Skip to content

Calitatea luminii

Ianuarie 2, 2009

M-am trezit in prima dimineata a lui 2009 scaldata in soare. Era tarziu, desigur, imi veti spune, iar eu nu va voi contrazice. Si totusi, lumina era altfel decat terna, gri sau verde-albastra, cum ar fi de inteles pentru o zi de iarna. Lumina era aurie, fara a fi prea puternica, fara a rani cu stralucirea. Era o lumina calda si buna care imi umplea curtea cu iarba cocosata sub bruma si dormitorul cu somn intepenit si putin.

Ne-am trezit sa ajungem degraba la biserica. Lumina ireala venea cu noi. De cand a inceput sa ma intereseze fotografia, am castigat un simt in plus, un gust sau o adulmecare a luminii. Exista lumina buna pentru poze si lumina care strica totul. Lumina prea putina sau prea multa, prea puternica sau discreta, contrejour mon amour, de contur, de penumbra, lumina de seara sau de pranz, fiecare de alta culoare, fiecare cu alta taietura in raza de soare, mai ascutita sau mai catifelata. Lumina de care va povesteam, de azi-dimineata, era, bizar, acea lumina perfecta, galbuie, de seara, discreta, cu umbre caligrafiate marunt pe garduri, o lumina care nu doare si nu mangaie, doar pune in valoare frumosul si astfel, modest, pe sine.

Ajunsi la biserica, lumina era acolo. Oblic, pe geamurile din dreapta. Adesea, cate un copil intindea mana sa o prinda. De fiecare data, alt copil. Il pandeam pe cel care avea sa-si agate haina de raza coapta, cand, deodata, atentia mi-a fost atrasa de altceva. In altar, aceeasi lumina. Din dreapta. Din stanga insa, o umbra de cruce se profila pe spetele Parintelui. O umbra de cruce peste un vestmant preotesc. O imagine demna de amintire, dar si de uimire. Lumina venea din dreapta, iar umbra crucii se proiecta din stanga. Imaginea era impotriva tuturor legilor fizicii.

Dar in altar, fizica e lasata afara.

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Ianuarie 2, 2009 3:41 pm

    ce frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: