Sări la conţinut

Brazil

februarie 13, 2009

Terry Gilliam – Brazil (1985) cu Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond.

Daca saptamana trecuta v-am oferit celebrul 1984, in regia lui Michael Radford, propunerea pentru acest week-end este a unui film din acelasi registru. O societate ultra-perfecta, dintr-un viitor ambiguu de apropiat, in care instrumentalizarea oamenilor a atins cote grotesti, sau ridicole, in functie de dispozitia pe care o aveti. Diferenta dintre cele doua filme, produse la doar un an distanta, este registrul tragic al primului, fata de cel suprarealist/comic al celui de-al doilea. Daca dupa 1984 avem cosmaruri sau, cel putin, insomnii, Brazil ne trimite in plin oniric, in care planurile se amesteca si binele invinge. Doar in vis.

Atentie: filmul contine scene de violenta si nuditate. In engleza, in original.

Inainte de vizionare, pentru o apropiere mai atenta de aceste probleme grave, va rog sa cititi articolul Misterul persoanei versus instrumenta-lizarea individului de Ovidiu Hurduzeu.

5 comentarii leave one →
 1. A. L. permalink
  februarie 13, 2009 4:52 pm

  Doamne ce mi-a placut filmul asta!

  Si mi-a placut ideea de final: scaparea, eliberarea se realizeaza la nivel mental, spiritual. Singura cale de evadare dintr-un univers totalitar (eu asa am perceput societatea prezentata in film) este numai la acel nivel. Sau, altfel spus, cel mai important e sa-ti salvezi integritatea sufleteasca si spirituala.

  Eu am vazut filmul acum cateva luni, imediat dupa ce citisem „1984” (cartea m-a cutremurat si mi s-a parut arhisuficienta; nu am simtit nevoia sa vad si filmul omonim).

  Cand ma uitam la Brazil eram bantuita de aminitirile lui Giurescu de la Aiud si de ceea ce spunea el ca singurele lucruri care i-au ajutat sa supravietuieasca in inchisoare si sa se pastreze oameni au fost rugaciunea si activitatile intelectuale pe care le desfasurau in grupuri detinutii: discutiile si „conferintele” pe teme de istorie, muzica, literatura etc. Deci salvarea nu era la nivel fizic!

 2. viatalatara permalink
  februarie 13, 2009 6:58 pm

  Am vazut filmul asta acum vreo 10 ani si, la fel, atunci mi-a placut foarte tare. Cand l-am vazut a doua oara, de curand, am urmarit mai mult detaliile decat firul principal. Adica afise pe ziduri, replici ale personajelor din background – care au rolul de a intari ideea principala. De exemplu, pe un afis scrie ceva de genul: „Este bine sa fim supravegheati permanent, pentru siguranta noastra” (trimitere orwelliana). Sau, un copilas este intrebat de Santa ce si-ar dori de Craciun si raspunde: propriul meu creditcard!

  A doua oara, asadar, l-am vazut doar ca pe un tablou detaliat, acid, al societatii „perfecte”, consumeriste, birocrate, vesnic tanara si ferice. Este adevarat, eroul e fericit in final. Dar noi?

 3. februarie 14, 2009 11:07 am

  Utopia cu 1984 a trecut – era vorba de Uniunea Sovietica si lagarul socialist – pe noi ne paste ‘Brand New World’ – ale carei transpuneri mai apropaite mi se par ‘Matrix’ sau ‘Fight Club’

 4. Ina permalink
  februarie 14, 2009 2:03 pm

  „Este adevarat, eroul e fericit in final. Dar noi?” Asa cum spunea Al, salvarea nu poate fi decat la nivel mental, spiritual.

  Urmarind stirile din ultimile zile, imi vine sa fac cu calculatorul, ce am facut cu tv-ul:).

  Mi-e dor de inca un „Ostrov”

  Doamne ajuta

 5. Iulian permalink
  februarie 15, 2009 7:37 pm

  M-am apucat si eu sa citesc 2 carti fundamentale in urma predictiilor „apocaliptice” care tot apar in aer in ultimul timp: 1984 de George Orwell si „Minunata lume noua” de Aldous Huxley. Uite aici o ecranizare a romanului lui Huxley. Dar tin sa atrag atentia ca oricat ar incerca filmul sa zica, chiar si la posibilitatile tehnice actuale, nu poate egala citirea cartii!

  http://justgetthere.us/blog/archives/Aldous-Huxleys-Brave-New-World-1980.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: