Skip to content

Împotriva sării cu E-uri şi I-uri

Iulie 29, 2009

Sarea iodată, din nou în actualitate! V-am povestit anul trecut, în articolul Cine ne SARE la beregată? despre riscurile pe care le presupune consumarea unei cantităţi prea mari de sare iodată şi despre faptul ca o lege cu totul absurdă obligă producătorii sa scoată pe piaţă doar acest sortiment de sare. Minunata lume nouă! Iată că a apărut şi o petiţie împotriva acestei legi.

sare mortala

Fara E 536 si iod in sarea alimentara!

10/07/2009

Destinatar: Guvernul Romaniei

Legea nr. 568/2002 obliga producerea si comercializarea numai a sarii iodate pe teritoriul Romaniei.

Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de miloane de oameni, insa doar aproximativ 8000 de oameni au nevoie de supliment de iod.

„Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002, numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387„, declara profesorul dr. Pavel Chirila.

Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, paterurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. – astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam.

Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: cresterea columului glandei tiroide, afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei, cresterea incidentei bolilor alergice etc.

Mai mult, sarea de bucatarie contine si un antiaglomerant – E536 – ferocianura de potasiu – care la peste 100 grade C se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier – si care cauzeaza reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteli si nu se recomanda consumul frecvent. Acest E536, care este interzis in alte tari (ex. Anglia) duce la consecinte dramatice prin introducerea lui in sarea de bucatarie: cresterea incidentei bolilor cardiace ischemice, accelerarea proceselor de ateroscleroza, toxicitatea indusa de ferocianura de sodiu sau potasiu.

Consideram ca nu este normal ca Guverul Romaniei sa oblige prin lege cetatenii sa manance ce vrea Guvernul. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, a drepturilor omului.

Noi, cei care vom semna aceasta petitie, cerem Guvernului Romaniei sa anuleze legea 568/2002, care sfideaza dreptul cetateanului de a alege in privinta propriei alimentatii.

Semneaza AICI petitia

2 comentarii leave one →
  1. Iulie 30, 2009 12:09 am

    Sarea de muraturi, fratilor. Daca nu, bolovanii ceia pe care ii cumparau taranii pentru animale; sparti si pisati. Iar daca vreti neaparat aspect comercial, gasiti la Naturalia domnului doctor Pavel Chirila sare fara iod la pungulite.

  2. Iulie 30, 2009 6:23 pm

    Tot despre Naturalia vroiam si eu sa spun. Si am mai vazut intr-un market, la produse bio, o sare neiodata produsa de o alta firma, nu stiu daca sa garantez pentru ea, dar cea de la Naturalia este foarte buna, eu am comandat. Si in plus fata de situatia cu sarea, se incearca acum sa se introduca fier in faina alba de paine, tot asa, pentru ca unii considera ca oamenii au nevoie de o cantitate de fier in plus in organism. De parca nu ar fi de ajuns faptul ca au bagat tot felul de afanatori si vitamine in faina. Adaugarea de fier va conduce la cresterea procentului de cancer, si nu doar din cel tiroidian, ci orice fel de cancer, nimeni nu va intelege de unde s-a mai ajuns si la asta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: