La buza cuptiorului
Reţete de post
OREZ
Orez cu sos de masline
Ingrediente:
- orez – 500 g
- ceapa – 2
- patrunjel – o legatura
- marar – o legatura
- masline negre sau verzi – 500 g
- lamaie – o jumatate
- bulion
- ulei
- sare, piper, oregano, maghiran, enibahar, nucsoara, dafin
Preparare:
Se toaca o ceapa si apoi se caleste putin impreuna cu condimentele. Se adauga apoi orezul si putina apa. Se lasa la foc mic cam o jumatate de ora, pana cand orezul sa se inmoaie.
Sosul de masline: fiecare maslina se inteapa in mai multe locuri cu furculita. Se toaca cea de-a doua ceapa, se caleste si se adauga maslinele si apa, astfel incat sa fie acoperite. Se lasa sa fiarba cam 20 de minute. Pe la jumatatea fierberii, se adauga jumatatea de lamaie taiata in felii si putin piper macinat. Spre sfarsit, se pune foaia de dafin si bulionul dizolvat in putina apa. Se mai lasa sa dea un clocot si se ia sosul de pe foc.
Cand orezul este fiert, se adauga verdeata tocata. Se serveste cu sos turnat deasupra.
Pilaf cu ciuperci
Ingrediente:
- orez – o cana
- ciuperci – 200 g
- ceapa – 2
- morcov – 1
- rosii / bulion
- patrunjel
- sare, piper, ulei
Preparare:
Se calesc cepele, morcovul si ciupercile, apoi se adauga orezul si condimentele. Se curata rosiile de coaja si se toaca marunt, apoi se adauga peste amestec. Se adauga doua cani de apa si pune la cuptor.
Salata de orez
Ingrediente:
- orez – o ceasca
- ardei copt – 4
- rosie – 4
- ceapa – 4
- marar – 1 legatura
- ulei, otet, sare, piper
Preparare:
Se fierbe orezul in apa cu sare. Rosiile, ardeii ceapa si mararul se taie marunt. Se amesteca toate ingredientele, adaugandu-se sare, piper, ulei si otet dupa gust.
Orez cu rosii la cuptor
Ingrediente:
- orez – 1 kg
- rosii – 1 kg
- usturoi – 1 capatana
- ardei – 3
- patrunjel – 1 legatura
- ulei – 1 ceasca
- (masline negre taiate felii – 1 kg)
Preparare:
Rosiile se curata de coaja si de seminte si se taie marunt. Se unge o tava cu ulei, apoi se pune jumatate din cantitatea de rosii, peste care se presara sare, piper, patrunjel tocat, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori.
Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Jumatate din acest amestec se pune in tava, peste stratul de rosii. Deasupra lui se pune iarasi un strat de rosii, peste care se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu restul compozitiei. Se fierbe incet, la cuptor, cel putin 1 de ora. Se serveste rece.
Orez Basmati – reţetă indiană
Ingrediente:
- orez basmati – 2 ceşcuţe
- scorţişoară – 2 batoane
- nucşoară verde – 2 prafuri
- usturoi – 2 căţei
- chimen – 1 lingură
- ceapă – 1 mică
- ulei vegetal, sare
Preparare:
Se pune orezul la înmuiat pentru 20 de minute.
Separat, într-o cratiţă puneţi puţin ulei la foc mic (eu am folosit ulei de măsline) şi căliţi scortisoarea, nucşoara, usturoiul şi chimenul, amestecând continuu pentru câteva minute. Apoi adăugaţi ceapa tăiată mărunt şi căliţi 5-10 minute.
Adăugaţi orezul, după ce l-aţi scurs bine de apă. Căliţi pentru câteva minute tot amestecul, până se rumeneşte uşor. Adăugaţi apă, cât să acopere cu un deget orezul şi săraţi după gust. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, până se evaporă apa.
Nu-l gătiţi dacă sunteţi însărcinată. Aroma te doboară!
CARTOFI
Ingrediente:
- cartofi – 1 kg
- usturoi – o căpăţână
- lămâie – 1
- sare, piper, rozmarin
- (chilli)
- ulei de măsline
Preparare:
Se fierb cartofii in coajă. Înainte însă, înţepaţi-i pe fiecare de câteva ori cu furculiţa.
Separat, se pregăteşte usturoiul: curăţat şi zdrobit bine, apoi amestecat cu sare, piper, coajă rasă de la o lămâie şi rozmarin proaspăt. În plus, am adăugat şi chilli (în reţetă originală nu este).
Când cartofii s-au fiert, se taie în patru (fără a se curăţa de coajă, presupunând că aţi spălat-o bine) şi se călesc puţin în ulei de măsline. Apoi se pun într-o tavă la cuptor, peste ei turnându-se uleiul rămas şi amestecul de usturoi.
Salata de cartofi
Ingrediente:
- cartofi – 4
- ardei gras – 4
- ceapa verde – 4
- rosii – 4-5
- masline – 100 g
- patrunjel – o legatura
- usturoi – 2 catei
- sare, piper, ulei, otet / zeama de lamiie
Preparare:
Se fierb cartofii in coaja, apoi se curata si calzi se taie felii. Se taie rosiile felii, ardeii fisii lungi subtiri, cepele verzi se taie bucatele. Se amesteca toate legumele, se adauga sare si piper dupa gust, uleiul si otetul / zeama de lamiie. La sfarist se presara patrunjelul tocat.
Supa de cartofi
Ingredinte:
- cartofi – 500 g
- morcovi – 2
- pastirnac – 1
- telina – o felie
- rosii – 2 / bulion
- ceapa – 1
- patrunjel – o legatura
- ulei, sare
Preparare:
Se curata zarzavatul si ceapa si se taie marunt, apoi se pun la fiert in apa cu sare. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga cartofii taiati cubulete. Se curata rosiile de coaja si samburi, se toaca si se pun in oala cand cartofii sunt aproape fierti. Se adauga o lingura de ulei si se mai da in coloct de cateva ori. La sfarsit se presara patrunjel tocat.
Maioneza de post
Ingrediente:
- cartofi – 2
- telina – 1
- lamaie
- mustar
- sare
Preparare:
Telina si cartofii se curata, se feliaza si se se pun la fiert in apa putina cu sare. Dupa ce au fiert bine, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se pun la mixer si se fac pasta.
Se adauga ulei, mustar si zeama de lamaie si se amesteca bine.
LINTE
Linte cu sos de legume – foto
Ingrediente:
- linte – 500 g
- morcov – 1
- ceapa – 2
- pastarnac – 1
- telina – 1
- patrunjel – o legatura
- usturoi – 3-4 catei
- bulion
- foaie de dafin – 1
- ulei, sare, boia de ardei iute
Preparare:
Lintea se tine cateva ore in apa rece, pana se inmoaie. Apoi se pune la fiert.
Separat, se curata si se toaca zarzavatul, apoi se caleste in ulei (eu calesc intotdeauna in ulei cu apa, este mai sanatos asa). Dupa ce s-a calit bine, se adauga bulion si putina apa, apoi se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand lintea e fiarta, se amesteca cu sosul de legume, se sareaza si se condimenteaza cu putina boia si se presara verdeata tocata deasupra. Se orneaza cu foaia de dafin.
ROSII
Supa de rosii
Ingrediente:
- rosii bine coapte – 1 kg
- dovlecei – 2
- cartofi – 4
- ceapa verde – o legatura / 2 cepe mici
- usturoi – 3 catei
- foi de dafin – 2
- ulei, sare, piper, zahar
Preparare:
In oala de supa se pune ulei la incins. Se toaca ceapa si se pune la calit, se adauga dovleceii taiati rondele. Rosiile se curata de coaja, se taie bucati si se adauga in oala. La fel cartofii. Se lasa sa se inabuse cam 10 minute. Se adauga apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se lasa la fiert cam 40 de minute. Se scot folie de dafin si se adauga patrunjel tocat. Se serveste cu crutoane (cuburi de paine prajite in ulei).
Supa de rosii cu fidea
Ingredinte:
- rosii – 1 kg / o cutie de bulion
- ceapa – 1
- ardei – 1
- patrunjel – o legatura
- marar – o legatura
- fidea
- sare, piper boabe, zahar
Preparare:
Se curata ceapa si ardeiul, se toaca si se calesc. Rosiile se curata de coaja, se toaca si se adauga peste ceapa si ardei. Se inabuse cam 10-15 minute, amestecindu-se continuu, apoi se adauga apa si se lasa la fiert.
Separat se fierbe fideaua, care se aduaga la supa impreuna cu zaharul, boabele de piper si sarea. In final se adauga verdeata tocata.
MAZARE
Mincarica de mazare
Ingrediente:
- mazare – 500 g
- ceapa – 2
- cartofi – 2
- morcov – 1
- rosii (bulion) – 3
- ceapa verde – o legatura
- marar – o legatura
- ulei, sare, piper
Preparare:
Se toaca ceapa si apoi se caleste impreuna cu morcovul taiat rondele. Apoi se adauga mazarea, cartofii taiati bucati si apa, cat sa le acopere. Se lasa sa fiarba 15 minute.
Se cojesc rosiile si se taie marunt. Cand cartofii si morcovii sunt fierti, se adauga rosiile, sare, piper si se mai lasa sa fiarba cam 10 minute. La sfarsit se adauga marar tocat marunt.
Sote de mazare
Ingrediente:
- mazare – 1 kg
- marar – o legatura
- ulei, sare, zahar
Preparare:
Se fierbe mazarea pana se inmoaie, se sareaza si se strecoara.
In alta cratita, incingem uleiul si topim zaharul, apoi adaugam mazarea fiarta si amestecam usor. La sfarsit se presara mararul tocat.
CIUPERCI
Salata de ciuperci
Ingrediente:
- ciuperci albe „champinion” – 1 kg
- lamaie – 1
- usturoi – 3 catei
- patrunjel – o legatura
- ulei, sare, piper, foi de dafin
Preparare:
Se pune apa la fiert cu foile de dafin si sarea. Se curata ciupercile si se taie bucati. Cand fierbe apa, se pun ciupercile si se lasa pana se inmoaie. Se strecoara si se pun intr-un castron.
Separat, se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, sarea, piperul si usturoiul tocat pana se obtine o pasta. Se toarna peste ciuperci (se poate amesteca si cu putina apa in care au fiert ciupercile) cat sunt inca fierbinti si se lasa o ora sa se patrunda. La final se presara peste ele patrunjel tocat.
Tocanita de ciuperci
Ingrediente:
- ciuperci – 1 kg
- ceapa – 2
- patrunjel – o legatura
- faina – o lingurita
- ulei, sare, piper
Preparare:
Se curata ciupercile si se taie bucati. Apoi se fierb si se strecoara.
Intre timp, se caleste ceapa, se adauga faina si, cand se rumeneste, se stinge cu o ceasca din apa in care au fiert ciupercile, amestecind mereu sa nu se faca cocoloase. Se adauga ciupercile si se lasa sa scada bine, la foc mic. Se sareaza, se pipereaza si, in final, se presara patrunjelul.
PRAZ
Praz cu masline
Ingrediente:
- praz – 2 kg
- ceapa – 2
- masline – 200 g
- ulei, sare, condimente
- (bulion)
Preparare:
Prazul se taie bucati cam de 2 cm. Ceapa se toaca marunt. Se incinge uleiul si se adauga ceapa si prazul, sarea si condimentele. Se lasa la foc mic cam 5 minute, apoi se adauga o cescuta de apa. Se lasa sa fiarba pana scade toata apa. Se adauga maslinele si putin bulion, dupa gust.
Bors de praz
Ingrediente:
- praz
- cartof
- morocv
- pastarnac
- telina
- patrunjel
- bors
- ulei, sare
Preparare:
Legumele se maruntesc, apoi se calesc in ulei, in oala de ciorba. Se adauga apa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie. In final, se pune o lingura de bulion, apoi borsul si verdeata.
Praz cu ciuperci
Ingrediente:
- praz 800 g
- ciuperci 800 g
- rosii 300 g
- suc de rosii 300 g
- patrunjel o legatura
- marar o legatura
- ulei, sare, piper
Preparare:
Se taie ciupercile si se calesc in ulei. Se taie prazul in bucati de 2 cm si se caleste separat. Se pune apoi prazul peste ciuperci, se condimenteaza si se adauga sucul de rosii si rosiile decojite si maruntite. Se fierbe cam 30 minute. La sfarsit se adauga verdeata tocata fin.
ARDEI GRAS
Ardei umpluti cu ciuperci
Ingrediente:
- ardei gras – 8
- ciuperci – 200 g
- orez – 500 g
- rosii – 5
- ceapa – 2
- patrunjel – o legatura
- marar – o legatura
- ulei, sare, piper
- (bulion)
Preparare:
Se toaca ceapa si se caleste in ulei. Se adauga orezul si ciupercile maruntite, se acopera cu apa si se lasa la fiert. La sfirsit se adauga rosiile taiate marunt. Se lasa la racit, se adauga verdeata tocata si se potriveste cu sare si piper.
Ardeii se spala, li se taie cite un capacel in partea de sus, se curata de seminte si se lasa la scurs. Se umplu ardeii cu orez si ciuperci, se ung cu ulei si se aseaza in tava. Printre ei, se pun felii de rosii si se dau la cuptor, la foc mic, timp de 45 de minute. Inainte cu 10 minute de a fi scosi de la cuptor, se poate prepara un sos de bulioncare se toarna peste ardei. Se pot prepara ardeii si fara ciuperci.
FASOLE VERDE
Ciorba de fasole verde
Ingrediente:
- fasole verde – 1 kg
- ceapa – 2
- ardei – 2
- morcov – 1
- rosii / bulion – 3
- patrunje lo legatura
- marar o legatura
- leustean o legatura
- ulei, sare
Preparare:
Fasolea se curata de codite, se spala si se rupe bucatele. Ceapa, ardeii si morcovul se taie marunt. Cand apa da in clocot, se pune fasolea la fiert, se adauga zarzavaturile si se sareaza. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate felii, uleiul si verdeata tocata. Se poate servi cu crutoane.
FASOLE
Fasole batuta
Ingrediente:
- fasole boabe – 500 g
- ceapa – 1
- lamaie – 1
- ulei, sare, boia
Preparare:
Cu o seara inainte, se pune fasolea la inmuiat in apa rece.
A doua zi, se pune la fiert fasolea in apa cu sare. Cand boabele sunt moi, se scurge zeama (care se poate servi separat cu taitei). Fasolea se freaca turnind ulei cu picatura, ca la maioneza. Cind este suficient de grasa, se adauga zeama de lamaie, ceapa rasa, sare si boia, pina capata culoarea roz.
Se serveste cu masline si felioare de lamaie.
Tocanita de fasole cu masline
Ingrediente:
- fasole boabe – 500 g
- ceapa – 4
- masline – 200 g
- bulion
- patrunjel – o legatura
- ulei, sare, cimbru, boia
Preparare:
Fasolea se pregateste cu o seara inainte, ca in reteta de mai sus, apoi se pune la fiert.
Se toaca ceapa, se caleste in ulei, se adauga boiaua si bulionul si se fierbe cu putina zeama din fasole pina se inmoaie. Se adauga sarea, cimbrul si maslinele.
Se amesteca cu fasolea fiarta, se pun condimente si se da la cuptor cam 10-15 minute. La sfarsit se presara deasupra patrunjel tocat.
CONOPIDA
Salata de conopida
Ingrediente:
- conopida- 1
- maioneza de post – 2-3 linguri
- usturoi 2-3 catei
- patrunjel – o legatura
- sare, piper
Preparare:
Conopida se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa la racit, dupa care se taie marunt.
Intre timp, se piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Se adauga amestecul peste conpoida taiata si se potriveste cu sare si piper. La sfarsit se presara patrunjelul tocat.
VINETE
Vinete umplute
Ingrediente:
- vinete – 3
- rosii – 6
- ceapa – 3
- ardei – 3
- ciuperci – 200 g
- usturoi – o capatana
- ulei, sare, piper
Preparare:
Se taie fiecare vanata in doua si se scobeste de miez.
Rosiile, cepele, ardeiul, usturoiul, ciupercile si miezul vinetelor se toaca marunt si se calesc putin in ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu acest amestec se umplu jumatatile de vinete, apoi se pun in tava, se ung cu putin ulei si sare. In tava se pune apa cam pana la jumatatea vinetei, apoi se pun la cuptor.
Musaca din vinete si cartofi
Ingredinte:
- vinete – 2
- ardei gras – 4
- conopida – 1
- cartofi – 1 kg
- rosii proaspete / bulion – 300 g
- usturoi – o capatana
- ulei, sare, condimente
Preparare:
Se fierb cartofii in coaja, apoi se curata. Ardeiul si conopida se taie bucati si se calesc putin. Vinetele se coc sau se pot taia felii, dupa care se calesc impreuna cu ardeiul si conopida. Usturoiul se taie bucati se se caleste impreuna cu celelalte legume.
Se unge vasul de Jena cu ulei, apoi se aseaza un rind de cartofi taiati felii rotunde. Se pune un rind de conopida pe care se presara condimente, apoi se pune un rind de vinete, un rind de ardei. Se toarna bulionul peste toata tava sau se pun rosiile taiate. Se pune la cuptor, la foc mic, cam 45 minute.
DULCIURI DE POST
Clatite de post
Ingrediente:
- faina – 100 g
- apa minerala – 100 ml
- ulei, sare, zahar
Preparare:
Se amesteca faina, apa, sarea si zaharul si se bat bine, pana se obtine o pasta consistenta. Se coc intr-o tigaie de teflon unsa cu ulei, turnandu-se o cantitate mai mare de compozitie decat pentru clatitele de nepost, ca sa nu se rupa.
Strudel / Placinta cu mere
Ingredinte:
- foi de placinta – 1 pachet
- mere – 1 kg
- zahar – 200 g
- stafide – 100 g
- lamaie – 1
- vanilie, scortisoara, zahar pudra
Preparare:
Merele se curata si se dau prin razatoare. Se pun intr-un castron cu zaharul si sucul de lamaie, se lasa 2 ore, dupa care se scurg de zeama. Se amesteca cu stafidele, scortisoara si vanilia. Amestecul se pune pe foile de placinta, dupa care se ruleaza – pentru strudel, sau se intind, pentru placinta. La sfarsit se presara deasupra putin zahar pudra. Se asaza in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor.
Prajitura cu nuca
Ingredinte:
- apa minerala – 1 cana
- faina – 2 cani
- nuca macinata – 1 cana
- nuca taiata – 1 cana
- dulceata de visine / stafide – 3 lingurite
- cacao – 1 lingura
- ulei – 100 ml
- scortisoara,
- bicarbonat de sodiu – 1 lingura
- lamaie – 1
Preparare
Se amesteca ingredientele. Se pune compozitia intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit.
Prajitura „Ziua si noaptea”
Ingrediente:
- ulei – 12 linguri
- zahar – 14 linguri
- apa – 14 linguri
- faina – 18 linguri
- praf de copt – 2 lingurite
- vanilie – 1 lingurita
- cacao – 3 linguri
- nuca macinata – 1 cana
Preparare:
Se amesteca apa, uleiul si zaharul cu mixerul (vasul 1). Separat, se amesteca faina cu praful de copt si vanilia (vasul 2). Se pune amestecul din vasul 2 peste compozitia din vasul 1. La sfarsit se adauga nuca. Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna jumatate din compozitie. Cealalta jumatate se amesteca cu cacao si se toarna deasupra.
Super! Felicitari pentru initiativa!
dar retete pentru dulciuri nu stiti? 😀
ah, ba da, am si de tort, si de prajituri, si de clatite… aveti numai putintica rabdare, saptamana viitoare sper sa le pun.
de abia astept 🙂
Am pus deja cateva retete de dulciuri. Mai greu de gasit fara margarina 🙂
in loc de margarina putem pune ulei sau tahini(pasta de susan)
nu stiam de pasta de susan, unde se gaseste?
merci mult, esti „tatic” 🙂
la raftul cu produse arabesti ( se cheama tahini), sau faci in casa, din seminte de susan si un pic de ulei. Nicoleta stie reteta exact.
draga „viata la tara” multumesc pt retete si nu numai…
am multe curiozitati… printre care si cea legata de „cuptior” si „colb” : numai in bucovina se folosesc … ai radacini pe-acolo?
iti doresc numai bine tie si fam. tale .
te las , am de citit !
draga arabela,
nu am radacini prin Bucovina… dar imi place graiul moldovenesc 🙂 de asta il folosesc, de cate ori am prilejul.
multumesc pentru urari si-ti doresc asemenea 🙂
esti reala..draga ” viata…” asta inseamna ca tot ce scrii ti se intimpla.., asta imi da curaj… traiesc o poveste aprox asemanatoare …toti ne cred nebuni.. ( imi pare bine ca nu suntem singurii.. ). numai bine si.. astept sa scrii.
Draga „viatalatara”,
Daca imi permiti eu am un pont pt placinta cu mere: merele se curata si se taie feliute, se pun intr-un castron, se adauga zahar (eu folosesc zahar brun), zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa la macerat. Dupa care se scurg, se adauga celelalte ingrediente si 2 linguri de pesmet.
Excelent! Merci! Placinta cu mere e una din preferatele mele 🙂
Umm…dulciuri!!
Martie 7, 2009 7:04 pm…ah, ba da, am si de tort, si de prajituri, si de clatite… aveti numai putintica rabdare, saptamana viitoare sper sa le pun…..azi.10.12.2017…a.trecut.ceva.vreme…i.cam.multa.rabdare.pentru.retetele.de.prajituri….?!