Sări la conţinut

Case tradiţionale, ieftine şi ecologice (2)

februarie 2, 2009
Case tradiţionale, ieftine şi ecologice (1)

De pe acelasi forum al Ordinului Arhitectilor, o discutie despre… paianta:

Deoarece multe din discutiile de pina acum s-au concentrat pe tehnica paiantei, m-am gindit sa prezint un mic rezumat din cartea domnului profesor Gernot Minke referitor la acest procedeu de constructie. Tehnica este prezentata in cartea Das neue Lehmbau-Handbuch (Manual nou pentru constructii din argila) si trateaza atit tehnicile traditionale, cit si procedee moderne de paianta. Deschid discutia doar referitor la tehnica traditionala, pentru a intelege intii problemele constructiilor existente, dar si pentru ca la noi aceasta tehnica traditionala este inca prezenta si folosita.

kotormany-kicsi-1Paianta este un tip constructiv traditional care imbina echilibrat o structura portanta din lemn cu inchideri elastice din argila de constructie, amestecata cu paie, pe un suport din impletitura de nuiele. Traditional, argila folosita in acest tip de constructii se incadreaza in categoria argilelor „usoare”, neavind rol structural, ci doar rol de inchidere si termoizolant. Impletitura de nuiele de salcie cu grosimi de 1 pina la 2 cm se „bulgarete” pe ambele parti si apoi se tencuieste.

Argila usoara cu paie este un amestec de paie si argila, a carei densitate bruta este mai mica ca 1200 kg/mc. Ce fel de paie se foloseste pentru aceasta este discutabil. Unii autori recomanda paiele de secara, altii paiele de griu sau ovaz. Pentru tencuieli din argila sint preferate paiele de orz, pentru ca sint mai moi. Mai important decit tipul de paie este structura tulpinii. Un cistig pentru cresterea capacitatii termoizolante este folosirea paielor subtiri cu tulpini rezistente, care nu se strivesc. Paiele trebuie sa fie uscate si sa nu miroasa a mucegai. Lungimea paielor nu trebuie sa fie mai mare decit grosimea elementului de contructie.

Amestecul de paie cu argila se poate realiza in 2 moduri:

1. stropirea paielor cu argila in stare fluida – se toarna argila peste paie si se amesteca pina tulpinile de paie sint bine acoperite de amestecul argilos, lucru usor de controlat optic.

2. scufundarea paielor intr-o baie de argila lichidase amesteca paiele cu gunoi de grajd intr-o baie de argila, prin calcare cu picioarele – traditional. In literatura veche se recomanda ca amestecul sa fie lasat de la 6 pina la 24 de ore astfel incit paiele sa „traga” – paiele absorb umiditate si se inmoaie. Prin aceasta, paiele devin mai maleabile, iar argila mai lipicioasa. Totusi, in ziua de azi paiele au peretii tulpinilor mai subtiri si pot fi usor prelucrate imediat dupa ce se umezesc.

In procedeul argilei amestecata cu paie se atrage atentia asupra citorva probleme care pot aparea:
1. este posibil ca dupa numai citeva zile sa apara mucegai si sa se formeze chiar din timpul constructiei un miros puternic, iar in cazuri extreme sa apara alergii la oameni cauzate de mucegai si ciuperci. De aceea trebuie avut grija ca toate partile de constructie sa fie bine ventilate, iar inchiderile de argila cu paie sa se usuce cit mai repede cu putinta.
2. este posibil ca un amestec cu denistate prea mica folosit in pereti cu grosimi mai mari ca 25 cm sa apara complet uscat pe dinafara, dar la interior chiar si dupa luni de la executie sa ramina umed si sa putezeasca paiele.
3. la uscare peretilor, amestecul de argila cu paie se contracta astfel incit apar fisuri la marginile panoului de umplutura. In acele locuri exista pericoul de formare de punti termice si de infiltratii de apa sau formare de condens. Aceste fisuri pot fi impiedicate prin folosirea in amestec si a diverse adaosuri minerale poroase.

Problema mirosului este una din cauzele cele mai mari pentru care lumea refuza acest tip de inchidere la o structura de lemn. Fisurile aparute la uscare sint, de asemenea, un considerent estetic care conduce la respingerea tehnicii. Acestea se pot totusi evita si controla, cu un minim de cunostinte, prin practica si atentie la executie.

Acestor dezavantaje li se adauga citeva avantaje majore: constructie ecologica cu tot ceea ce implica aceasta notiune (termoizolatie eficienta, consum redus de energie, material natural si reciclabil, aspect si ambianta placuta, confortabila, etc).

Reclame
9 comentarii leave one →
 1. ICSULESCU permalink
  iulie 1, 2009 10:48 am

  Buna ziua
  Traiesc de 4 ani intr-o asemenea casa….veche de 75 ani…fara igrasie…varuita… cam 80mp locuibil
  suntem 3 persoane..sot-sotie si fecior de 1 an jumate
  nu m-as mai muta la bloc nici batut…
  am pus centrala pe lemne cu calorifere…am facut dintr-o camera baie. ferestrele sunt cele de acum 75 de ani…
  am mai adus unele imbunatatiri si schimbari minore
  este super izolata….am dat in 2005 pe casa 15k de euro…si am mai bagat inca 5k ….
  ii multumesc lui Dzeu ca avem aceasta casuta!!!

 2. iulie 1, 2009 11:07 am

  Minunat! Am mai primit astfel de marturii de la niste prieteni care au stat temporar (cateva luni, intr-o iarna) intr-o astfel de casa. De asta, repet: noi asa ne-am fi facut-o, daca nu o luam gata construita, din lemn…

  Multumim pentru mesaj!

 3. iulie 1, 2009 1:25 pm

  Banuiesc ca ai foarte mult teren. Altfel, 15 000 euro,in 2005, mi se pare enorm !

 4. ICSULESCU permalink
  iulie 6, 2009 3:03 pm

  Nu am decat 800 mp…e destul…
  la 15000 euro nu luam in nimic in Arad..si asa am ales la 20 km de arad! in pecica!
  o fi mult, o fi putin….nu ma preocupa prea tare
  am liniste, am pomi pe rod, gradina cu ce am nevoie…pisici…catel…imi beau cafeaua dimineata descult in iarba…si dau 120 euro rata pt asta.
  nu am manele la ureche, am vecini unguri oameni gospodari si de treaba…si pe strada imi trec 5 masini pe zi si 10 carute…iar pana la job fac 20 de minute pe dn1 cu masina.
  si am uitat ceva: pita de pecica, salamul de nadlac, laptele de vaca si mierea de la janos-baci
  era sa uit : palinca o facem la baci ion…prin noiembrie, cred

 5. iulie 6, 2009 9:35 pm

  Razbunator mai esti ! 🙂 Nu-i frumos ! 🙂

 6. ICSULESCU permalink
  iulie 7, 2009 2:17 pm

  am vrut doar sa fac un „audit” pe toata povestea asta cu pretul corect!!!

 7. mai 7, 2016 8:48 am

  Pina la urma are cineva cunostinte exact cum se face o casa din paianta? De fapt pe net e multa teorie, dar nu exista un articol in care sa se descrie exact pasii, materialele si cum se construieste o casa din paianta.

 8. George63 permalink
  iunie 28, 2016 12:07 pm

  Apreciez faptul ca mai sunt oameni care sunt multumiti cu casa de paianta si-i inteleg rostul!

  Avem si noi o casa de paianta in chiar municipiul Iasi,in care bunicii s-au simtit bine,,( a fost construita in 1933)la fel parintii,insa locuinta nu a avut o baie propriu-zisa!De aici…am ajuns ..la autorizare de construire…la consolidarea constructiei si mansardare(nefiind permisa prea mult extinderea)!Printr-o extindere aprobata s-a creat spatiu de baie si de marire a bucatariei,in 2014 .Locuinta , aflata pe o elevatie de 0,80m compusa din doua camere de 3,60m/3,60m si un hol despartitor de 1,70m/3,80m ,la interior „sta ” in picioare pe o elevatie de pamant batatorit, placat cu scandura de brad asezata pe lungime ,ce inconjoara pe fatada principala si pe una laterala casa printr-un cerdac cu latimea de 1m,a fost consolidata,sapandu-se de jur-imprejur ,s-a gasit ca are o temelie pe piatra de cariera de 1,65 m.Am consolidata cu beton armat (inlocuind elevatia de pamant cu beton armat) de jur imprejur si cu stalpi de consolidare in cele 4 colturi ale casei unite cu o centura in partea superioara!Astfel s-a creat in locul cerdacului de 1m un hol de 2m in fata vechii locuinte iar pe lateral spre strada am obtinut extindere cu inca 2m ,incat ar iesi o bucatarie de 3m/4m si in fata ei, o baie de 2m/2m.
  Dintr-un complex de imprejurari, urmand anul acesta sa continuam lucrarile ,ce vor fi de finisare ,consultand diversi constructori, care obisnuiti in ultima vreme cu constructiile moderne cu interior in stil italian ,pentru livinguri si bucatarii,au carnit din nas, ca unde s-a mai pomenit in sec XXI ,” SA MAI STATI CU LOCUINTA DIN PERETI DE VALATUCI(PAIANTA) , EI NEINTELEGAND SI NECUNOSCAND ,CEEA CE AM DEMARAT PANA ACUM CU PROIECTANTUL, asa ca ni s-a bagat ,mortu in casa-DEMOLAREA desi proiectantul ne-a inteles de la inceput doleanta si verificand structura locuintei si grosimea peretilor de 30 cm a dispus ,pastrarea acestei locuinte compuse din doua camere si un hol despartitor si consolidarea acesteia prin marirea cerdacului cu 1m in fata fatadei principale si si prin suprimarea paravanului de scanduri vopsite (la distanta de 0,60m )ce acoperea fatada secundara,venind in spatele constructiei de paianta cu un perete din BCA pe fundatie de beton ce consolideaza aceasta parte de din spate a casei! Vechea locuinta a fost incorporata in mai noua constructie , cu pereti din BCA , in fata ,spate si pe laterale,cu inaltime cu 0,30m mai mare decat podul casei vechi(i s-au indepartat invelitoarea din tabla si sarpanta).Planseul pe parter este din grinzi de lemn de cu latura de 0,14m.Avem creat astfel un pod mansardabil cu inaltimea la coama de 3m.Eu in ruptul capului nu vreau sa o demolez,casa nu are nici fisuri nici crapaturi,totul apare ca nu mai e la moda, ca daca va cadea in cap tavanul ,care nu este nici deteriorat,ci numai ca …poate se va deteriora …in timp…numai de dragul..de a cauta ei front de lucru!Camerele sunt de 3,60m/3,60m la interior dotate cu sobe de teracota adaptate cu cossul de fum pentru incalzire cu gaze..holul dintre ele..este de 1,70m/3,60m,pentru dressing.Fosta bucatarie de 2,65/3,60m pe pamant mai jos decat nivelul celor doua camere descrise mai sus,neavand o fundatie(a fost adaugata mai tarziu),si datorita deteriorarii peretelui , datorita umezelii (in bataia precipittatiilor) spre miazanoapte(nefiind protejat cu paravan) , am demolat-o , ridicand in noua constructie aceasta , la nivelul elevatiei de 0,80m
  E adevarat prin marirea cerdacului cu 1m , la 2m am pierdut caderea lumini soarelui la amiaza in interiorul vechii locuinte,dar avantajul s-a creat pentru un hol mai mare care a permis crearea unei bai intr-o parte a noii locuinte,iar in cealalta pentru amenajarea unei scari ce va duce in mansarda!Noua bucatarie creata are 2 pereti de inchdere exteriori din BCA si un perete interior din paianta si altul tot de BCAiar baia 2 pereti exteriori din BCA si doi interiori tot din BCA!Locul vechii bucatarii l-a luat o camera noua,tot pe aceeasi elevatie de 0,80m(acum din beton armat) de 2,65/3,60m la interior!Casa veche(compua din cele doua camera cu holul despartitor) este incadrata intr-o parte de camera cu pereti de BCA(rezultata din vechea bucatarie) si in cealalta parte de noua bucatarie !

  Spuneti-mi pana la amenajarea podului mansardabil(daca va mai fi si locuibil inafara de ideea de depozitat lucruri si vechi mobilier), daca pentru 3 persoane sot ,sotie si un copil de 13 ani,ceea ce am descris pana acum este suficient ca idee de locuit:
  -o baie de 2m/2m,
  o bucatarie de 3m/4m(peretele de paianta are in exterior latimea de 4m),
  -camera creata din vechea bucatarie de 2,65m/4m, ca dormitor pentru copil,
  -camera vecina acesteia(din paianta) de 3,70m/3,60m la interior sa fie un living,
  -cea invecinata cu noua bucatarie,un dormitor pentru parinti?
  Va rog sa ma scuzati ca am scris atat de mult,dar cred ca doar asa am putut sa-mi personalizez situatia in care ma aflu cu aceasta locuinta veche,care pentru mine nu numai ca are valoare sentimentala dar si practica , mai ales cu privire la capitolul energetic
  Cand pe peretele nou creat din BCA ce protejeaza ” spatele” vechii locuinte, ii va fi aplicat termosistem cu placi de vata bazaltica, de 10 cm, grosimea peretilor compusi astfel la miazanoapte va fi de 0,10m+0,25m(grosimea peretelui de BCA)+ 0,25 m9 grosimea peretelui de paianta)=0,60m!Tavanele pe holul nou creat,pe bai ,bucatarie si pe camera creata in locul vechii bucatarii , va fi din rigips!

  Am sau nu dreptate, sa nu doresc demolarea vechii constructii de paianta si pentru faptul ca asigura ,o oarecare inertie termica si implicit as putea avea si un consum mai redus de combustibil gazos, necesar pe timpul anotimpului rece, macar in livingul nou creay si intr0un dormitor?

Trackbacks

 1. Arhitectura de pământ - conferinţă şi lansare de carte « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: