada de criza.

    PS: Tu ai inceput cu studierea caprelor, eu cu straturile pentru rasaduri:)

    Doamne ajuta

  25. viatalatara permalink
    ianuarie 17, 2009 8:02 am

    Exarhu scrie despre Sterligov: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/836017/SENATUL-EVZ-Vrei-sa-nu-mai-fii-miliardar/

  26. viorica permalink
    ianuarie 18, 2009 6:58 pm

    Imi place mult de familia acesta care a ales libertatea in mijlocul naturii .Hai ca a inceput sa imi placa la tara cu toate ca m-am mutat de 15 ani .Acum imi dau seama dece Dumnezeu ne-a adus aci .Criza economica nu o sa ne afecteze asa mult .Oamenii buni fugiti la muntii!

  27. dafin permalink
    ianuarie 21, 2009 3:25 pm

    clipele au valoare…a disparut stresul…sunt mai aproape de Dumnezeu…iar frunza chiar va cade….da…se bucura de viata….

  28. salahhe permalink
    ianuarie 26, 2009 12:24 pm

    Muhahaha! Cata ipocrizie! Lupul isi schimba portofelul dar naravul ba. Ce sa spun, m-am invartit cu mafia rusa, am pierdut tot ce aveam, mi s-a pus in vedere sa dispar sau voi fi facut disparut si acuma m-am retras la tara ca asa am vrut eu. Yeah right. Bullshit! Oamenii astia imi fac greata. Daca tot te-ai ratat, macar poarta-ti ratarea cu demnitate. Nu veni cu gogosi din astea. Pff. Rusi…

  29. viatalatara permalink
    ianuarie 26, 2009 12:30 pm

    Am si eu o rugaminte fata de comentatori: cititi, va rog, ce s-a discutat pana la venirea voastra. Problema ridicata de matale s-a mai pus. Suntem redundanti. Asa ca, mai bine, sa tacem impreuna.

  30. februarie 18, 2009 12:53 am

    Publius, Ina: la nivel de aspiratie, este o chestie interesanta si frumoasa. Din pacate, in satul romanesc modificat aproape fundamental de la cum il vedem noi in mintea noastra si in documentarele tip „zestrea romanilor”, este utopic sa vrei sa te „retragi”. Nu de alta, dar dupa ceva vreme o sa vrei sa fugi mincind pamintul, ca sa nu te mai intilnesti zilnic cu taranii mutanti.
    Din pacate, stiu ce spun. Am incercat o evadare la tara, in Maramures – si am rezistat trei ani. Acum incerc sa-mi revin. Ma izolez intr-un apartament dintr-un oras mic.

  31. Ina permalink
    februarie 18, 2009 8:39 pm

    Gadjodilo, inteleg bine ce spui. E adevarat ca eu „vad” lucrurile putin distorsionat. Imi vad tara prin prisma manastirilor, a spatiului din jurul lor, a amintirilor din copilarie, a crestinilor traitori etc. Daca ai citit pana aici, crezi ca sunt o visatoare si nu stiu la ce ma expun.

    As putea sa explic mai detaliat, insa am sa spun doar atat: acolo in tara mea, eu sunt eu.

    Doamne ajuta

  32. alexandru permalink
    februarie 19, 2009 8:00 pm

    Popii bogati ar face ce a facut el?

  33. viatalatara permalink
    februarie 19, 2009 8:13 pm

    Haaa! S-a dat cumva startul la cupa „Vamesul si fariseul” si eu nu stiam? Cine loveste mai tare, castiga! Marele premiu: 20 de arginti!

  34. virginia33 permalink
    februarie 27, 2009 9:48 am

    Ăsta da bărbat, asta da femeie.
    Păi Domnul să le ajute să sfârşească frumos.

  35. Elena permalink
    martie 4, 2009 1:12 pm

    în ziarul rus”аргументы и факты”de pe 03-03-09 a fost publicat un interviu cu German livovici,în care el mărturiseşte că nu a renunţat la bani ci pur şi simplu a dat falimen,a perdut totul.Prietenul său i-a împrumutat o maşină vieche „NIVA” în care a şi plecat în pădure,avînd cu ei numai cele necesare,soţiea era gravidă în a 7 lună,şi el muncea zi şi noapte că pînă la sosirea iernii şă aibă un acoperiş deasupra capului.Acuma are de toate şi poţi să spună că e bogat,dar a revenit la Moscova ca să-i înveţe pe cei de colo cum să înfrinte criza economică.Apoi va reveni la familie”deoarece nu am ce face în Moscova aia puturoasă”-acestea sunt cuvintele lui.

  36. martie 4, 2009 1:49 pm

    Am mentionat deja despre asta, chiar au fost comentarii care s-au legat de faptul ca Gherman nu a renuntat de buna-voie la viata de oras. Totusi, nu a ramas chiar fara nici un ban, ci cu 100.000 euro, cu care putea trai foarte bine si in altfel de conditii. Dar, cum spuneam, s-a mai discutat acest aspect, vezi comentariile anterioare.

  37. Bogumil permalink
    martie 13, 2009 6:12 pm

    Tanjesc de multa vreme la o astfel de viata dar nu-i asa usor fara un ban in buzunar. Saracia a devenit scumpa la noi. Pe cand Nastase fericit intr-o casa de paianta?

  38. octombrie 4, 2009 7:52 am

    Daca viata nu i-ar fi fost amenintata, daca nu ar fi acumulat „datorii uriase”, daca nu ar fi avut copii etc, ar mai fi ales acest mod de viata primitiv? In cazul acestui magnat rus tot raul a fost spre bine. Va fi interesant de urmarit cat va rezista „la tzara”, mai ales acum, cand Putin nu mai e presedinte.

  39. februarie 11, 2010 10:59 pm

    E un vis! Suntem asa de inrobiti de lumea asta incat ceea ce traiesc oamenii acestia e raiul pe pamant! De ce fel de exorcizare avem nevoie pentru a trai ca oameni adevarati?

  40. CRISTINA permalink
    martie 31, 2010 9:54 am

    foarte adevarat

  41. Remus permalink
    aprilie 5, 2010 12:38 am

    Se stie ca romanii sunt oameni foarte inteligenti… De aceea, e de mirare ce se intampla in Romania… Printre alte explicatii, una ar fi ca romanii sunt si foarte naivi, in proportii de masa… Asta se vede si din comentariile scrise in legatura cu acest fost oligarh rus. Sunteti teribili de naivi cei care credeti aceasta poveste.

  42. Andrei permalink
    aprilie 6, 2010 8:18 am

    eu am citit aceste lucruri in rusa pe un site rusesc acolo el mai face o declaratie de genul sa nu se mai teama Putin ca el oricum nu se mai intoarce la viata de lux sau politica, din aceasta s-a cunoscut ca a fost silit sa ajunga la viata aceasta, si ca tatuca Putin cu nimic nu-i mai departe de Stalin.

  43. Mihai-Gabriel permalink
    aprilie 27, 2010 3:51 pm

    Sterligov a fost exilat de Putin, sa nu fim naivi. Tremura padurea cu el de frica, se simte asta. Oricum el e exilat in mediul rural de la tara din Rusia, pe cand Mihail Hodorkovski, fostul patron la la Yukos, a sfarsit dupa gratii, dupa ce l-a jignit pe Putin cu ambitiile politice si democratice.

  44. Vio permalink
    mai 21, 2010 12:05 pm

    Site extraordinar!
    Nu stiu ce sa zic acum….
    Vreau sa va vad, sa va citesc, sa va scriu….
    Si eu m-am mutat la tara.

  45. iunie 13, 2010 10:58 pm

    Mi-as dori din tot sufletul sa fie o poveste adevarata, dar tot ce vine din mama Rusia imi provoaca mari semne de intrebare…

  46. iunie 15, 2010 1:53 pm

    Extrem de curajoasă decizie. Extrem de curajoasă.

  47. august 12, 2010 8:32 am

    Ce sa mai zic si eu… s-au cam zis toate. Comentariul nr. 1 mi se pare de bun simtz 🙂 In rest… da, viata la tara e frumoasa. Cand incepe sa „iti ajunga” de „civilizatie”…

  48. decas permalink
    august 18, 2010 2:21 pm

    Salut!

    Foarte interesant. Totusi am dubii daca a fost propria alegere de ase nuta cu familia la tara. Eu am 30 de ani si lucrez intr-una din cele mai mari companii financiare din Romania. Acum locuiesc in oras, intr-un apartament dintr-o zona foarte buna, dar parca nu sunt eu. Am obtinut din banca un imprumut de 90.000 EURO pentru a-mi construi o casa. Am 2 alegeri : sa imi construiesc casa intr-un cartier de vile (unde deja detin 10 ari de teren) aflat de 2 km de oras, unde civilizatia inteleasa ca extrema, grotescu si marlania sunt la ele acasa? Sau sa imi vand terenul si sa imi construiesc casa undeva intr-un sat la 10 – 15 km de oras, intre oameni cu bun simt si adevarata notiune de civilizatie?
    Clar ca optez pentru a doua varianta : acum sunt in curs de a achizitona o suprafata de 30 ari ( cu banii de pe terenul de 10 ari) toata numai o minunatie. Asta voi face : voi fi inconjurat numai de tarani, oameni simpli, de o viata sanatoasa. A nu se intelege ca nu ma voi bucura de o viata civilizata : o casa utilata modern, dar toate acestea se vor intampla intr-un alt mediu, undeva unde ma voi simti ca intr-o continua vacanta a copilariei.

    Numai bine!

  49. babica permalink
    septembrie 3, 2010 4:08 am

    toti cei de aici …..va indemn sa vzionati predica lui David Westbrook. Cautati pe gooogle,scrieti asa: Afara din orase David Westbrook.
    Vizionare placuta si luati decizia Domnului.

  50. februarie 15, 2011 9:21 pm

    Vorba aceea: tot raul spre un bine. Daca e adevarata povestea, ma bucur ca si-au gasit calea.

  51. martie 11, 2011 11:57 am

    Eu nu vad bucuria pe fata copiilor lui.
    In nici o poza nu sunt zambitori si nu imi par prea fericiti.

  52. edina dunkler permalink
    martie 3, 2012 11:24 pm

    Acest fenomen este scris detaliat de Bernard Russel marele filozof al secolului 20 cistigator al Premiului NOBEL in anul 1950, in cartea sa „In cautarea fericirii” scris in anul 1930. Sir Russel un mare aristocrat al vremurile lui a analizat comportamentul omului fata de sentimentul si perceptia fericirii si a ajuns la niste rezultate cutremuratoare. Cred ca fericirea nu este legat de verbul a acumula.Inteleg prin acest lucru :bunururile materiale si sociale. Cred ca el a inteles societatea moderna si degradarea ei cind progresul impreuna cu tehnologia distruge omenirea. Un mare vizionar care a intuit ce se v-a intimpla.Cred ca acesti rusi curajosi sint inceputul schimbarii…

  53. Alin permalink
    iulie 12, 2012 2:25 pm

    Din pacate articolul nu scoate in evidenta si faptul ca a fost nevoit sa se mute acolo si nu a facut-o cand era pe culmile succesului, cum lasa sa se inteleaga.
    Si nu-mi explic cum un singur om ar fi putut ridica ditamai casa aia.

    Frumos la tara, nimic de zis daca ai putere de munca si stii ce sa faci, dar fara ceva bani si ajutoare nu ai cum sa te stabilesti acolo mai ales undeva intr-un pustiu.

    Pe urma copii aia, cu scoala pana pe la nivelul clasei a 8a, hai sa zicem liceu, poate se descurca parintii, dar trebuie sa relationeze si ei cu altii ..in pustiu de unde?

    Cum se vor casatori, cum vor intemeia o familie?

  54. ianuarie 14, 2013 4:33 pm

    Dumnezeu sa le dea ajutor acolo unde au nevoie.Imi doresc sa ma mut si eu la tara,am si facut cateva demersuri anii trecuti,insa nu a functionat.Am pus-o pe seama faptului ca mi-s copiii mici.Nu am renuntat la gandul acesta,insa trebuie sa-ti dai foc corabiilor care ti-ar face posibila intoarcerea la oras.:)

  55. ianuarie 14, 2013 4:34 pm

    Reblogged this on viata spirituala.

  56. Alex permalink
    septembrie 15, 2013 11:37 pm

    Sincer, si eu cred ca viata mai simpla este mai sanatoasa decat acea goana dupa bani!

    Eu am plecat din Romania de pe un salariu de 15 milioane lei vechi si in prezent muncesc in Germania pe un salariu echivalent a 145 de milioane lunar! Dupa 3 ani am constatat ca nu te poti ajunge nici cu banii astia pentru ca vrei mereu mai mult si mai mult si mai mult! nu mai stii sa apreciezi lucrurile pe care deja le ai! De la o masina normala acum vreau alta masina, de la un telefon normal acum vreau tot ce e nou si tot asa! Vreau sa ma intorc in tara cu banii care i-am strans si cu cele cumparate si sa incec sa ma multumesc cu ce am si sa gasesc simplitatea in casa mea de la tara unde ma regasesc!

  57. alex permalink
    decembrie 3, 2013 6:51 am

    nu va face-ti probleme ….. acest om de la tara nu e falit !!! a devenit milionar la 24 de ani si chiar credet ti ca a pierdut tot ?

  58. tanta permalink
    iulie 5, 2015 3:55 pm

    cand ai miliardele alea in spate ,poti merge oriunde.

Trackbacks

  1. Razboi întru Cuvânt » CRIZE, CRIZE, CRIZE.. (Noutati si recomandari 6-7 ianuarie 2008)
  2. Razboi întru Cuvânt » MAI INDURA DUMNEZEU? (Noutati 8 ianuarie 2009)
  3. Frumoase şi abandonate « Viaţa la ţară
  4. Downshifting « Persona
  5. Miliardar rus retras din viata sociala | Vulpitza
  6. Cum să alegi libertatea « SaltCuantic's Blog

Lasă un comentariu