Skip to content

14 februarie – Comemorare Valeriu Gafencu

Februarie 6, 2009

1-prezent-parastas-gafencu

Comemorare Valeriu Gafencu

Targu Ocna – sambata, 14 februarie 2009

– 11:30 – parastas la Troita din Cimitirul de langa Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, unde erau ingropati detinutii politici decedati in temnita

– 13:00 – vizita la Spitalul Penitenciar Targu Ocna,

prin care au trecut alaturi de Valeriu Gafencu alte personalitati si sfinti ai inchisorilor: Arhim. Gherasim Iscu, Gheorghe Nitescu, Pr. Sinesie Ioja, Gheorghe Jimboiu, Pr. Ilie Lacatusu (cu moaste descoperite), Ioan Ianolide, Pr. Pimen Barbieru, Pr. Constantin Voicescu etc.

– 14:00 – festivitatea acordarii titlului de cetatean de onoare pentru Valeriu Gafencu din partea Primariei Targu Ocna, la solicitarea Asociatiei PREZENT -Casa de Cultura Targu Ocna

Invitati: – persoane din familie

– fosti camarazi de lupta si suferinta

Participantii care doresc sa ne insoteasca sunt rugati sa ne contacteze in vederea inscrierii:

– pentru transport (daca nu au posibilitati personale de deplasare)

– in lista nominala de intrare în Penitenciar Targu Ocna

Data limita: 9 februarie 2009, ora 22.00

Transport microbuz (20 locuri): Bucuresti – Targu Ocna – Bucuresti (pret: 70 ron/persoana)

Transport feroviar: detalii pe www.infofer.ro

Actiunea se desfasoara in colaborare cu, si este sprijinita de:

Primaria Targu Ocna, Protoieria Onesti,

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania

Asociatia PREZENT!
Costel Condurache – 0726.314.475; Cezarina Condurache – 0726.384.375

sf-valeriu

Biografie

Valeriu Gafencu este unul din tinerii martiri care au murit în închisorile regimului comunist, numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor„. S-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Sîngerei, judeţul Bălţi, în Basarabia – a trecut la Domnul la 18 februarie 1952, în închisoarea Târgu Ocna.

În anul 1941, pe când era student în anul al II-lea la Facultatea de Drept şi Filosofie din Iaşi şi totodată conducător al unui grup al Frăţiilor de Cruce, a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Reputatul profesor de drept civil Constantin Angelescu l-a apărat la proces pe Gafencu, declarând că acesta este „unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice”. Această încercare s-a dovedit însă a fi inutilă, dictatura antonesciană nevăzând cu ochi buni activismul naţionalist-creştin al tânărului Gafencu, care voia ca tot mai mulţi elevi şi studenţi să se înscrie în Frăţiile de Cruce, pentru a-i pregăti de lupta împotriva comunismului, ce ameninţa atunci România.

Astfel, şi-a săvârşit sentinţa la închisorile de la Aiud (1941-1944), Piteşti (1944-1949) şi Târgu Ocna (1949-1952), unde a fost un adevărat trăitor al Ortodoxiei, regimul dur al detenţiei, torturile şi bolile contactate aici întărindu-l duhovniceşte. A compus aici poezii, care se cântau în celule, iar acum se cântă în biserică. În 1949 este dus la sanatoriul-închisoare de la Târgu Ocna într-o stare foarte gravă: TBC pulmonar, osos, ganglionar, reumatism, lipsă de hrană.

La data de 2 februarie 1952 le-a cerut colegilor de suferinţă să-i procure o lumânare, o cruciuliţă şi o cămaşă albă pe care să i le pregătească pentru ziua de 18 februarie. Cu o zi înainte de moarte, i-a spus lui Ioan Ianolide: „Mâine voi muri. Vreau să-mi iau rămas bun de la cei mai apropiaţi prieteni. Fă tu aşa fel încât să vină pe rând la mine, în linişte.„. A doua zi, pe 18 februarie, în jurul orelor 14:00-15:00, Valeriu Gafencu rosteşte ultimele sale cuvinte: „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul.”, după care trece la cele veşnice.

Exemplu de martir, îşi sacrifică pentru Hristos şi neam tinereţea, profesia, libertatea şi viaţa. El nu este însă singur pe linia trăirii creştine intense, făcând parte dintr-un grup ce împărtăşea aceeaşi orientare spirituală, alături de studentul în drept Ioan Ianolide, Anghel Papacioc, cel care avea sa devina ieromonahul Arsenie Papacioc, doctorul Traian Trifan, avocatul Traian Marian, Marin Naidim, Aurel Dragodan, Constantin Totea şi mulţi alţii. Unul dintre bolnavii ce-l iubeau şi-l admirau, Victor Leonida Stratan, obţinuse printr-o intervenţie specială, de la familie, un pachet cu streptomicină. Valeriu le-a primit şi a doua zi l-a înştiinţat pe Stratan că a hotărât să le cedeze pastorului Richard Wurmbrand, spunând că şi acesta se afla într-o stare gravă. Medicamentele au fost folosite de Wurmbrand, a cărui viaţă a fost astfel salvată.

Afla mai multe aici.

via Ortodoxie si viata

Anunțuri
4 comentarii leave one →
 1. Februarie 6, 2009 3:03 pm

  Doamne ajuta!
  O intrebare: am vazut pe site-ul d-lui Danion Vasile ca se organizeaza pe 18 feb un parastas pt Valeriu Gafencu, dar la o alta data. Sa inteleg ca nu e vb de acelasi eveniment?

 2. viatalatara permalink
  Februarie 6, 2009 6:22 pm

  Imi poti da linkul? Merci. Pe blog vad ca nu anunta nimic.

 3. cetitor permalink
  Februarie 10, 2009 1:03 am

  http://www.sfintii-inchisorilor.ro/128/targu-ocna-parastas-pentru-valeriu-gafencu-si-ceilalti-marturisitori-din-temnitele-comuniste/

  Se pare ca este o situatie emblematica a noastra aceea de a fi uniti cu altii dar niciodata intre noi si sa vedem manifestarea unor orgolii si o incercarea a celor de la asociatia Prezent de confisca comemorarea si bucuria praznuirii Sfantului mucenic Valeriu. Pe ce imi bazez afirmatiile? pe o serie de date:
  1, cei de la asociatia Prezent faceau parastasul mucenicului Valeriu in ziua de 18 feb in anii anteriori chiar daca ziua respectiva cadea in timpul saptamanii. Faptul ca acum o fac sambata(luandu-i oarecum prin surprindere anuntul facut inca de anul trecut de grupul Areopag ca vor incerca sa realizeze o manifestare mai de amploare in ziua de 18 feb)ma face sa cred ca incearca sa evite intalnirea cu ceilalti. Dupa cum se poate vedea in pozele din anii trecuti de pe situl asoc Prezent la parastasul de la Tg Ocna nu participau mai mult de 3-4 persoane.
  2. este o anumita „neintelegere” intre cei de la PREZENT si ceilalti ganditori de dreapta(dupa cum am vazut eu in cadrul comentariilor de pe blogul lui Razvan Codrescu http://www.rostonline.org/blog/razvan/2008/07/ortodoxia-post-modern-sinodului.html vezi comentariile lui costel condurache)
  Nu fac decat sa asist cu durere si tristete la pierderea unei bune ocazii de a face ceva frumos IMPREUNA si de amploare in ziua trecerii in BISERICA Biruitoare a Sfantului Valeriu, dar aceasta amaraciune nu imi va umbri bucuria de a fi la Tg Ocna pe 18 feb.

  Doamne ajuta!

 4. viatalatara permalink
  Februarie 10, 2009 6:21 pm

  Asta seamana cu povestea „Bunicul”, a lui Delavrancea….
  http://ro.wikisource.org/wiki/Bunicul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: