Sări la conţinut

Mai poţi alege?

ianuarie 2, 2009

Am primit astazi de la minunatii nostri vecini si prieteni, familia D., un film. Un film cu actorul meu preferat, imposibil sa nu-l vad imediat.

dvdpuric

Filmul a fost lansat acum mai putin de o luna, pe 8 decembrie, dar, din cate inteleg, trebuie sa va grabiti daca vreti sa-l mai gasiti in librarii. Daca nu-l mai gasiti, vi-l imprumut (scrie pe el ca nu e voie sa-l imprumuti, deci, va rog, nu ma spuneti la nimeni).

Sa nu se supere Puric, dar ce-am vazut mi-a adus aminte de filmele lui Milos Forman: m-am prapadit de ras tot timpul, iar la sfarsit am plans. Discursul nu e nou, dar e atat de viu incat e imposibil sa nu-l privesti hipnotizat. Un mim cu geniul oratoriei, bufonul care da palme spectatorilor, nebunul care trage clopotele in miezul noptii si trezeste tot satul. Este pus in camasa de forta, dupa care satul se culca la loc, zambind, ca dupa o reprezentatie plina de geniu si rasplatita cu aplauze.

Puric vine din nou si din nou si din nou si ni se asaza inainte. Intrebarea „Cine suntem?” nu trebuie luata gramatical, ci retoric, ca o afirmatie: „Suntem!” Nu face decat sa ne aminteasca asta. Sa ne implore, cu lacrimi, sa nu uitam. Sa nu uitam ca suntem, sa nu uitam sa ne visam, copilareaste, minunea de-a fi. Sa nu renuntam la visul de-a crede in noi, ca popor unic, maret, etern. Sa nu ne uitam istoria, martirii, coloana vertebrala fara de care suntem pitici sau ameobe. Sa devenim eroi. Stanci. Integri. Sa iesim din conditia de clone, sa alegem sa nu mai fim indiferenti. Sa nu ne murdarim camasa cu fumuri de import. Exemplul cu babuta si cucoana cu nurca e emblematic. „Da-te mai incolo cu blana dumitale ca ma umpli de par!” O pilda de trezvie. O mai trai baba din autobuz? Dar baba din tine?

Tu, in locul ei, te-ai fi purtat la fel? Sau, dimpotriva, te-ai fi apropiat sa-i adulmeci parfumul fin, sa-i vezi mai bine rujul de pe buze, sa-i mangai, macar in trecere, finetea hainei?

A murit baba?

Mai putem alege?

5 comentarii leave one →
 1. Mihaela Pana permalink
  ianuarie 4, 2009 11:08 pm

  De fapt, titlul cartii sale e chiar „Cine suntem”, fara semnul intrebarii, tocmai pentru ca e o afirmatie, nu altceva.

  Doamne, ajuta!

 2. viatalatara permalink
  ianuarie 4, 2009 11:23 pm

  Asa este. Multumesc 🙂

Trackbacks

 1. Dan Puric a lansat: ALEGEŢI « N-am cuvinte…
 2. Razboi întru Cuvânt » FITI DEMNI! (Noutati de pe pagini ortodoxe la inceput de an 2009)
 3. Temniţa la feminin « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: