Skip to content

Spune-mi ce pungă ai…

Martie 10, 2009

Plasticul, din nou in discutie. Am mai abordat subiectul asta cand am vorbit despre plasticul din mancare – da, ati citit bine! – adica margarina: Post fără margarină (1) si Post fără margarină (2).

Ei bine, se pare ca nu e suficient sa ne ferim de mancarea toxica, ci trebuie sa avem grija si la ambalajele in care o pastram. Despre biberoanele din plastic care devin toxice prin fierbere sau despre mancarea incalzita in recipiente de plastic cred ca ati aflat cu totii deja (daca nu, cititi aici). Dar inteleg acum ca pana si fructele, legumele sau carnea tinute in pungi de plastic pot deveni cancerigene, din cauza continutului mare de mercur si plumb al acestor ambalaje care, colac peste pupaza, sunt si greu biodegradabile.

pungiSuntem obisnuiti cu banala punga de plastic in care punem alimentele, cumparaturile, insa putini dintre noi ne intrebam din ce este facuta. Raspunsul vine de la ONG-uri care, dupa ce au analizat compozitia asa-ziselor sacose biodegradabile, sustin ca majoritatea pungilor din comert sunt periculoase pentru mediu si, mai grav, pun in pericol viata consumatorilor.

Si asta pentru ca sunt produse in proportie de 98% din polietilena si 2% din aditivi despre care ONG-urile afirma ca sunt cancerigeni si nu respecta normele europene. (Ecomagazin)

Asadar, nu este vorba despre pungile obisnuite (sau nu doar despre ele) ci, atentie, despre pungile vandute ca biodegradabile!

Agent Green a dezvăluit ieri că piaţa din România este pur şi simplu invadată de sacoşe care conţin aditivi cu elemente cancerigene, mutagene şi care se acumulează în organisme. “Culmea este că ele sunt vândute drept biodegradabile, deşi sunt mai dăunătoare chiar şi decât plasticul obişnuit din cauza metalelor grele din aceşti aditivi. Aceşti aditivi mai au proprietatea de a declanşa dezintegrarea plasticului şi deci ar afecta şi produsele fabricate din plastic reciclat”, a declarat Păun.

Din nefericire, în România nu există în prezent un laborator care să testeze materialele folosite la fabricarea sacoşelor.

Marco Versari, expert în ştiinţe agricole, vorbeşte liber despre trei direcţii europene, adoptate de mai toate statele membre. În primul rând, este nevoie ca europenii să economisească resursele regenerabile. În al doilea rând, este imperativ ca toate ţările din cadrul Uniunii Europene să implementeze sistemul colectării separate a deşeurilor alimentare (care pot fi transformate ulterior în compost). În al treilea, dar nu în ultimul rând, cetăţenii Europei trebuie să conştientizeze că ecologizarea mediului depinde exclusiv de puterea şi capacitatea noastră. Fiecare dintre noi trebuie să contribuim la evitarea acumulării, în mediu, a materialelor plastice care distrug biodiversitatea şi, implicit, care dăunează omului. (Ecomagazin).

Pentru noi e mai simplu. De cand ne-am mutat la tara, am amenajat un compostor unde aruncam resturile alimentare vegetale (pe care nu le mananca cainele si pisica) si acum avem deja ingrasamant pentru gradina. Pentru oraseni, situatia e mai complicata, intr-adevar.

Cum, unde, si, mai ales, de ce sa faca ei compost? Pentru muscata din fereastra? Cum ii motivezi?

Cat despre sacose, nu mai cumparam de multa vreme. Nici cand erau gratis nu le foloseam. Avem – tot de la Ikea – celebra sacosa albastra din rafie care nu stiu cat e de ecologica, dar e numai una si, mai ales, nu se arunca niciodata…

9 comentarii leave one →
  1. Maria permalink
    Martie 11, 2009 1:12 am

    Nu stiu ce sa zic.Mi se pare putin alarmist si oricum in ultimul timp aud multe chestii ciudate.
    Si apoi, este si cam varza articolul initial din care sunt citatele. adica, problema articolului este ca”fructele, legumele sau carnea tinute in pungi de plastic pot deveni cancerigene” inteleg eu.Dar nu inteleg : despre care pungi exact este vorba(clar nu „unele”) cele care se dau la super market fara bani, cele subtiri la sul pe care le cumparam pentru congelat mancarea, cele din piata,etc, nu inteleg: cat timp este necesar pentru a deveni periculos? Instantaneu, 10 min, o ora?, care fructe si legume pot avea pb? Cele verzi, rosii portocaii, cu coaja, fara? Care carne? Daca e preambalata mai e vreo problema?
    Ce inseamna „pot deveni cancerigene”?Declanseaza cancerul la toata lumea care le mananca?In ce cantitate ar trebui sa le manance o persoana (cu istoric sau nu medical, cu sistem imunitar ok sau facut praf, etc-doar nu toti reactionam identic la acelasi stimul) pentru a pati asta?
    Mai, chiar asa simplu?
    Nu mai comentez si partea ecologica din final pentru ca m-as intinde prea mult insa nu vad, zau ca la ora asta nu vad ce treaba au „materialele folosite la fabricarea sacoselor „in Romania (careia vai, numai laboratorul asta ii lipseste ca in rest e totul ok) cu ideile domnului Marco. 🙂

  2. Martie 11, 2009 1:32 am

    Observatie pertinenta. Primul articol e, intr-adevar, varza. Am incercat sa-l dreg completand cu articolul 2, din care eu una am inteles ca sunt in vizor pungile „biodegradabile” (nu stiu la care se refera, asta e problema, pentru ca in fotografie apar pungile pe care le-am preluat si eu). Aceste pungi, pentru a se degrada, au in componenta lor niste chimicale care ataca plasticul respectiv din punga, dar, in acelasi timp, ataca si produsele aflate in punga, care sunt „contaminate” cu aceste chimicale. Cred ca am inteles bine. Deci ideea e ca pungile de plastic sunt oricum rele, dar cele biodegradabile sunt crima.

    Acum ramane sa asteptam si articolele urmatoare pentru a afla la care pungi se refera. De ce n-au dat nume, poze, etc, cum ar sta bine unui demers jurnalistic serios, asta nu stim. Dar articolul ramane totusi interesant, pentru ca arata cum „mai binele” este dusmanul binelui si cum, alergand dupa hipercorectitudine, murim cu punga de la supermarket in brate. Pour les connaisseurs…

  3. admin permalink
    Martie 11, 2009 9:02 am

    „De cand ne-am mutat la tara, am amenajat un compostor…”
    „Cum, unde, si, mai ales, de ce sa faca ei compost?…”

    ce inseamna : compost, compostor? despre ce i vba?

    multumesc

  4. Martie 11, 2009 9:21 am

    Compostul sunt resturile vegetale din gradina sau, in cazul nostru, din bucatarie (coji de legume si fructe, sa zicem, cotoare, etc) care se depoziteaza intr-un loc ingradit numit compostor (al nostru e facut din cateva scanduri si are dimensiunile de 1m / 1m. E cumparat de la Hornbach). Aceste resturi, odata intrate in procesul de alterare, devin un excelent ingrasamant pentru gradina.

    Iata si aici cateva explicatii: http://209.85.129.132/search?q=cache:IgsjPPSuG5sJ:eea.ngo.ro/materiale/Compostul_finalA4.pdf+compost&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro

    daca vreti, o sa pun si o fotografie, desi, se intelege, nu e mare lucru de vazut.

  5. Martie 11, 2009 6:47 pm

    Ce pungi ai? Eu le am sub ochi ca nam dormit bine.

  6. Maria permalink
    Martie 11, 2009 7:09 pm

    Mai nu am pretentia sa se explice fiecare lucru dar totusi articolele astea demential de paniccoase scoase pe banda de noii jurnalisti formati de internet sunt de rasu -plansu.Aduna mai multe informatii de pe diverse site uri, una cel putin trebuie sa fie ceva ce ” loveste” si au mai scos un articol.Nu merg in viata lor in satul „Cucuiata” si fac un super articol despre Cucuiata, obiceiuri, poze, port, etc.Eventual si un you tube.
    Asa si cu pungile…

  7. Martie 11, 2009 8:28 pm

    Ce e mai comic in noul jurnalism e ca sunt in stare sa le repete o informatie de 10 ori intr-un articol, tot reluand-o cu alte cuvinte. Probabil sunt platiti la word count.

Trackbacks

  1. Razboi întru Cuvânt » Noutati 11 martie 2009
  2. Compost & compostor « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: