Sări la conţinut

HELLoween

octombrie 30, 2008

O suma de articole despre Halloween din care va oferim fragmente…

În urma unui extemporal dat elevilor de clasa a IV-a într-o şcoală americană, la întrebarea: „Cum aţi vrea să serbaţi Halloween-ul?”, 80% au răspuns: „Aş vrea să omor pe cineva…”. Acesta este impactul sărbătorii. Ar putea zice cineva: „Noi n-am ajuns până aici…”, dar, dacă nu ne responsabilizăm, vom ajunge… (Memoriu privitor la fenomenul Halloween, adresat tuturor cadrelor didactice, dar în special directorilor de instituţii şcolare)

Multi considera ca sarbatoarea Haloween-ului (All Hallow’s Eve) este doar seara (ajunul) de dinaintea Zilei tuturor sfintilor (All Saint’s Day), praznicul romano-catolic din 1 noiembrie. Americanii isi amintesc acum de mortii lor, celebreaza victoria lui Hristos asupra mortii si puterilor intunericului, rad de… rau si de moarte. Se considera, deci, ca este sarbatoare crestina chiar daca e importata, dupa toate probabilitatile, din paganismul celt (druid). Greu insa de convins un om rational ca aceasta sarbatoare ar avea duh crestinesc… Adevarul e insa altul. Ea e o sarbatoare 100% pagana, oculta, “ziua cand mortii, fantasmele parasesc mormintele…”. Ea e cea mai mare sarbatoare a slujitorilor satanei: vrajitori, spiritisti sau satanisti. Americanii au dezvoltat o adevarata industrie legata de aceasta sarbatoare. Se achizitioneaza cu aceasta ocazie accesorii macabre: masti, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leprosi, schelete si nelipsitii dovleci, ajungandu-se pana la vanzari de o jumatate de miliard de dolari anual. (HALLOWEEN-UL, O SARBATOARE DE CARE NU AVEM NEVOIE)

Poliţia este în alertă. Numărul de crime de orice fel este în creştere în această noapte. Şi cu toate acestea statul suporta această sărbătoare aducătoare de profit pentru unii şi devastatoare pentru alţii. Captivează copii prin dulciurile pe care le primesc. Mai uşor ar fi să traversezi un cimitir în orice noapte a anului decât să străbaţi anumite străzi ale oraşului decorate cu scene groteşti inspirate din filme de groază în noaptea de Halloween. Este un contrast aşa de mare între această sărbătoare şi sărbătoare Crăciunului ce urmează… Pentru cei ce nu au credinţă în Dumnezeu este totuşi un bun motiv de comparaţie între ceea ce are Dumnezeu de oferit faţă de puterea întunericului. Şi totuşi alegerea rămâne a fiecăruia. (Cosmarul Halloween)

Daca ar fi sa oferi un cadou pentru copilul tau, ce ai alege intre o carte si un pistol adevarat? Sa nu imi spui ca faci parte din categoria parintilor care mai cred ca, in ziua de azi, educatia se face prin carti! Educatia se face la scoala vietii, asadar alegerea pistolului este subinteleasa. Il vei invata insa ca tine in mana o arma periculoasa, cu care poate rani sau omori pe cineva, dar cu care, in anumite cazuri, se poate apara. Important e sa-i explici cum se utilizeaza, pentru ca fiul tau este foarte inteliget si va intelege, nu va face el vreo prostie. In particular, il poti trimite la niste sedinte de tir, mai ales ca e atat de talentat si invata totul repede. Ai grija, mai ales sa-i spui sa nu il tina indreptat catre el cand e incarcat, asta e lectia numarul 1. In rest, fiecare se descurca pe cont propriu. Si cine n-are pistol, sa-si cumpere! (Bau-Baul domestic)

Sa nu ne amagim crezand ca uratul este o simpla forma si o simpla masca. Uratul este forma vazuta a unei lumi guvernate de alte legi decat cele visate de noi. Copilul care se costumeaza ca dracusor sau vrajitor se bucura in secret de ocazia de a avea puterea de temut a acestor figuri – adica de a speria, de a influenta in mod magic pe cei din jur, de a insela. Pare o joaca, dar o joaca interzisa si rara, la care ai acces ca la o bomboana mult ravnita. Monstrii, vrajitorii, diavolii, scheletii si fantomele care populeaza din ce in ce mai mult lumea copiilor nostri apasa cu o putere deloc fatisa, dar constanta, asupra libertatii lor interioare. (Dracusori de ocazie)

Industria Halloweenului, sau “Masacrul inocentilor” zilelor noastre. Gandeste-te un pic: chiar nu conteaza ce vede sau ce aude copilul tau, cum, cu cine si de-a ce se joaca?

Atunci esti un naiv. Deloc inocent. (Masacrul inocenţilor)

14 comentarii leave one →
 1. viatalatara permalink
  octombrie 30, 2008 5:57 pm

  merci:)

 2. sfaturi nunta permalink
  octombrie 31, 2008 4:23 pm

  De Halloween se petrece un fenomen foarte interesant in Romania: o minoritate galagioasa protesteaza impotriva acestei sarbatori, pe care o numeste umilitoare si jignitoare la adresa spiritului national romanesc autentic, iar majoritatea linistita o sarbatoreste calm, prin cluburi, discoteci sau la petreceri foarte faine.

 3. octombrie 31, 2008 4:29 pm

  Imi plac la nebunie cei care comenteaza fara sa citeasca nici macar un rand din articole. Sau, daca au citit cumva, n-au inteles ideea.

  Caci nu despre spiritul national era vorba, draga nene. Te intereseaza despre ce discutam aici, sau nu ne auzim din cauza boxelor?

 4. remus permalink
  octombrie 31, 2008 8:24 pm

  praf…

 5. ghenadie permalink
  octombrie 31, 2008 8:57 pm

  cum spunea cineva:intre cer si intre pamanat multi oameni tembeli mai sunt!Ce practica contemporana nu e satanista la americani?ce aduc hristologic americanii?…..NIMIC…..REINVIE SODOMA SI GOMORA….pt voi care iubiti pacatul si nebunia si prigoniti pe cei drepti s-a scris psalmul 108!

 6. viatalatara permalink
  octombrie 31, 2008 10:39 pm

  ghenadie, de Pr. Serafim Rose, Natural Born American – ai auzit? 🙂

  iaca mai aduc si Americanii ceva bun!

 7. sfaturi nunta permalink
  noiembrie 3, 2008 11:27 pm

  @ghenadie: americanii au adus, printre altele, Internetul si programul Internet Explorer, pe care le folosesti tu ca sa-ti versi amarul si necazul

 8. noiembrie 14, 2010 2:23 am

  Sa fim seriosi, majoritatea sarbatorilor (cu exceptia celor religioase) sunt niste porcarii, dar te ajuta sa te destinzi si sa mai iesi din cotidian. Faptul ca au devenit si provoaca violente e o urmare a felului in care a ajuns lumea.

Trackbacks

 1. Razboi întru Cuvânt » HELLoween (Noutati 31 octombrie)
 2. Halloween - trick or treat ? « Hunedoara Evanghelică
 3. Iulian Capsali – Dăm Halloween la tot poporu’, de la mic la mare! | Bucovina Profundă
 4. Scoateţi Halloween-ul afară din şcoli ! SCRISOARE DESCHISĂ | Bucovina Profundă
 5. Halloween în şcolile româneşti. Învăţământul din Romania şi duhul demonic. | Bucovina Profundă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: