Sări la conţinut

Homo homini tigris

aprilie 23, 2009

 – Vino cu mine. E drăguţ şi confortabil la oraş.

Linişte. Omul privi în jos. Apoi răspunse:

– Nu, mulţumesc. Nu pot. 

Un film rusesc făcut de un japonez nu e de ici, de colo. Deşi acţiunea se peterece în Siberia, iar personajele sunt ruşi adevăraţi (cu bărbile aferente), ai sentimentul că, pe undeva, ceva îţi scapă. Totul e tratat de la distanţă, ca şi cum ai mânca nu cu degetele, ci cu beţişoare lungi şi delicate, care îţi lasă mâinile curate. Pentru fanii filmului rus, întâlnirea cu haiku-ul poate fi un cutremur estetic. Cât despre americani care, culmea absurdului, i-au oferit un Oscar, lucrurile sunt mai simple: „Dersu Uzala” este un film despre prietenie şi peisaje extraordinare.

Ce m-a neliniştit de astă dată la Kurosawa a fost că ruşii lui beau cu măsură şi cântă treji şi încolonaţi. Se pupă cu delicateţe, doar de două ori. Şi mai ales, nu vorbesc prea mult. Minimalismul sentimental combinat cu Mama Rusia te fac să visezi la o ţară nenăscută încă. Furtunile sunt doar de zăpadă, nicidecum sufleteşti. Adâncimile sunt ale apelor, nu ale inimii. Cel mult avem de-a face cu metonimii, nu cu metafore. Omul este, aici, doar o virgulă în faţa naturii. Panteismul se simte în largul lui, nu este pus la colţ, nici măcar printr-o distanţă politicoasă, cum ar fi procedat orice regizor rus cumsecade. De asta spun: nimeni altul decât Kurosawa n-ar fi putut să ne păcălească mai bine. 

Personajele principale, Căpitanul cartograf şi sălbaticul Dersu sunt doar nişte puncte de reper pentru măsurarea măreţiei naturii. Omul devine furnică tremurând nu atât în faţa pericolelor, cât în faţa sacralităţii care pluteşte în aer. Acel mysterium tremendum et fascinans propriu transendentului este copleşitor şi cade în cascade peste eroii de la oraş. Dersu nu face decât să-i iniţieze pe aceşti necredincioşi în tainele templului naturii, conducându-i după o hartă mai mult metafizică decât fizică. Natura are legile ei. Legea principală este firescul. Să fii bun, ne arată Dersu, nu este un merit, este ceva obişnuit. Adică: să salvezi viaţa unui om, să te sacrifici pe tine, să ai încredere nelimitată, să te gândeşti la cel care va veni în urma ta, să repari stricăciunile din jur. Nu e nevoie de mulţumiri. Şi, după toate astea, să te consideri rău. Nu-i aşa că vă vine a zâmbi? 

Cu toate acestea, înclin să cred că subiectul filmului nu este exclusiv natura. Ci degradarea omului ieşit din natură şi ajuns la oraş, acolo unde totul este, vorba Căpitanului, „drăguţ şi confortabil”. Oraşul înseamnă, nici mai mult, nici mai puţin, decât ruperea legăturii cu firescul. Să plăteşti apa sau lemnele? Strigător la cer! Să stai într-o cutie? Hm. Şi să mai crezi că asta e confortul! Dersu e în afara legii. El, omul prin excelenţă bun, nu are loc în tiparele civilizaţiei. Firescul lui este arestat şi apoi condamnat. Încrederea lui este un fel de sinucidere. Prin Dersu nu moare un om, ci ultimul reper al unei vieţi care păstrează o legătură de taină cu natura. Susţin că acesta este mesajul filmului tocmai datorită finalului foarte neaşteptat. Oameni buni, aveţi grijă. Hic sunt tigres.

Mulţumesc Alexandrei că a povestit despre acest film unui fan Kurosawa care nu-l văzuse şi Irinei că mi l-a dăruit.

3 comentarii leave one →
 1. aprilie 24, 2009 10:02 am

  vreau si io filmu!!

  auzi, ia si tu (cu link) aia cu stradivariusu, ca la tine intra mai multa lume:), din mai multe orase.

 2. aprilie 25, 2009 8:22 am

  cand imi faci o vizita, ti-l dau (mai ai si o carte la mine, n-am uitat!)

  nu am inteles faza cu linkul. hac! e o problema de copyright, sau…?

 3. aprilie 25, 2009 8:55 am

  da:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: