Sări la conţinut

Chirpici Forever

iunie 26, 2009

În drum spre casă, imediat după Adamclisi, am trecut prin satul Urluia, care ne-a făcut, chiar la intrare, să tragem pe dreapta. E drept că văzusem Tropaeum Traiani cu zece minute în urmă, dar priveliştea care ni se înfăţişa acum era mult mai spectaculoasă. O plantaţie mare, lungă şi ecologică de… Adobe.

sprecasa 046

Mai pe româneşte, chirpici în toată splendoarea. Pământ cu paie, pus în forme şi uscat la soare, cel mai bun material de construcţii, ieftin şi ecologic. Am scris despre avantajele caselor din chirpici aici, va pun în faţă un fragment ca să vă trezesc interesul:

Catalogate drept “locuintele saracilor”, casele din chirpici sau paianta par a fi, insa, cele mai sanatoase case si, totodata, cele mai rezistente la cutremur. Ca si materiale de constructie, chirpiciul sau painata sunt buni termoizolatori, primind caldura cu greutate si cedand-o lent. Lemnul, lutul si paiele – cele care stau la baza construirii unor astfel de case – sunt materiale ecologice, naturale, oferind un mediu interior sanatos, benefic. Structura de rezistenta a caselor din chirpici este facuta din furci de lemn si impletituri de nuiele, in care se bate lutul cu paiele, or, se stie ca lemnul este foarte elastic, locuinta avand o mai mare rezistenta la cutremure decat a caselor construite pe structuri din beton sau caramida. Un alt avantaj incontestabil al caselor din chirpici sau din painata il reprezinta costul scazut al acestora.

sprecasa 072

Muncitorii, extraordinar de inimoşi, oameni buni, ajunşi aici dintr-un sat apropiat, în căutare de lucru. Mai jos îl vedeţi pe Amar, care ne-a spus că poate veni oriunde în ţară ca să ridice astfel de case. Pentru cei interesaţi, i-am luat numărul de telefon: 0761-985.376.

sprecasa 044

Materialul de construcţii fiind doar pământ şi paie şi găsindu-se la discreţie cât vezi cu ochii, preţul unei cărămizi (10cm x 20cm x 30cm) ajunge astfel la suma incredibilă de… 60 de bani!

sprecasa 083

Iată procesul de fabricaţie:

sprecasa 048

Forma de lemn în care se toarnă cărămida este croită la dimensiunile cerute de client:

sprecasa 050

sprecasa 080

sprecasa 087

O minunăţie!

sprecasa 070

sprecasa 089

Despre politică, numai de rău! Statul nu îi ajută cu nimic, aşa că trebuie să se ajute singuri…

sprecasa 064

Oamenii sunt dornici să muncească. Poate se găseşte cineva care să le dea de lucru!

sprecasa 074

sprecasa 092

sprecasa 075

Şi o ultimă imagine, atât de… românească! Clic pentru detalii…

sprecasa 078

59 comentarii leave one →
  1. victor permalink
    iunie 26, 2009 8:51 pm

    ..sa spune ca.. genial! ? 🙂

  2. iunie 26, 2009 10:07 pm

    Foarte interesant şi mai interesantă mi se pare călătoria pe care ai făcut-o prin acele zone. Întâmplător am copilărit într-un sat nu foarte departe de Urluia, care se numeşte Băneasa. Bunicii din partea tatălui locuiau acolo până acum ceva timp când au părăsit această lume pentru a veghea asupra noastră. Dumnezeu să îi odihnească. I-am iubit mult de tot şi multe din amintirile copilăriei mele sunt împreună cu ei. Am scris chiar o proză scurtă având în minte acele locuri ( http://unromaninromania-ue.blogspot.com/2009/01/amintiri.html ).

  3. iunie 26, 2009 10:10 pm

    Sa vedem cat o dura forever asta. Stii ca nu se mai dau autorizatii pentru constructii din chirpici. S-or mai face cat se mai poate construi fara. Dupa aia … (desi la noi s-ar putea sa tina vesnic ! 🙂 )

    In alta ordine de idei, ti-au promis cumva comision la clientii pe care ii aduci ? 🙂 Ai cam dat-o in bara ! Constat ca nu prea te pricepi la marketing. Daca nu le puneai poza, poate ii suna cineva. Asa …

    Acum sincer, mai bine imi fac casa eu personal,cu mana mea !

  4. iunie 26, 2009 11:32 pm

    E extraordinar. In sfarsit cineva care apreciaza ceea ce societatea contemporana socoteste ca „primitivism”! Sper ca Amar sa gaseasca multi clienti cat mai curand. Multe bucurii!

  5. ivona permalink
    iunie 27, 2009 1:52 am

    Excelent, excelente si pozele! Multumim!
    (Nu puteai rata asa ceva, este?! Ce-mi place cum iti ies in cale si ai si ochi pt ele!!!)

  6. iunie 27, 2009 7:59 am

    Cosmin, „intamplator”, caramidarii sunt chiar din Baneasa (de Constanta). Frumoase plaiuri… Dumnezeu sa-i odihneasca pe bunicii tai!

    M, am inteles ca se poate construi, totusi, daca faci baza casei din pietre. Nu stiu sigur, dar asa am auzit. Cat despre „forever”, nu ma refeream la cat tine o casa de chirpici, bre! 🙂
    Si nu iau comision la numarul de clienti. Si, in ciuda aparentelor, sunt niste oameni extraordinari. Care au lucrat in constructii in general, deci ii puteti tocmi nu doar pentru case de pamant.
    Sotul meu a spus ca atata blandete cata a vazut la Amar, ceva mai rar 🙂

    Noi, daca nu luam casa construita gata, visam la o casa de chirpici (stiind din surse autorizate despre beneficiile acestui tip de constructie). Singura problema ar fi fost ca nu stiam pe nimeni care sa ne-o construiasca. De asta m-am gandit, poate articolul asta ii va fi de folos cuiva…

    In plus, este stiut ca cei mai buni mesteri la casele de chirpici sunt tiganii. De asta, chiar nu vad unde e problema…

  7. iunie 27, 2009 9:11 am

    Sa va fie de bine Anca, frumoase ganduri din vacanta!

    Casele din chirpici, vaiuga, valatuci, pamant, etc, RESPIRA.
    Cum adica?! Pe scurt: aerul din interior se improspateaza fara a schimba temperatura brusc. Avantaj iarna: ai caldura fara cloceala. Avantaj vara: ai racoare fara cloceala. Mare taina-i aici! Toata inginerimea din constructii si nu numai, se incordeaza, nu de ieri-de azi, sa scoata ceva mai bun: n-a reusit inca la pretul asta ! 🙂 🙂
    Sigur, putem vorbi de conditii climatice in care nu merge, dar asta tine de alt forum. 🙂

    C.

    p.s: Cam tot ce are structura de lemn si nu depaseste inaltimea rezonabila a unui parter rezista bine la cutremur. Dar daca nu iei seama la batrani, poti da rateuri, uneori fatale, chiar folosind aceste minunate materiale.

  8. iunie 27, 2009 9:51 am

    fata asta : http://jurnaldeavort.blogspot.com/ a nimerit acum cateva zile pe blogul meu si mi-a lasat mesajul
    „Pentru ca nu am o alta solutie viabila…asta nu ma face mai putin om…”. Am incercat sa vorbesc cu ea dar fara
    succes si de aceea vreau sa apelez la voi, ‘prietenii virtuali” ale caror bloguri le urmaresc . Daca aveti timp pentru un acatist, o catisma, sau
    o rugaciune cat de scurta pentru ea si pentru viata copilului ar fi minunat.Cititi-i blogul, incercati sa-i lasati si comment-uri daca vreti, pe ale mele nu le-a acceptat pana acum.
    Multumesc si Doamne ajuta! Imi cer iertare ca suna a mass message sau spam , dar pur si simplu nu am timpul suficient sa personalizez mesajul
    pentru toate blogurile ortodoxe pe care le urmaresc 😦 .Din nou, iertare.

  9. Claudia permalink
    iunie 27, 2009 3:44 pm

    Costumatia lui Amar e ‘de film’! 🙂

  10. Valeriu permalink
    iunie 27, 2009 5:50 pm

    Legat de pret … poate e 60 bani per bucata. Daca ar fi 6 bani … la 1000 bucati ar castiga 60 lei. Si pentru 1000 bucati e de munca ….

  11. iunie 27, 2009 6:39 pm

    1. Bre, nici eu nu ma refeream la cat tine constructia, ci la cat o sa se mai poata construi din chirpici.

    2. Faptul ca luceaza in constructii in general, agraveaza situatia.
    Crede-ma, voi ati avut un MARE avantaj in faptul ca ati gasit sa luati casa la gata. Nu stiti (decat poate din auzite) ce inseamna sa ai meseriasi in curte ! La inceput, pana ii tocmesti si incepi lucru, toti sunt cei mai cumsecade oameni; sa-i pui pe rana,nu alta. Dupa aia … vai de viata ta !!! Te albesc. (la propriu). Crede-ma , stiu ce vorbesc. Mi-au trecut zeci „prin mana” in decursul a vreo 15 ani. Toti sunt parca din aceiasi mama. Singurele exceptii, rarisime, au fost cei veniti din cu totul alte profesii.

    Iar in privinta minoritatilor, sa ma ierti, o fi unul altfel la 50 de „satre”, dar nu sunt dispus sa am deaface cu atatia ca sa dau de acela ! Nu intri in card cu ei decat daca n-ai probleme si vrei sa-ti faci. Prin aparatul foto lucrurile par de multe ori mai frumoase decat sunt in realitate. 🙂

    Hai ca m-am lungit cam mult, dar subiectul „constructori” e unul extrem de stresant pt. mine. De altfel poti intreba pe oricine isi construieste.

  12. iunie 27, 2009 8:13 pm

    nu e nicaieri problema anca (am retinut bine? ) 🙂 super blog, super post, super poze, multumim!

  13. iunie 27, 2009 9:01 pm

    Valeriu, cred ca ai dreptate. E vorba de 6000 vechi. O sa modific, multumesc!

  14. jurnalderasfat permalink
    iunie 28, 2009 11:55 am

    Anca, uite un proiect cat se poate de serios, pus la punct de o arhitecta care militeaza pentru cob:
    http://www.casa-verde.ro/casa-verde_r/casa-verde_r.htm

  15. iunie 29, 2009 6:01 pm

    Foarte interesant! Am mai scris despre arhitectura asta pe blog, aici: https://viatalatara.wordpress.com/idei-pentru-casa/

    Sper sa am vreme sa reiau subiectul, chiar daca lumea este inca reticenta 🙂

  16. iunie 29, 2009 6:23 pm

    Am auzit si eu lucruri frumoase despre casele din chirpici. Iarna e cald, vara e racoare. Stiu unele case care au mai mult de 100 de ani si sunt bine mersi. Numai inundatii sa nu fie, la apa nu rezista mult peretele. Si mai bine este sa aiba o fundatie zdravana. Se spune ca pamantul si lemnul ca materiale de constructie fuzioneaza foarte bine cu omul si contribuie in mod pozitiv la sanatatea celor care locuiesc in asemenea case. Asa cum si azbestul, plasticul si cuprul si alte materiale de genul afecteaza in mod negativ sanatatea si scurteaza vietile oamenilor…
    In fine, mie mi-au placut pozele si imi plac preocuparile voastre. Mi-ar placea sa am pe langa mine oameni ca voi.

  17. Gradinarul permalink
    iunie 30, 2009 3:11 pm

    Trebuie facuta o rectificare: Amar a fost foarte clar in a preciza ca ei nu construiesc case, doar fac acesti chirpici pe care ii vand mai departe constructorilor. Ceea ce se vede in imagini era productia pentru o comanda ferma.

    tot el mi-a povestit ca au lucrat ca salahori („salaori”) in constructii, la Bucuresti sau pe litoral, dar ca de cand nu se mai construieste si-au pierdut locurile de munca si au reinceput sa faca ce stiau : CHIRPICI FOREVER.

  18. iunie 30, 2009 7:09 pm

    In conditiile astea devin mai simpatici 🙂

  19. viorica permalink
    iunie 30, 2009 11:25 pm

    Imi amintesc cand eram copil am calcat cu verosori mei pamintul pentru chirpici .Era din pamint galben,paie si baliga de cal .O munca fosrte grea ,dar dupa ce se uscau ii aseza in piramida si le dadea foc asa deveneau caramizi .

  20. trecator permalink
    iulie 2, 2009 7:37 am

    Nu vreau sa isc vreo polemica, am doar o mica observatie pentru M. (si altii ca el..) : cand intri undeva, nu te uiti un pic in jur, nu incerci sa intelegi „spiritul locului” ? Frumos era sa te stergi pe picioare inainte de a intra, nu stiu daca ai putut observa, asta nu e blogul lui ciutacu sau badea sau altii ca ei.

    Altfel, pentru gazdele acestui blog, toata admiratia si invidia pentru ce faceti voi, pentru oameni ca voi.
    Inmultiti-va, oameni buni, poate se inclina balanta,cumva, si in tara asta… 🙂

  21. iulie 2, 2009 10:18 am

    Crede-ma, chiar nu inteleg la ce te referi.

  22. trecator permalink
    iulie 2, 2009 2:12 pm

    @M : „In alta ordine de idei, ti-au promis cumva comision la clientii pe care ii aduci ? 🙂 Ai cam dat-o in bara ! Constat ca nu prea te pricepi la marketing. Daca nu le puneai poza, poate ii suna cineva. Asa …”

    Tie cum iti suna ?… Daca-ti suna ok, atunci sunt sanse sa continui sa nu intelegi.

  23. iulie 2, 2009 3:23 pm

    Prietene, imi iau indrazneala sa spun ca eu si Anca ne cunoastem.
    Ea imi cunoaste stilul si cred ca si-a dat seama ca este o gluma. E adevarat ca uneori mai supar pe cate cineva, care nu intelege unde bat, dar nu cred ca este cazul (Anca ? ). Oricum ea poate sa imi atraga oricand atentia daca i se pare ca este ceva in neregula.

    Sper ca m-am facut inteles …

  24. iulie 2, 2009 11:55 pm

    trecator,

    Suntem cu totii acasa la viatalatara.
    In gradina ei.
    Ai incredere in stapana casei.
    Nu cred ca vrea sa si le strice.
    Nici gradina, nici casa.
    Nici cu M., nici cu tine, nici cu mine.

    S-apoi e greu sa exprimi corect ce ai in suflet in stilul „blogarist”, fara intonatii, fara expresii ale chipului, fara modulatii ale vocii si celelalte metalimbaje.

    Hai sa fim rabdurii, hai sa ne cunoastem cu prilejul trecerii prin casa si gradina acestor oameni pe care spui ca-i admiri. Domol, alene si cu ingaduinta.

    Claudiu

  25. Scomina permalink
    iulie 3, 2009 12:59 am

    Scuze ca ma bag, dar eu sunt din cei care va suna pe Amar tocmai din cauza pozei cu el 🙂 E chiar de sunat! Auzi, Pepsi cu PNL, cu sageata ascendenta, zambet din ala induiosator, cu baliga si somaj… Nu ramane loc de rasism…
    Chiar m-am mirat, dar cred ca a fost o gluma de prea multa intimitate a lui M.

  26. iulie 3, 2009 7:35 am

    Bre, M. fiind si el taran de-al nostru, il las sa intre incaltat. Problema e cu cei care se descalta, pentru ca risca sa se murdareasca pe ciorapi. Ca gazda, nu stiu cum sa procedez. Nici sa-i las sa se certe nu-mi vine.

    Pe vremuri, gazda spala picioarele oaspetilor. Alta solutie nu vad…

  27. iulie 3, 2009 6:27 pm

    Pai, prin felul in care moderezi, chiar asta faci. Si cred ca au remarcat toti trecatorii, chiar si cei care fug de apa.

    Hristos a inviat!
    C.

  28. iulie 3, 2009 9:59 pm

    Adevarat a inviat !

    Sa inviem si noi !

  29. Scomina permalink
    iulie 3, 2009 10:02 pm

    Anca, esti cea mai tare din… Gradina!

  30. iulie 3, 2009 10:05 pm

    N-as fi vrut sa creez polemica asta. Am vrut doar sa zic ca realitatea nu e mereu asa de poetica cum pare la prima vedere. Deh, eu sunt mai tarsit, poezia a ramas cam in urma, ca sa nu mai zic de inocenta …

    @viata la tara – multumesc pentru ingaduinta

  31. Ronnie permalink
    iulie 23, 2009 12:26 pm

    bunicii mei din Valea Dacilor (un sat de pe langa Medgidia) au facut doua case avand ca baza chirpiciul pe care l-au tencuit cu ciment in exterior si cu lut in interior astfel incat poti da cu var – la baza se face un brau mai solid de jumate de metru contra inundatiilor – treaba e ca aceste doua case au pe putin 50-60 de ani si nu au patit mai nimic – chirpiciul e baza in zone fara lemn de constructie la indemana – ganditi-va ca si babilonienii construiau din caramizi facute dintr-o tehnica asemanatoare – chirpiciul e eco spre deosebire de bca 😉

  32. Rombac 1-11 permalink
    noiembrie 13, 2009 5:14 am

    Pentru @M.

    Oamenii aceia sunt extraordinari si muncesc din greu.
    Nu cred ca este locul si momentul de a fi rasist – si nu rasism de opereta, ci unul palpabil si real.
    De ce sa nu le dam o sansa? Daca te nasteai tigan, crezi ca altfel ai fi fost judecat de Dumnezeu la sfarsit?

  33. arabela permalink
    martie 10, 2010 3:49 pm

    din asa ceva am facut si noi casuta! munca de 5 ani in regie proprie , acum e gata si confort de 5 stelute http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/fotografii/vara-2009-asa-arata-casa_389

  34. Gabriela Blindu permalink
    aprilie 12, 2010 8:48 pm

    Hristos a inviat!
    In urma cu ceva vreme, cautand case din chirpici, am gasit aici un proiect din Romania foarte interesant (www.casa-verde.ro). Saptamana trecuta am aflat ca aceeasi arhitecta a organizat anul trecut un workshop in cadrul caruia echipa adunata acolo a construit – sau a inceput sa construiasca – prima casa de cob de mari dimensiuni din Romania. Am aflat si ca se organizeaza si anul acesta un workshop, la sfarsitul lui aprilie, cu aceeasi tema. Sotul meu si cu mine vrem sa ne facem o astfel de casa intr-un viitor nu foarte indepartat si ne-a picat foarte bine workshopul asta; asa ca, daca credeti ca va intereseaza, mai multe informatii gasiti aici: http://www.satvacantabradulet.ro/index.php?poza=99, in prezentare, workshop 2010.

  35. calator permalink
    iunie 26, 2010 3:59 am

    „Manhattan of the Desert” – Shibam , Yemen

    Am vazut un documentar despre orasul asta si e uimitor..si superb..
    In interior folosesc birne si stilpi de lemn…

    http://deputydog.wordpress.com/2007/08/27/the-worlds-first-skyscrapers/

    Oare de ce arhitectii cu acte nu stiu sau nu vor faca asa ceva?
    Ceva solutii pentru zonele mai umede ar putea sa se gaseasca nu ?

  36. iulie 2, 2011 10:35 pm

    frumos…

  37. Ady permalink
    august 1, 2011 11:01 pm

    Da, aste e ceva traditional, dar varianta mai noua de caramida ecologica se face prin amestecarea argilei cu nisip si pentru o mai buna rezistenta se adauga ciment de preferat portland pentru ca are cea mai buna rezistenta la compresiune. Asta e ceeea ce fac eu pls lasati comment clic aici http://caramidaeco.blogspot.com/2011/07/caramida-eco-din-pamant-presat.html

  38. Valentin Goaga permalink
    august 29, 2011 2:55 pm

    Omul din tarana se trage si in tarana se trage.

    ViataLaTara as avea nevoie de o adresa de mail si un numar de contact pentru discutii mai ample.

    Doamne ajuta.

  39. valerian permalink
    ianuarie 27, 2012 8:00 pm

    Casele din lut mi se par superbe.Armonia naturii cu omul,naturaletea simtului,echilibrul static oferit de ambianta ce o dau materialele naturale folosite ,ergonomia.Cred ca implicatiile sunt infinite. Iar forma ce o poate lua acest proiect tine de linia definita a fiecaruia in parte.Totul e sa ai curaj, sa incerci. Si, in plus,DA!,e nevoie de multa munca si mult ajutor …..
    Intoarcerea la vechile obiceiuri se v-a desfasura mai succesiv decat ne asteptam noi.Blocati ideatic, in convalescenta modernismului, devenim dependenti de LUXUL ce nu ni-l putem permite si abandonam ,astfel,conditia simpla ce ne-o ofera materialele ce le avem la indemana.Extragerea noastra din fluxul modernismului si aplicarea spiritului de initiativa ,ne v-a face mai independenti.Prea mult artificiu/artificial,ne mentine intr-o stare continua de constrangere sociala.
    -Sunt ,bineinteles,multe pareri contradictorii(a gurilor rele).Daca le asculti ,ele nu vor face decat sa-ti stavileasca pornirea ta spre afirmarea propriei identitati.
    N-am inteles niciodata de ce e mai plauzibil(a fi contra,)decat a ajuta….

  40. monty permalink
    februarie 20, 2012 1:16 pm

    Nu se poate construi numai din chirpic! oricit va place. Este nevoie de o temelie solida, ingropata si minim 1,25m deasupra solului. (Pentru ca mai sunt si ruperi de nor cu ridicarea nivelului apei (brusc) pina la 1m-1,25m.) Fie din piatra, fie din beton. Apoi, trebuie o structura din beton armat. (colturile, tocul usii, ferestre, grinda de deasupra peretelui, pe care se sprijina tavanul; sau etajul superior). Practic, chirpicul trebuie folosit doar ca material de umplutura al peretilor, fara sa formeze pereti portanti. (Ca BCA-ul.) Si aici apare concurenta directa. De ce ai face din chirpic cind poti face -mai repede si solid, la aceleasi calitati- din BCA? In plus, chirpicul se taseaza in timp. (Fara si sa fie afectat de umezeala; daca mai e si umezit…) Cea ce duce la curbarea peretilor, etc. Daca folositi paianta, trebuie sa stiti ca lemnul nu rezista mai mult de 80 de ani.
    In plus, retetele traditionale sunt foarte clare: chirpicul se face din pamint galben, paie, balegar si apa. Dupa ce se amesteca bine, se pun in forma si dupa ce se scot, se lasa la uscat treptat, la UMBRA. Doua saptamini. Daca nu exista un umbrar special, chirpicii vor fi acoperiti cu paie, pina la uscare. Dupa care depozitati la umbra. Din ce vedem in poze, nu prea rezulta asta. Sunt uscati fortat, la soare. Asta inseamna ca vor apare crapaturi in fiecare chirpic, cu probleme la construit si tasari rapide. In plus, chirpicul („crud”) nu se foloseste in acelasi an cind l-ai facut! Se lasa sub un umbrar, minim 12 luni. (Ferit de ploi si soare, ridicat de la pamint pe un suport de lemn, special. Se face un „bloc” de chirpici frumos aranjati, cu spatiii intre ei, pentru circulatia aerului.) Abia anul urmator este apt de utilizare, cind e perfect uscat si dupa ce da gerul peste el. Doar asa se elimina chirpicii cu defectiuni, natural. Daca ii folositi imediat, vor crapa in perete, cu efecte neplacute.
    Prin urmare, trebuie sa fie utilizate tehnologii combinate, in functie de posibilitatile zonei si banii avuti la dispozitie. Nu va bazati doar pe una sau alta din tehnologii. Documentati-va serios, vorbiti cu batrinii satului si abia apoi decideti.

  41. Valentin Goaga permalink
    februarie 21, 2012 2:00 pm

    Permite-mi sa te contrazic dar nu in totalitate.
    Doar in legatura cu „Practic, chirpicul trebuie folosit doar ca material de umplutura al peretilor, fara sa formeze pereti portanti.”.

    Pentru studiu iti propun: Gernot Minke: Construind cu Pamant. Gernot Minke: Acoperisuri Verzi.

    http://www.scribd.com/doc/36832678/Gernot-Minke-Construind-cu-p%C4%83mant

    Am fost la un workshop si sunt convins ca se pot face si pereti portanti sin chirpici.
    Eu unul am locuit in astfel de casa care inca exista si are cel putin 100 de ani.
    Gusturile nu se discuta dar detalii precum reglarea umiditatii, masa termica (izolatoare), umbra vara (15-20 gradeC cand afara sunt 40 ) cred ca sunt motive suficiente pentru a a dori asa ceva.
    Sunt de acord cu fundatia mai inalta. Dar fiecare casa este unica si depinde de zona si climat. Asa ca putem vorbi doar in linii mari pentru ca nici faptul ca pamantul este galben inseamna ca este argila. Concluzia mea este ca se poate face orice cu si fara paie cu lemn, cu piatra si nu mai trebuie apelata la prfabricatele de pe piata, si avem toata materia prima in tara noastra doar ca trebuie multa munca.

  42. monty permalink
    martie 20, 2012 8:19 am

    Nu este nevoie sa citesc ceva in domeniu. Am vazut cu ochii mei. Si cum se fac si cum se construieste si cum arata o constructie din chirpic in timp. Am vazut pereti de chirpic cu „burta” imensa, datorita presiunii acoperisului. (Care nu era foarte greu.) Case vechi, de peste 60-80 de ani. De aici a pornit observatia mea. Daca nu vrei sa ai necazuri in timp, la casa din chirpic trebuie temelie si schelet de rezistenta al casei(beton armat). Chirpicul fiind doar umplutura. Se poate sa faci si pereti portanti din chirpic. Dar in timp, pot sa apara probleme insurmontabile. Mai ales daca bate si ploaia in perete (un perete e intotdeauna expus la precitipatii abundente, in functie de vintul predominant din regiune.) (Deci obigatotiu, trebuie sa acoperi peretele cu tencuiala din ciment…)
    Nu sunt impotriva chirpicului, dar trebuie sa fie bine pregatit si cladirea gandita foarte bine. Chirpic nu inseamna doar pamint galben si paie: trebuie lutul untos cautat special, balegar suficient (nu doar paie), omogenizarea pastei, uscarea la umbra si pastrarea minim un an. Sigur, iese ieftin… dar cu multa munca. Dar in ziua de azi, produsele indiustriale (BCA, etc.) sunt mult mai ieftine, pentru ca se produce automat, pe scara „industriala”…Nu produsele industriale sunt mai scumpe ci munca bruta; platita foarte mult. Daca nu ai o familie mare care sa vina sa faca mai multe zile de claca, pentru chirpic (si astora le trebuie mincare si bautura) trebuie sa renunti la el. (De asemenea, trebuie spatiu urias de uscare si depozitare pentru un an… )
    De ce credeti ca s-a renuntat la el, in viata de zi cu zi? Cine mai construieste azi din chirpic? Mai ales din chirpicul bine facut……. Pentru ca este greu de obtinut si manipulat. (Multa munca bruta.) Desi aparent nu costa nimic……… Daca se utilizeaza, este la cladiri anexe mai mici si putin importante. Cei cu bani merg la caramizi, cei fara isi fac singuri chirpicul. Muncitorii astia produc doar pentru o nisa a pietii, tot mai redusa. Si un chirpic de proasta calitate……………….
    Ideea de baza este sa faci un lucru de calitate! Iar in secundar, daca te tin bojocii sa faci un efort de durata… Caci nu poti sa faci casa de chirpic batind din palme…
    Ma rog, fiecare le stie pe ale lui.
    Cine doreste sa construiasca -si are unde si cu ce-: bafta! (Orice material ar utiliza. Toate materialelel au avantaje si dezavantaje…)

  43. anonim permalink
    mai 4, 2012 2:52 pm

    un nr de tel ceva?

  44. Miticuta permalink
    mai 4, 2012 3:00 pm

    un chirpic de 45 de cm lungime , 24 latime, 10 inaltime la pretul de 60 -70 de bani asta e pretul nici mai jos nici mai sus nu urc cu pretul pentru contact la numerul de telefon
    0761985376

  45. gicu permalink
    mai 20, 2012 5:36 pm

    nush cat de adevarata e povestea, in zimbabwe se fac case din pamant, balegar si paie. se mai crapa, vine omu si numa tencuieste frumos, mai se crapa, iar tencuieste. pana in cativa ani iese fin-fin.
    intr-adevar, n-au precipitatii ca noi, dar nu zice nimeni ca nu poti sa pui un osb sau ceva sa te protejeze pe exterior (toate casele de la tara, cel putin de la mine, inclusiv a mea) au ceva pe exterior. a mea nu e schimbata de vreo 30 de ani, habar nu am ce e, dar este si rezista. si scumpa nu e, ca bani nu erau cand a fost pusa 🙂

  46. monty permalink
    mai 21, 2012 6:13 am

    Tencuiala traditionala la casele de chirpic se reface anual. Sau macar se carpeste. Apoi se zugraveste cu var. Ma mir ca o tencuiala traditionala rezista atit. Nu cred.
    Spre deosebire de chirpic, tencuiala de pamint se face doar din lut galben si balega de cal. (ma rog, poate fi si iapa………)

  47. DynoJET permalink
    martie 21, 2013 1:10 pm

    Monty, habar nu ai de despre ce inseamna case vechi, tehnica de construire veche, rezistenta samd. Poate ai citit ceva sau ai urmat cursuri de specialiatte dar tot habarnist/a esti.

  48. monty permalink
    martie 27, 2013 8:15 am

    DynoJET, ca sa-ti sustii acuzatiile, trebuie sa aduci porbe. Tu esti din categoria celor ce pun etichete fara sa se oboseasca sa dovedeasca faptul ca au dreptate. Poate sunt cum spui… Dar ceea ce am vazut intr-o viata de om, intr-o zona extreme de mare a tarii (Galati, Braila, Buzau, Tulcea, Constanta, Calarasi, Ialomita, Giurgiu etc.) nu poate fi sters cu buretele. Tu ai iesit din biblioteca/birou vreodata? Ai construit cu chirpic? Ai ajutat (claca) la constructii cu chirpic? Sau la tencuit(fie cu „lut”,fie cu ciment)? Ai citit ceva? Si atunci, cum vii sa acuzi pe altii? Nu cumva esti infatuat? Si apoi, eu le spun celor interesati de system ce sa faca. daca vor o casa din chirpic,sa fie atenti ce sa ceara mesterilor. Sa lase chirpicul la „odihnit ” un an (pe o platform inalta si acoperita). Si sa faca -obligatoriu- temelie inalta la casa. Sfaturi practice, pe care inainte, la tara, le stia orice batrin. nemaivorbind de mesteri. Dar pe tine ce te mina in disputa? Tu ce stii despre sistemul constructiei cu chirpic? De ce te afisezi pe aici? Daca semnai in clar, intelegeam ca vrei glorie. Dar asa… Tu ce ai citit? (pe linga experienta directa in domeniu, pe care sepresupune ca o ai…) Ce varsta ai si de unde ti-ai adunat cunostintele? Pina nu lamuresti chestiile astea esti un neica-nimeni, care-si permite sa dea sfaturi si sa arunce cu eticheteMai lasa-ne! (Sau ti-ai luat oarece titluri prin examene cumparate si lucrari plagiate si nustii cum sa ajungi premier?)

    De altfel, aruncatu tau cu noroi este vizibil. Citez:” Poate ai citit ceva sau ai urmat cursuri de specialitate dar tot habarnist/a esti.” Dragule, nu am urmat cursuri de specialitate. Dar am citit ceva mai mult si am experienta practica. Multicica. Tu ce tip de cunostinte ai? Cum le-ai adunat? Sau tu doar dai din gura/mana?

  49. Mirela permalink
    iunie 25, 2013 11:41 am

    Din tot ce am citit si din experienta mea (in copilarie am participat efectiv la realizarea a 3300 de chirpici pentru casa familiei) domnul Monty are dreptate.Monty nu poate fi o” ea”,femeile nu s-au implicat in asa experiente.Domnule Monty,am listat tot ce ati spus,cand voi avea timp voi citi cu mai mare atentie postarile dv.Vreau sa-mi construiesc o mica cabana din chirpici.Nu e departe de oras si vreau sa stau acolo pe timpul verii.Am fost acum cateva zile la mama,in casa despre care va spuneam mai sus ca e din chirpicii facuti de mine si fratii mei.Am dormit cu geamul deschis si m-am invelit cu o pilota cu cearsaf pe care mama o foloseste si iarna.Dv cum ati dormit in dormitorul dv de la oras ?In ziua respectiva afara erau 35 grade la umbra.Noi ne-am adapostit de canicula in… casa.

  50. Mirela permalink
    iunie 25, 2013 11:44 am

    Intrebarea mea de mai sus nu se refera la domnul Monty,ci in general ,la cei care comenteaza in necunostinta de cauza.

  51. Monty permalink
    iunie 26, 2013 5:49 am

    Buna Mirela! De acord, casa de chirpic este racoroasa vara si calduroasa iarna… O minune. Depinde si de grosimea peretelui. In general, se poarta peretii grosi: 50-75 cm. Trebuie sa faci rost de un mester care stie sa impleteasca chirpicul…
    Trebuie sa ai grija, poti raci usor… Mai ales vara… Schibarile de temperatura au loc si ziua/noaptea sau in cazul in care apare o ploaie, ceva…
    Ai grija unde iti amplasaezi constructia, sa nu fie zona inundabila sau albie de torent.
    Sa nu uit: trebuie sa faci si soba de teracota. Cele mai eficiente (mai ales pentru cabane de vacanta) sunt cele duble: intr-o camera ai focul, iar in cealalta evacuarea. In felul asta cu un „fum” (cos) si o singura vatra asiguri caldura la 2 camere. Eventual, in camera in care ai vatra poti amenaja faimoasa „plita” si cuptor. Nu-i foarte scump. Merge ori cu gaze, ori cu lemne, daca stii cum sa amenajezi camera focului.
    Cand vorbim cu pseudonym, lasa formulele de politete in pace. Treci direct la Monty.
    Am vazut femei care au facut chirpic si au lucrat la montarea lui. In Babadag. O tinara frumoasa foc, ce s-a maritat si voia sa -si ridice casa cu sotul. Am ramas trasnit. In 2 saptamini au adus casa la acoperis. (Sigur, fara sa lase chirpicul la hodinit un an…) O astfel de femeie are tot respectul meu…
    („Monty” era porecla generalului Montgomery pe care i-au dat-o soldatii, pe front. Cred ca ati citit despre el cate ceva…)
    Vezi sfaturile, cauta mesterul, vezi ce bani ai si iei deciziile dupa ce pui toate datele cap la cap. Ma bucur ca pot sa-ti fiu de folos.
    Bafta! (Sa nu raspunzi niciodata la urarea asta!…)

  52. Ady permalink
    aprilie 18, 2014 10:58 am

    Monty, trebuie sa admiti ca teoriile tale sunt limitate si ca nu detii adevarul absolut. Asa cum credem, asa aducem in manifestare. Cu putina imaginatie, deschidere la nou si incredere se pot construi case reusite, prin diverse metode..altele decat cele clasice, doar cu materiale organice.

  53. Ady permalink
    aprilie 18, 2014 11:04 am

    …si, e doar experienta ta, nu si a altora…daca tu ai trait ce ai scris mai sus nu inseamna ca experienta ta are aplicabilitate generala.

  54. iunie 29, 2015 7:26 pm

    Ca pret comparativ cu blocurile de BCA
    1MC de BCA=223 roni
    chirpic de 30x20x10 =0,70 roni/buc
    1mc chirpic= 167 buc
    1mc chirpici=117 roni

    chirpic de 45x24x10 =0,70 roni/buc
    1mc chirpic= 85 buc
    1mc chirpici=60 roni cu observatia ca –volumul aproape se dubleaza pt ca peretii vor fi de 40 cm grosme fata de 25 de cm–se ajunge cam la 96 roni echivalent

    deci daca am nevoie de 30 MC de zidarie pt a zidi casa cu pereti grosi de 25 cm
    daca e din BCA 30mcx223roni/mc=6690 roni–pereti grosi de 25 cm
    daca e din chirpic de 30 cm 30×1,2mcx117roni/mc=4212 roni–36 mc zidarie=6012 buc –pereti grosi de 30 cm
    daca e din chirpic de 45 cm 30×1,8mcx60roni/mc=3240 roni–54 mc=4590 chirpici–pereti grosi de 45 cm

  55. Sov permalink
    august 10, 2016 7:00 pm

    Nimic nou? Nu si-a mai facut nimeni o casa din chirpici? Ce bine ar fi daca ar exista un manual de acest gen…. Stiu, e cartea lui G. Minke, insa e destul de generala.

  56. Camen Loredana permalink
    mai 16, 2017 11:50 am

    Vreau și eu să cumpăr cu cine pot sa i-au legătura

  57. Simona permalink
    septembrie 18, 2017 11:12 am

    Multumesc mult..

  58. Rădulescu Iulian permalink
    noiembrie 15, 2020 2:39 am

    2020, noienbrie – al doilea „lockdown”datorita virusului Covid19. Scriat iasta prin 2009.. Va dati seama in ce lume traim? Votez CHIRPICI 2020! P.s. Doresc sa imi fac casa pe structura de beton si umplutura peretilor din chirpici, sper ca este inca LEGAL. Cheers!

Lasă un comentariu