Sări la conţinut

Masacrul inocenţilor

octombrie 30, 2008

Uciderea pruncilor

Cand Irod a auzit de la magi ca un nou rege s-a nascut in Iudeea, de teama ca, mai tarziu, va fi detronat, a ordonat ca toti baieteii mai mici de 2 ani din Betleem sa fie ucisi.

Atunci s-a împlinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: „Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt”.

(Matei II, 17-18)

Au fost omorati atunci 14.000 de prunci, pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste ca mucenici in data de 29 decembrie. Afla mai multe aici.

In istorie, acest episod a ramas cunoscut sub numele de „Masacrul inocentilor” si a fost asociat intotdeauna cu ideea de a ucide niste copii nevinovati pentru un scop absurd. Irod s-a temut ca Hristos ii va lua locul, dar Imparatia lui Hristos nu era din lumea aceasta. Si apoi, avea valoare mai mare tronul unui imparat decat vietile a 14.000 de copilasi?

In zilele noastre, valoarea vietii unui copil pare a fi scazut si mai mult. Azi sunt ucisi copii in numele unei cariere, al unui plus de confort sau al unei conceptii de viata egoiste. Nu este nevoie sa vina un strain sa-i omoare, o fac chiar propriile lor mame. Dupa care isi rezerva placerea sa ii manance fripti, la propriu sau doar metaforic vorbind (vezi filme ca Three Extremes sau 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile)

Este oare ignoranta, dezinformarea sau manipularea o scuza pentru aceste mame? Atunci, probabil ca este o scuza si pentru acele mame care isi ucid sufleteste copiii.

Cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

(Matei XVIII, 6-7)

Haideti sa vedem insa ce inseamna „sminteala”. Este echivalentul gasit de traducatorii Evangheliei pentru grecescul „skandalon”:

In limba greaca, cuvantul „skandalon” inseamna, literalmente, capcana, cursa, piedica in care te prinzi cu picioarele. E o piatra de poticnire, asezata in drum, de care trecatorii lovindu-se, se opresc din mersul lor sau chiar cad jos. Metaforic, „skandalon” insemneaza cineva sau ceva care induce in eroare sau pacat. De aici, Sfantul Ioan Gura de Aur defineste smintelile ca „piedici ale drumului celui drept”, intelegand prin drumul cel drept – drumul mantuirii.

Sminteala are o foarte mare gravitate din cauza ravagiilor, pe care le pricinuieste in persoana pe care o atinge. Sf. Vasile cel Mare o califica cu drept cuvant ca „omucidere spirituala”, mai grava decat omuciderea fizica, trecuta printre pacatele strigatoare la cer.

(Constantin C. Pavel, Influenta  pacatului  nostru  personal asupra semenilor)

Asadar, dincolo de uciderea trupului exista inca una, mai grava: a sufletului. Iar cand, din nou, parintii sunt aceia care isi ucid sufleteste pruncii, cine altcineva ii va mai ajuta pe acesti copii nevinovati?

Maine va fi serbat Halloweenul. Cati parinti isi pun problema consecintelor pe care le va avea in sufletul copiilor particparea la aceasta „sarbatoare”?

De speriat mortii
Copilul tau a aflat deja, probabil, de la ora de engleza ce semnificatie are Halloween. Era o sarbatoare pagana a celtilor, care se temeau de razbunarea mortilor si cautau sa-i imblanzeasca si sa-i sperie totodata, imbracandu-se in piei si capete de animale. Mai mult, obisnuiau sa aduca sacrificii umane si animale pentru a-l imblanzi pe stapanul spiritelor rele. De Halloween curgea sange si vazduhul se umplea de focuri uriase.

De speriat viii
Astazi, Halloween este o uriasa industrie, din care se castiga miliarde de dolari. Costume, felicitari, parade, filme de groaza, toate preluate cu sarg de mass-media si de sistemul de invatamant. De Halloween, astazi curg multi bani.

Copiii sunt ceea ce iubesc

Dar cine invata sa iubeasca uratul si monstruozitatea, sub orice forma, invata sa iubeasca si duhul stramb din care se nasc ele. Sa nu ne amagim crezand ca uratul este o simpla forma si o simpla masca. Uratul este forma vazuta a unei lumi guvernate de alte legi decat cele visate de noi. Monstrii, vrajitorii, diavolii, scheletii si fantomele care populeaza din ce in ce mai mult lumea copiilor nostri apasa cu o putere deloc fatisa, dar constanta, asupra libertatii lor interioare. Cine are curajul sa se opuna?

(Ileana Achim, Dracusori de ocazie)

Industria Halloweenului, sau „Masacrul inocentilor” zilelor noastre. Gandeste-te un pic: chiar nu conteaza ce vede sau ce aude copilul tau, cum, cu cine si de-a ce se joaca?

Atunci esti un naiv. Deloc inocent.

Lasă un comentariu