Sări la conţinut

Post fără margarină

decembrie 12, 2008

Un articol de pe site-ul Evenimentul:

Margarina, un „aliment” care răstoarnă orice regulă a nutriţiei

margarina

Margarina, mai horror decât cuţitul!

Margarina a apărut în timpul celui de-al doilea război mondial, cînd untul se găsea tot mai greu. O echipă de cercetători americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le încălzească la 150EC şi să le adauge hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. A fost obţinut un produs alb, asemănător cu untul ca şi consistenţă şi cu plasticul ca structură moleculară, adică margarina. Timp de 50 de ani, margarina s-a „îmbogăţit” cu coloranţi, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanţi artificiali, care o fac să miroase a lapte mai tare decît laptele.

Aceasta este mica poveste a margarinei – un amestec de grăsimi asemănătoare cu cele din alimentele prăjite mult timp, greu de transformat de către organism în energie. Atunci cînd aceste grăsimi sînt metabolizate de către organism, au „darul” să încurce o mulţime de procese naturale. Sînt încorporate în membrana celulelor sistemului imunitar, împiedicînd activitatea acestora. Reezultatul: sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii, la cancer. Cercetări clinice, care s-au întins mulţi ani la rînd, subiecţii consumatori de margarină fiind observaţi cu atenţie, arată că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decît consumul de margarină şi de alimente prăjite. Pătrunse în organism, pe lîngă faptul că solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grăsimile din margarină iau locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sînge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator pe ansamblu. De asemenea, consumul frecvent şi constant de margarină favorizează formarea de depozite de grăsime pe talie şi pe fese, precum şi apariţia celulitei.

Nutriţioniştii spun că margarina răstoarnă orice regulă a nutriţiei. Structura naturală a uleiurilor este o „cis”, iar în cazul margarinei, prin hidrogenare, se transformă în structură „trans”, care este una sclerozantă. Aceste grăsimi sînt foarte dăunătoare, deoarece nu pot fi „arse” de organism. Dacă lipseşte structura naturală „cis”, membranele noastre celulare captează aceste uleiuri cu structură „trans” şi degenerează. Nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular şi celula, în final, moare. (detalii aici).

Prin urmare, nu este bine să consumăm margarină, aspect de luat în calcul în special la copii, pentru că acest aliment, de oricine ar fi preparat, degenerează şi sclerozează toate ţesuturile. Din fericire, margarina are suficienţi substituenţi naturali, care nu numai că o înlocuiesc cu succes, dar şi ajută la eliminarea efectelor sale nefaste. Untul românesc, în general, este mai bun decît cel de import, deoarece este mult mai puţin procesat şi denaturat.

11 comentarii leave one →
  1. decembrie 13, 2008 6:06 am

    la noi a fost primul post fara margarina, in sensul ca n-am mai folosit nici la prajituri, fiindca sub alta forma nu o foloseam.

  2. viatalatara permalink
    decembrie 13, 2008 9:11 am

    Noi nu mai mancam de ani de zile… cat despre prajituri… ioc! 😀

  3. decembrie 13, 2008 4:12 pm

    Mancasem mancare naturista timp indelungat, fara margarina. Nu-mi mirosea transpiratia. Plecasem in concediu, intr-o excursie la munte. De nevoie am mancat margarina vreo 4-5 zile. A inceput sa miroase transpiratia. Am eliminat margarina… nu mai mirosea. E „belea” mare cu margarina…

  4. decembrie 9, 2009 8:26 pm

    daca ar fi sa ma iau dupa toate prostiile astea o sa ajung sa nu mai mananc nimic, sa mor de foame…pai aia nu aia nu da ce mai e bun pe lumea asta
    macar sa mor eu de la margarina, nu beau, nu fumez, nu ma droghez si fac miscare regulat, nu cred ca o patesc intradevar ceva de la un aliment atat de banal
    lasa mancati voi sanatos sa vedem care traieste mai mult

Trackbacks

  1. Razboi întru Cuvânt » Noutati 13 decembrie 2008
  2. Ce (nu) mai mâncăm în timpul postului « Viaţa la ţară
  3. Spune-mi ce pungă ai… « Viaţa la ţară
  4. Tables de cuisson: Une graisse ou une margarine ?
  5. Cooking recipes: Fat or margarine?
  6. Kochen rezepte: Schmalz oder Margarine?
  7. Cook book: Жир или маргарин?

Lasă un comentariu