Skip to content

O campanie a Bisericii Ortodoxe Ruse

decembrie 5, 2008

marriage_-_handsCitesc pe site-ul ziarului Ziua ca:

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse au prezentat, luni, un program de profilactica a bolii SIDA la adolescenti. Programul ar urma sa fie implementat in regim facultativ in scoli, clerul rus intentionand sa promoveze, prin intermediul lui, o viziune conservatoare asupra familiei: de exemplu, rolul de „sef” al barbatului in familie si renuntarea femeii la un loc de munca. Metodele anticonceptionale nici macar nu sunt mentionate in document, relateaza cotidianul rus Novaie Izvestia, preluat de Agerpres.

De fapt, contracararea bolii SIDA se rezuma la povestea tinerilor insuratei Efrosinia si Anufrii, care au avut inainte de casatorie unul si respectiv doi parteneri sexuali, adica, potrivit parametrilor moderni, erau destul de virtuosi. Insa, dupa aceea s-a dovedit ca, inainte de a avea contacte cu cei doi, fostii lor parteneri avusesera la randul lor alte relatii sexuale. Drept rezultat, cei doi ar fi avut in mod indirect 36 de parteneri sexuali si daca macar unul dintre ei ar fi fost purtatorul virusului HIV, Efrosinia si Anufrii s-ar dovedi infectati. Concluzia: „fidelitatea fata de singurul sot sau sotie de-a lungul intregii vieti si abstinenta totala inainte de casatorie”.

In primul rand, salutam o asemenea intiativa indrazneata. In momentul in care relatiile sexuale sunt promovate permanent, este interesant ca mai indrazneste cineva sa mearga impotriva curentului. Sa fie programul sortit din start esecului? Iata ce spun comentatorii:

Expertii au o atitudine sceptica fata de implementarea acestui program. „Este imposibil sa-i convingi pe adolescenti sa nu aiba relatii sexuale inainte de casatorie”, considera academicianul Igor Kon, care aminteste ca incercarea de a promova abstinenta inainte de casatorie in randurile elevilor americani a dus chiar la majorarea numarului persoanelor infectate, deoarece elevii erau preocupati doar sa-si pastreze „aparentele” castitatii, apeland la relatii sexuale netraditionale si neprotejandu-se.

Poate e adevarat. Poate este imposibil sa convingi toti adolescentii sa nu-si inceapa viata sexuala prea devreme. Dar poate vei convinge unul. Iar daca ai convins unul, atunci unul inseamna doi. X nu se culca cu Y. Y nu se culca cu X. Rupi lantul celor 36 de parteneri sexuali ai lui Anufrii si Eufronsina. Pe de alta parte, in calea unui rîu umflat, care vine cu forta, asezi o pietricica. Pietricica nu-i un baraj. Nu va opri raul. Dar un baraj e format din sute de pietricele. Si orice baraj, oricat de mare, incepe printr-o prima piatra.

Ma gandesc ca programul asta e un fel de pietricica neputincioasa in fata cascadei promovarii sexului. Dar, decat nimic, tot mai bine ceva. Macar, atunci cand intalnesti si alta opinie decat cea „oficiala”, poate ai sansa de a cadea pe ganduri un pic. Poate nu neaparat de frica SIDA. Tinerii nu prea se tem ei de nimic. Dar macar asa, din spirit de contradictie adolescentina. Sa te revolti un pic fata de lume, sa iti doresti sa nu fii ca ceilalti. Sau, mai mult, in cazul in care iti doreai lucrul acesta si nu aveai nici o justificare in fata „grupului” de prieteni, acum le poti spune ca „ai intrat in program”.

Personal, sunt destul de sceptica in fata argumentelor de orice fel. Nu cred ca poti convinge pe nimeni de nimic, cu orice l-ai speria sau orice i-ai oferi. Sufletul nu se vinde asa de usor. Dar il poti invata ca exista ceva mai presus de cele ale lumii. Ca dorul sau, care il arde, este altul, de fapt. Ca sexul nu este decat o satisfactie imediata si, adeseori, amara. Ca iubirea cea mare, cea adevarata, cea neintinata dupa care viseaza nu poate fi decat in Dumnezeu.

Inca sper ca tinerii mai au setea de libertate, de puritate, de ideal, ca nu sunt descreierati complet. In momentul in care cauti acest ideal si nu disperi ca ar exista, cu siguranta il vei intalni candva. Chiar daca, pana a ajunge la el, ti-ai ranit coatele si genunchii la sange.

De asta spun: iata o initiativa de toata lauda, chiar daca e sortita esecului. Dar macar cineva a incercat sa stea, piatra mica, in calea curgerii de ape.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: