Sări la conţinut

Fericit bărbatul…

octombrie 22, 2008

DE CE NU CANONIZĂM MARTIRII ANTICOMUNIŞTI?
Documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 11.10.2008
Director de imagine: Ion Cristodulo
Realizator: Rafael Udrişte

via Apologeticum

Citeste si:

Danion Vasile: Campania „Din Temnite spre sinaxare”

Pr. Savatie Baştovoi: De ce ruşii îşi canonizează sfinţii, iar românii nu

16 comentarii leave one →
  1. admin permalink
    octombrie 22, 2008 1:39 pm

    Campania „Din temniţe spre Sinaxare”

  2. viatalatara permalink
    octombrie 22, 2008 2:53 pm

    Linkul era deja pus, sub cele doua filme 🙂

  3. octombrie 22, 2008 6:10 pm

    Deoarece multi dintre romani inca suspina dupa acea perioada…pentru ca, in inconstienta lor continua sa creada ca ar fi fost mai bine.

  4. gandestefrumos permalink
    octombrie 22, 2008 6:24 pm

    nu ii canonizeaza in primul rand pentru ca nu ii cunosc! (iar in al doilea rand pentru ca nu mai procupa pe nimeni sfintenia…)

  5. viatalatara permalink
    octombrie 22, 2008 11:09 pm

    adevarul despre subiect il spune Pr. Savatie, va rog sa-l cititi, am pus link la articolul dansului. cica ar exista o lege de pe timpul comunismului – neschimbata! – care ar interzice orice actiuni de popularizare a… legionarismului. si, cum majoritatea celor intemnitati a fost pe motive politice, e lesne de inteles de ce se inchid expozitii si nu e voie sa se vorbeasca despre asta. fapt extrem de suspect, pentru ca, de exemplu, Gafencu a fost bagat in puscarie la 17 ani (parca), asadar era un tanar intrat in miscarea legionara fara a avea activitati politice. ca si cum cineva ne-ar cere socoteala de optiunile noastre politice din adolescenta. ajuns in puscarie, Gafencu nu a renuntat propriu-zis la Miscare, dar nici nu a mai fost interesat de ea. a trecut „dincolo”. a fost ca si cum ar fi scos haina legionara ca sa o imbrace pe cea a lui Hristos.

    Despre acest subiect, va rog sa cititi cartea Monahului Moise, „Sfantul inchisorilor” (am o mini-recenzie pe blog, dar prea sumara). Acolo explica foarte bine ce a fost bun si ce a fost rau in Miscarea legionara si mai ales minciunile care s-au spus despre ea si care se mai spun si in ziua de azi. dar netinand partea Miscarii, ca sa fim bine intelesi.

    intrebarea ridicata de emisiunea lui Rafael Udriste de asta este mai interesanta decat pare. pentru ca pune problema recunoasterii acestor martiri macar in sanul nostru, al ortodocsilor. ceea ce nu se intampla. de ce? mai vedeti inca o data filmul…

  6. ovidiu permalink
    octombrie 24, 2008 5:57 pm

    eu cred ca cei de la cnsas au o lista neagra cu cei care sunt in dosare si cand aceia vor trece in viata cealalta vor scoate si dosarele. Asta pentru ca acestia sa nu mai poata fi trasi la raspundere… o noua revolutie cred ca ar fi necesara… tinerii din ziua de azi nu avem dreptul sa stim adevarul cu toate ca suntem invatati la scoala, la universitate ADEVARUL cel care mascheaza pe cei care au facut genocid, acestia inca mai fac genocid dar la nivel psihologic relevat prin traiul care il ducem; suntem produsul revolutiei domnului iliescu…dar sa tinem minte ca dumnezeu este sus si nu doarme niciodata!

  7. viatalatara permalink
    octombrie 24, 2008 8:58 pm

    Sa nu dormim nici noi, atunci 🙂 Sa nu uitam ca, asa cum spunea Pr. Calciu, acum traim intr-un „Pitesti” mai larg.

    Adevarul care trebuie sa ne interseze este Hristos. Asta a fost exemplul Sfintilor inchisorilor. Iertarea, dragostea si marturisirea lui Hristos. Nu s-au mai luptat pentru adevaruri marunte, istorice, ci pentru singurul Adevar, Hristos.

  8. camila permalink
    octombrie 24, 2008 10:08 pm

    Cum pot da dowloand la film?

  9. viatalatara permalink
    octombrie 24, 2008 10:26 pm

    imi pare rau, nu stiu… abia am invatat sa le uploadez… poate te ajuta altcineva…

  10. daniel permalink
    octombrie 27, 2008 9:39 am

    Cat timp vom fi condusi inca de urmasii comunistilor nu cred ca se va face ceva in acest sens. Cum sa consideri comunismul o crima?! Oare Petre Roman va recunoaste ca tatal sau a fost criminal? Walter Roman a venit in tara pe tancurile bolsevice cu Ana Pauker. Sau Bogdan Olteanu Matei va recunoastea ca bunica sa Gisela Vas a fost o criminala? Sau Sorin Oprescu va recunoastea ca tatal sau colonel de securitate a fost un criminal? Si cati nu sunt in aparatul de conducere fii si nepoti ai fostilor nomencalturisti? Nu este totusi imposibil. Mai sper inca intr-o renastere al neamului romanesc. Daca ne-am intorce cu fata catre Dumnezeul cel adevarat, care este insusi Iisus Hristos, cred ca s-ar schimba multe in tara noastra.

  11. viatalatara permalink
    octombrie 27, 2008 1:39 pm

    „Daca ne-am intorce cu fata catre Dumnezeul cel adevarat, care este insusi Iisus Hristos, cred ca s-ar schimba multe in tara noastra.”

    Alta cale nu exista. Toate celelalte sunt politica. Iar Hristos a spus ca Imparatia Lui nu este din lumea aceasta.

  12. Maria permalink
    octombrie 29, 2008 12:02 pm

    Vorbea mai demult Danion Vasile, intr-o conferinta, despre lipsa de modele a tinerilor din ziua de azi. Despre lipsa de modele mai vorbeste si Dan Puric.
    La fel, mai vorbesc si despre faptul ca in timpul comunismului s-a incercat o distugere a elitei, a intelectualior, a preotilor, a fost o denigrare a profesorilor, ceea ce, de altfel, se intampla si in ziua de azi. Aceste elite, care ar fi putut prezenta MODELE pentru oameni, in fata comunismului, al dezumanizarii propus si savarsit de comunisti, si in fata ateismului, au fost ascunse in inchisori sau duse la canal. Intr-un cuvant se dorea nimicirea lor.
    Iata, insa, ca aceste MODELE nu au pierit. Nu au fost nimicite. Au fost modele, acolo, in beciurile inchisorilor. EXISTA in memoria oamenilor care le-au cunoscut. Nu pot pieri si nu mai pot fi nimicite acesta modele, acesti martiri romani.
    De ce nu se doreste canonizarea lor?
    Pentru ca e o lupta nevazuta intre demoni si ingerii buni pentru sufletele oamenilor. Daca ar fi trecuti in randul sfintilor, s-ar cutremura raii pamantului. Ar fi cinstiti de toti oamenii, daca ar fi trecuti in calendar, nu numai de cei apropiati lor, de cei care au aflat despre ei pe diferite cai.
    Cei care stau impotriva canonizarii sau intarzie canonizarea lor, sunt, fara sa stie, in tabara celor care aleg calea larga.
    Cea mai buna solutie este ca acesti martiri sa fie cunoscuti sa se scrie carti si brosuri cu vietilor lor. Carti s-au scris deja si, iata, se va reazliza si o campanie numita „DIN TEMNITE SPRE SINAXARE”.
    Dumnezeu lucreaza.

  13. viatalatara permalink
    octombrie 29, 2008 2:55 pm

    Partea buna e ca ei oricum sunt Sfintii lui Dumnezeu chiar si asa, neoficial 🙂

  14. noiembrie 4, 2008 8:42 pm

    @Camila. Daca folosesti Mozilla, exista un ajutor din partea lui DownloadHelper, un programel gratuit de la Mozilla Add-ons.Cand il ai instalat, iti atrage atentia sus in toolbar, pentru ca se roteste. Dai click pe el si selectezi din lista de download-uri posibile filmul respectiv (pe pagina aceasta, e doar unul, deci nu e greu).
    Spor!

Trackbacks

  1. O curajoasă şi necesară emisiune despre martirii români la TVR1 « Savatie Baştovoi
  2. O curajoasă şi necesară emisiune despre martirii români la TVR1 | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ

Lasă un comentariu