Skip to content

„Antisemitism” vs. anticreştinism?

noiembrie 21, 2008

sadness-7Fara comentarii, fragmente din doua articole de pe blogul Pr. Savatie.

Scrisoarea ortodocşilor către preşedinte pe înţelesul tuturor

În România, în condiţii stranii, de culise, mai „pe sub mînă”, a fost promulgată o lege care va deveni focarul principal al urii religioase şi naţionale, dacă nu va fi revăzută. A pedepsi penal pentru „anti-semitism”, fără ca antisemitismul să fie definit, este nedrept, în primul rînd din punct de vedere juridic. Nicăieri în legea care anunţă pedepsirea antisemitismului nu sînt enumerate faptele care se constituie în infracţiune. În acest caz, într-un proces, probabil, se va recurge la experienţa „statelor occidentale”. Experienţa unor astfel de state, cum ar fi, de pildă, Italia, ne descoperă că unii preoţi catolici au fost atraşi în judecată pentru faptul că au afirmat la predică cum că evreii l-au omorît pe Hristos. Pe site-ul oficial al Comunităţii Evreieşti din România această „vină” este atribuită românilor. Expresii precum „am cunoscut evrei” sau „am prieteni evrei” pe care românii „simt nevoia să le rostească atunci cînd se întîlnesc cu evrei din Israel” sînt considerate tendenţioase şi, ca urmare, aducînd a antisemitism. Sub incidenţa acestei legi cad slujbele Învierii, slujba Prohodului Domnului din Vinerea Mare (motiv pentru care a şi fost cenzurată, tacit, de Sinodul BOR, aruncîndu-se 13 strofe ca şi cum nu ar fi fost), precum şi scrierile unor Sfinţi ca Ioan Gură de Aur, Efrem Sirul şi alţii. Anul care a trecut, fiind dedicat Sfîntului Ioan Gură de Aur, au putut fi auzite reacţii de revoltă împotriva „antisemitismului” acestui Părinte al Bisericii. Dacă cineva doreşte să aştepte pînă cînd ortodocşii vor fi arestaţi cu popă cu tot în Vinerea Mare, sub acuzaţia că „scandau lozinci antisemite”, atunci un demers ca cel propus de noi este inutil.

SCRISOAREA ORTODOCŞILOR CĂTRE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

persecution_full1. Evenimentele recente, cînd la Iaşi a fost închisă expoziţia „Destine de martiri” dedicată unor foşti deţinuţi politici creştini, unde au fost expuse materiale din fondurile CNSAS, lucru admis de Constituţia României, ne descoperă existenţa cenzurii de tip totalitar în statul român de azi. Printre cele 6 personalităţi a căror memorie a fost cinstită, cu scop educativ, prin expoziţia „Destine de martiri” se numără şi 4 preoţi ortodocşi, motiv pentru care creştinii au perceput închiderea ordonată a expoziţiei ca pe o încălcare a libertăţii religioase şi de opinie.

2. Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor garantează dreptul oricărei persoane de a-şi manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, religia pe care o împărtăşeşte: „Statul român respectă şi garantează dreptul fundamental la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religioasă al oricărei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constituţiei şi tratatelor internaţionale la care România este parte. Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrară convingerilor sale, şi nici nu poate fi supus vreunei discriminări, urmărit sau pus într-o situaţie de inferioritate pentru credinţa, apartenenţa sau neapartenenţa sa la o grupare, asociaţie religioasă sau un cult ori pentru exercitarea, în condiţiile prevăzute de lege, a libertăţii religioase. Libertatea religioasă cuprinde dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasă, precum şi libertatea de a-şi păstra sau schimba credinţa religioasă” (Art. I, al. 1-2; Art. II, al. 1). (…)

5. Motivul pentru care s-a solicitat închiderea expoziţiei „Destine de martiri” a fost unul cît se poate de speculativ şi anume acuzaţia cum că expoziţia ar face „imagine unor legionari”. Deoarece această acuzaţie a fost adusă de directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului din România şi cîţiva adepţi ai săi, fără a invoca o lege, nu ne rămîne decît să deducem că baza legală a acestei acuzaţii o poate constitui doar Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 (aprobată ca Lege de Parlament în 2006, cu rectificările de rigoare) „privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”.

Ordonanţa nr. 31/2002, vine într-un moment cînd statul român nu a făcut încă ordine în sutele de mii de dosare privind condamnările din perioada regimului comunist totalitar. Este de neconceput să-i consideri vinovaţi de infracţiuni contra păcii şi omenirii pe unii deţinuţi politici, precum Părintele Calciu, acuzat la una din arestările sale de spionaj în favoarea unei puteri străine, doar în baza proceselor falsificate de un regim criminal precum a fost cel comunist în România. Completarea „printr-o hotărîre recunoscută potrivit legii” din Art. 2, punctul c, care apare în legea nouă, atunci cînd e definită persoana vinovată de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii drept „orice persoană condamnată definitiv de o instanţă judecătorească română sau străină, pentru una sau mai multe infracţiuni contra păcii şi omenirii” repară doar la modul ideal condiţia zecilor de mii de condamnaţi pe nedrept, de vreme ce pentru fiecare dintre ei cineva ar trebui să se judece în decursul multor ani pentru a obţine o hotărîre judecătorească prin care condamnarea lor să fie declarată nerecunoscută potrivit legii.

6. (…) Din păcate, nu există nici un act normativ care să-i declare pe foştii deţinuţi politici victime ale genocidului comunist, iar pe cei implicaţi în acest genocid vinovaţi de crime împotriva umanităţii. Prin Ordonanţa 31/2002, Art. 2, punct c, foştii deţinuţi politici din România comunistă au fost incriminaţi încă o dată, de data aceasta intr-un stat democratic, iar regimul criminal care i-a persecutat şi exterminat a fost absolvit de orice vină.

7. Este inadmisibil ca zecile de mii de victime ale genocidului comunist să fie declarate vinovate de infracţiuni împotriva păcii şi omenirii şi, în virtutea Ordonanţei nr. 31/2002, să li se interzică memoria, în timp ce criminalii care i-au exterminat să rămînă nejudecaţi. Considerăm că Ordonanţa nr. 31/2002 este un act pripit şi nedrept, care încalcă brutal dreptul creştinilor, care alcătuiesc majoritatea populaţiei României, la cinstirea memoriei colective a propriei Biserici, ştiut fiind faptul că marea majoritate a deţinuţilor politici erau creştini mărturisitori care au fost persecutaţi pentru credinţa lor. (…)

9. Chiar şi cinstirea Crucii de către creştini este considerată un act de antisemitism. Din Raportul privind antisemitismul în România publicat pe site-ul Comunităţii Evreieşti din România aflăm că autorii Raportului reclamă faptul că în Parlamentul României, o ţară majoritar creştină, este expusă crucea şi cataloghează drept antisemitism credinţa românilor „potrivit căreia evreii au stat în spatele morţii lui Iisus”. Cu alte cuvinte, scopul declarat al Comunităţii Evreieşti din România, bazîndu-se pe susţinătorii săi externi, este acela de a îndepărta orice prezenţă publică a simbolurilor creştine (de unde şi campania de scoatere a icoanelor din şcoli), dar şi a mărturiilor creştine. În acest context, cenzurarea expoziţiei „Destine de martiri”, solicitată de o persoană publică a comunităţii evreieşti din România, este un act de denigrare a memoriei colective a Bisericii Creştine.

Citeste articolele integrale aici.

Reclame
37 comentarii leave one →
 1. noiembrie 21, 2008 8:32 pm

  se exagereaza la greu, sa fim seriosi.
  Aceasta scrisoare este de-a dreptul penibila!! Si extrem de antisemita, eu cunmosc pozitia oficiala a evreilor si nu este ce se spune acolo….
  Eu, care am si rude care au murit la Auschwitz, dar si care au murit la Aiud, cred ca sunt imi masura sa-mi dau cu parerea.
  Anca, te rog frumos, nu mai publica asemenea dejectii…

 2. noiembrie 21, 2008 8:33 pm

  A , si culmea, cel care a murit la Aiud era evreu.
  No comment.
  Incultura e crasa in Romania….

 3. viatalatara permalink
  noiembrie 21, 2008 11:04 pm

  pai si Steinhardt a fost evreu intemnitat la Aiud 🙂

  stiu ca o prima vedere par exagerari, si eu am fost socata cand am citit, dar Pr. Savatie vine cu documente oficiale. Intra pe blogul Parintelui si vezi.

  Sabina, de ce nu scrii si tu ceva pe tema asta? pe mine ma intereseaza foarte tare istoriile astea de familie… cate nu se vor pierde dupa ce noi nu vom mai fi…

 4. noiembrie 22, 2008 12:28 am

  poate ca o sa scriu.
  ideea e ca aceste”documente oficiale” sunt zero barat fata de crima pe care a reprezentat-o uciderea mai bine de 6 milioane de everei plus inca aproape un milion de tigani, polonezi sia lte neamuri…
  Detinuti politici au fost decand lumea(unii considera ca si iisus a fost ceva de genu…daca e sa mergem pe panta asta!! )
  Dar Crima pe care a reprezentat-o Holocaustul a fost ceva iesit din ocum, un genocid rasial fara precedent.
  Legea Holocaustului mi se pare perfect legimitma in conditiile in care renasc miscarile fascise peste tot, chiar si in Romania.
  Degeaba se spune ca romanu e tolerant, pt ca romanii sunt rasiti convinsi, si xenofobi, ura fata de tigani si unguri e la ordinea zilei.
  copiez aici ce i-am scris parintelui, nu cred ca acolo va fi aprobat comentariul meu:
  eu nu inteleg absolut deloc aceasta privire in ograda vecina ca sa ma exprim elegant.
  „Din respect fata de memoria celor 6 milioane ar trebui sa va abineti de la asemenea interpretari ultra nationaliste si alarmiste.
  Evreii reprezinta o minoritate „atat de minoritara” incat nu cred ca e grija crestinului ortodox ce statuie e in Brasov sau mai stiu eu ce argumente politice…
  Ma ingrijoreaza ca pe blogul unui crestin orotox se instiga la sentimente negative…..”

  Si mai am ceva de zis.
  Am am intrat in bisericuta de langa Cismigiu, m-am inchinat la icoane, era asa frumos si pace acolo!
  Si deodata a iesit parintele si m0-a binecuvantat, m-a intrabt cum ma cheama, mi-a urat numai bine, mi-a zis Doamne Ajuta…nu ma vazuse in viata lui si nici eu pe el, si pur si simplu mi-a daruit, nu mi-a facut nicio favoare.
  Ei bine, in conditiile astea, ce-mi pasa mie de scrisoarea lu peste?
  asta e ortodoxia????

 5. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 1:24 am

  sabina, nu a spun nimeni nimic impotriva holcaustului. exista, e real si recunoscut. atunci? pentru ce ai argumentat, ca nu inteleg?

  Parintele Savatie spune acelasi lucru ca si tine, numai ca spune despre crestini, pentru ca avem si noi holocaustul nostru. Parintele militeaza pentru a fi recunoscut, atata tot. la fel cum evreii au militat pentru recunoasterea holcaustului, asa militam si noi pentru recunoasterea genocidului din perioada comunista. care e problema? sa inteleg ca numai evreii au dreptul sa militeze?

  nu stiu daca ai reusit sa citesti textele integrale de pe blogul Parintelui, poate ti-ai facut o falsa imagine. Poate ai crezut ca scrie acolo altceva decat scrie. nu stiu, nu-mi dau seama. nu inteleg ce te-a suparat?

 6. noiembrie 22, 2008 1:38 am

  m-a suparat faptul ca in loc sa militeze pt victimele comunismului, justifica aceasta lupta atacand evreii.
  imi pare rau ca nu iti dai seama.
  el ataca legea Holocaustului, ataca Comunitatea evreiasca…denigreaza tot ce prinde.
  Si bineinteles, nu mi-a parobat comentariul. In schimb comnetarii legate de cat de naspa sunt evreii, le-a bagat.
  sincer,. m-a intristat f tare.
  Tu nu prea intelegi, n-ai nici cultura evreiasca nici cea interbelica, eu am crescut cu ambele si ma doare sa vad cum oameni de la care sunt pretentii se dovedesc lipsiti de patrundere a realitatii.
  realitatea e ca legea Holocaustului trebuie sa existe, si ca o lege care sa condamne un sistem politic NU poate sa existe.
  hai sa condamnan si sclavagismul, si regalismul si tot, nu? Dpdv moral, e firesc sa condamni crimele rasiale, pt ca ele sunt crime impotriva Creatiei lui DUMNEZEU!
  dar crimele politice sunt crime umane…..iar fiecare sistem politic il condamna pe anteriorul.
  Oricum, pe mine nu m-ar deranja sa exista existe o lege care sa condamne tortionarii etcetc, pt Romania ar fi chiar benefica, dar nu vad ce legatura au evreii cu asta, de ce nu lupta romanii sa impuna aceasta lege in Romania? de ce nu sunt solidari cum sunt evreii?
  crezi ca cei 20.000 de mii de evrei din Romania ii impiedica?
  pe cei 20 de milioane de romani???

 7. noiembrie 22, 2008 1:45 am

  de fapt, ca sa fiu mai clara, eu nu-l acuz pe parintele Savatie de antisemtism, dar m,a intristeaza si ma supara ca s-a asociat cu acestia.

 8. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 11:09 am

  sabina, nu ataca legea holocaustului, dar cere sa fie clarificata. pentru ca, pe baza unei legi neclare, au fost facute abuzuri (vezi exemplu cu preotul catolic dat in judecata penbtru ca a spus ca „evreii L-au rastignit pe Hristos”).

  pe baza acestei legi neclare, a fost inchisa o expozitie in care era cinstita memoria victimelor holocaustului „nostru”. atunci, te intreb: cine pe cine persecuta? expozitia nu era deloc antisemita – nota bene! asadar, s-a produs un abuz.

  deci te consumi degeaba. Parintele cere DOAR definirea notiunii de antisemintism din legea Holocaustului. crezi ca asta inseamna antisemitism?!

  intre noi fie vorba, un crestin nu poate fi decat filosemit 😀

 9. noiembrie 22, 2008 11:31 am

  mai, cand se asociaza cu Uniunea vatra romaneasca, niste sovini cum nu s-a mai vazut….

 10. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 11:40 am

  scrisoarea este initiativa Parintelui. faptul ca o semneaza mai multe asociatii nu inseamna nimic. ataca-i pe cei de la Vatra Romaneasca, dar nu ataca scrisoarea, daca nu i-ai gasit vina.

  Coja mi-a fost profesor 😀 asta nu ma face antisemita, nu? desi am invatat limba romana de la el 😀

 11. noiembrie 22, 2008 12:15 pm

  ai fost tu la expozitie? stii ce era acolo? stii exact care sunt motivele pt care a fot inchisa? oare gasim pe net ceva mai mult decat nemultumirea unora? poate chiar erau legionari prezentati acolo.

  lasand deoparte expozitia, Scrisoarea are urmatoarea vina:
  NU se ceri ceva folosindu-te de un precdent de genul acesta. Intiga , mascat, la ura.
  Ai vazut ce comentarii antisemite a aprobat pe blogul sau?

 12. noiembrie 22, 2008 12:18 pm

  instiga,precedent… scuze.
  n-ai si tu un buton de preview la comments:)))

 13. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 12:25 pm

  in expozitie au fost prezentate cazurile unor detinuti politici din regimul comunist dintre care unii au fost legionari. motivul inchiderii expozitiei insa nu a fost cel politic, dupa cum am crezut, ci birocratic (vezi detalii la Pr. Savatie).

  expozitia nu a fost facuta pentru a cinsti niste legionari, ci niste marturisitori ai credintei. sper ca se vede diferenta enorma intre cele doua aspecte. niste sfinti, nu niste oameni politici. expozitia nu continea nimic antisemit. a fost inchisa dintr-o aplicare abuziva a legii, lege neschimbata din regimul comunist (hopa!) care condamna orice tip de propaganda legionara (hopa!)

  sa intelegem ca traim tot in regimul comunist acuma. ca oamenii pot fi condamnati fara vina?

  scrisoarea nu cere ceva folosindu-se de un precedenet (daca la povestea cu preotul catolic te referi, aceasta este in alt text de pe blog). scrisoarea insa porneste de la cazul concret al inchiderii acestei expozitii si a impiedicarii crestinilor sa-si cinsteasca martirii.

 14. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 12:33 pm

  hai sa lasam scrisoarea. eu am pe perete o icoana cu Mucenicul Valeriu (Gafencu), care a fost intemnitat pe motive politice (la 16 ani lipea afise cu iubirea de neam pe gardurile portilor din satul lui). A intrat in inchisoare foarte tanar, foarte curat. Un copil. Desi era credincios atunci, a avut revelatia crestinismului profund in inchisoare si si-a schimbat viata intreaga. Si-a jertfit viata (fii atenta acum!) dandu-i medicamentul care l-ar fi salvat (streptomicina) unui evreu, pastor protestant (Wurmbrand). Pastorul a fost salvat, Valeriu a murit. Pastorul s-0a botezat ortodox cu numele „Valeriu”, impresionat fiind de Gafencu.

  Astia sunt legionarii „antisemiti” pe care ii cinstim, draga Sabina. Oameni care si-au jertfit viata ca sa salveze evrei. Iar pe baza legii respective, eu pot fi data in judecata – la propriu – pentru ca am in casa o icoana cu un „legionar”!!!

  Sper ca am fost suficient de clara.

 15. noiembrie 22, 2008 1:21 pm

  pai cei care au facut expozitia nu stiau ca n-au dreptul sa prezinte acolo legionari?cum nu se ia de legea Holocasutului? uite ce zice:

  „În România, în condiţii stranii, de culise, mai „pe sub mînă”, a fost promulgată o lege(…)”
  cum adica pe sub mana??
  Anca, nu te lasa orbita, te rog frumos.
  Eu nu neg ca Gafencu e un martir! Nu neg ce extraordinar a fost parintele Calciu etc etcetc.
  Dar ai citit postul ui Savatie, ala cu povestea unei legi?
  ai citi comentariile de acolo? e una Ana, care mai ca nu spune sa omoram evreii care ne ataca neamu.
  Sa fim seriosi!!!

  daca acest protest avea alta forma eram prima care semnam.
  Trebuia doar sa spuna ca cei 6 NU sunt legionari (desi cu Rost in spatele organizarii…bleach) , sa demonstreze acest lucru cu documente! si atat!!

 16. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 2:44 pm

  sabina, draga mea, cred ca trebuie intai sa clarificam niste termeni si apoi sa ne intelegem: ce inseamna pentru tine „legionar”? Gafencu a fost legionar?

  in al doilea, ai citit asta? https://viatalatara.wordpress.com/2008/11/21/sarea-pamantului/

 17. noiembrie 22, 2008 4:02 pm

  citeste despre pogromul de la bucuresti, scrie si pe wiki si o sa intelegi ce inseamna legionar si de ce orice vaga amintire trebuie distrusa inainte de a lua amploare.
  Miscarea legionara a pornit din stat ca fiind nationalista si antisemita, si anti comunista, e adevarat, dar in general anti orice.

  Mie nu imi plac cei care sunt mai intai de toate „anti” ceva.

  cat desprece scrie pe blogul lui Savatie, imi exprim inca odata tristetea si chiar indignarea cu care vad acolo ca se indoieste de legea Holocaustului, ca ia in consideratie teoriile conspirationiste si, cel mai grav, ca permite comentarii antisemite pe blogul sau.

  Asta nu are nicio legatura cu martirii inchisorilor, ba chiar imi face impresia ca se folosesc de numele lor in mod abuziv.

  „nu slavindu-te pe tine, lustrindu-se pe el”, citat aproximativ din memorie.

  Exista o anumita tendinta in ortodoxia actuala, aceea de a gasi peste tot conspiratii, masoni, evrei, etcetcetc, in loc sa ne ingrijim de sufletele noastre care prea bine nu stau la judecata (cel putin al meu, LOL)

  cand o sa fin noi ca parintele Serafim, atunci sa ne apucam sa strigam „conspiratie” pe bloguri.

 18. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 4:41 pm

  sabina, nu mi-ai raspuns la intrebare 😀 la nici una din ele, de fapt.

 19. noiembrie 22, 2008 5:56 pm

  cum nu?
  pt mine legionarii sunt niste oameni care au aderat la o doctrina fascista.(de aia am zis pogromul de la Bucuresti., Stii ce a fost acela?? )
  da, Gafencu a fost legionar, dar nu a fost criminal. Pun pe seama varstei implicarea sa si da, a fost un martir crestin.
  Si am citit si despre parintele Sefrafim si imi mentin ideea ca NU asa raspandim credinta in jurul nostru.

  Tu ai citit exemplul meu cu preotul de la biserica de langa Cismigiu?
  Cam asa vad eu lucrurile.
  E troist ca exista atat de multa incultura.
  Si ca nu-ti dai seama ca de la postari din astea care ating tangential antisemitismul se poate rostogoli ditamai bulgarele.

 20. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 9:23 pm

  draga mea, stiu la ce te referi. dar tu stii ca au fost doua „legiuni”, nu? si stii ca Sima a fost controversat de foarte multi dintre legionarii lui Codreanu? si stii ca „rebeliunea legionara” a fost o inscenare? sunt probe in privinta asta, dar, din pacate, conceptia generala despre legionari a ramas aceeasi ca pe timpul comunismului.

  nu confunda legiunea lui Sima cu legiunea lui Codreanu. asta este singura mea observatie. in timpul lui Codreanu, Legiunea era o clasa de elita, ceea ce nu s-a mai intamplat pe timpul lui Sima. Dar, vorba ta, nu are rost sa intram in detalii. Important e sa nu generalizezi. Nu toti legionarii sunt criminali. Iar Gafencu nu e o exceptie. Am pus toate aceste episoade ca sa vezi si comportamentul celorlalti „legionari” – daca mai erau „legionari” in momentul respectiv.

  acuma, tu spui exact ceea ce spun si eu: Gafencu a fost un legionar si un martir crestin. Daca eu vreau sa-i cinstesc memoria, legea holocaustului imi interzice asta. in acest sens era facut demersul Parintelui Savatie. sa avem dreptul sa ne constim martirii, avand in vedere ca nu mai traim pe timpul comunismului si suntem intr-o tara libera.

  in rest, suntem de acord 🙂

 21. viatalatara permalink
  noiembrie 22, 2008 9:28 pm

  citeste, te rog, si asta: https://viatalatara.wordpress.com/2008/10/29/adevarul-despre-comunism-1/

  cam asa se faceau inscenarile si asa se faceau procesele pe timpul comunistilor. iar istoria le consemneaza ca atare. dupa ’89, nimeni nu a rescris aceste pagini falsificate. de ce? 🙂

 22. vlad permalink
  noiembrie 23, 2008 2:53 am

  SABINA,

  nu doar ca nu pricepi logica juridica a scrisorii, nu doar ca nu esti informata din mai multe surse asupra Miscarii Legionare… dar, ce e trist, esti pornita rau (de ce?). Ma faci sa te suspectez de rea intentie. Nimeni nu zice ca legionarii au fost sfinti! Spunem doar ca printre ei s-au aflat unii, care s-au dumirit si l-au inlocuit pe Capitan cu Hristos pentru totdeauna, schimbandu-si radical vietile (iar unii murind pentru Adevarul marturisit si pentru cei de langa ei). Nu te ingrijoreaza ca esti manipulata de lecturi unilaterale? Mai ales ca nu ne putem plange de lipsa unei bibliografii diversificate.
  Am obosit sa dau peste oameni care citesc 500 de pagini maxim(!!!) despre un subiect si apoi se erijeaza in instante morale. Bunul-simt, oameni buni, bunul-simt si vederea propriei masuri! Problema nu e exprimarea unei opinii contrare (ma gandesc ca ai putea intelege si asa ceva), ci atitudinea vehement transanta, cu care va expuneti opiniile. O secunda intrebati-va daca nu cumva v-ati repezit in judecati si daca nu cumva ar prinde bine mai multa informare. Cu alte cuvinte, daca nu cumva ar prinde bine sa puneti mai multe intrebari (lasati mandria la o parte) si sa afirmati mai putin. Si cand deschidem o carte e ca si cum am pune o intrebare. Asa vine cunoasterea. Daca nu va rusinati sa deschideti o carte, nu aveti de ce va rusina sa puneti intrebari. Mai degraba rusinati-va de insolenta cu care faceti afirmatii pe marginea unui subiect penibil de putin cunoscut.
  SABINA… crede-ma, nu am urmarit sa te supar. Doar ca am rabufnit aici, dupa ce am vazut sumedenie de pseudonime pe diverse bloguri, dandu-si cu parerea aiurea. Sunt pentru dialog, normal, dar pentru unul constructiv. Cand unii stiu despre ce vorbesc, iar altii habar n-au, dar striga mai tare decat primii si se indarjesc in opinia lor slab fundamentata… chiar ma supara.
  Inca o data, iarta-ma, dar trebuie sa si spunem unor lucruri pe nume.
  Numai bine

 23. noiembrie 23, 2008 1:35 pm

  Vlad, ce sa afirm mai putin?
  mie pur si simplu mi se pare foarte grav ca pr Savatie sugereaza ca legea Holocaustului nu e justa.(are un post intreg despre asta, la care a permis comentarii antrisemite, Aici e durerea mea)
  Ma doare acest lucru profund.
  Ma doare in numele familiei masacarate.
  Nu contest revenirea la credinta a unora dintre legionari, nu neg absurditatea proceselor din anii 50. Nu le neg, in numele familei masacrate!! Stiu foarte bine cati au fost in mod fals acuzati de legionarism (in acceptiunea sa fascista)
  Asa ca, dupa cum observi, vorbesc in deplina cunostinta de cauza. Nu-mi dau cu parerea pur si simplu, ci sunt lucruri la care cunoasterea mea a avut acces direct, nu doar din carti.

  As dori ca acest demers juridic sa fi fost facut altfel, cu accent pe nedereptate in sine, nu pe nedreptate prin comparatie.

  Nu mai vreau sa mai intru nici eu in polemici, cu atat mai mult cu cat suntem pe blogul Ancai
  Noi suntem prietene si orice discutie in contradictoriu nu ne afeceteaza sinceritatea, deci nu ne putem supara un a pe alta.
  dar cu o persoana necunoscuta nu vreau sa ma contrez.

 24. viatalatara permalink
  noiembrie 23, 2008 9:56 pm

  adevarul? ce este adevarul?

  nu, nu, intrebarea e pusa gresit.

  Cine este Adevarul?

 25. Aurel permalink
  noiembrie 25, 2008 6:27 pm

  Sabina draga,

  Si mie mi-au fost masacrata familia in temnitele comuniste de un aparat condus de Ana Pauker (evreica) sustinuta elita comunista (evreica) de la Moscova.
  Ceilalti din familie (unchi/matusi/etc) au fost lasati fara case, pamant, vite, mijloc de trai.

  Iar pentru asta nu cer o lege pentru a-i intimida/incarcera pe istorici sa analizeze faptele. Imi cinstesc in liniste, smerenie si dragoste pe cei pierduti.
  Nu vreau sa impun cifre de morti pe seama vreunui stat sau etnie, nu vreau sa mai existe oprimare. Ajunge.
  Sunt roman si-mi plang martirii.
  In liniste, fara zgomot.

  Poti si tu sa-mi intorci favorul?

 26. noiembrie 25, 2008 8:34 pm

  cine te opreste sa ceri o lege?
  nu vrei sa impui cifre pe seama unei etnii, dar o faci.
  evreii nu au suferit din pricina unei etnii, ci din pricina unei doctrine. Ei nu au acuzat un neam sau altul, ci un sistem politic.
  pe cand toate relele din lume le-au fost lor (si masonilor) puse in carca:))
  era si un banc:
  Cine e de vina ca au ars rafinariile de la ploiesti?
  evreii sau biciclistii.
  de ce bicilistii?
  …..

 27. vlad permalink
  noiembrie 26, 2008 4:11 am

  mnda, ce sa mai zic. regret ca te simti jingita, dar e vorba de actiune si reactie. ce sa-i faci, asta e legea firii. cand provoci, risti sa fie atacat la randul tau. nu e deloc crestineste, dar umanul din noi e predispus la o astfel de riposta.

  selectez o parte din mesajul cuiva. partea care din pacate are sustinere istorica:

  „In Rusia am inteles ca au murit aproape 70.000.000 de oameni dintre care intr-o proportie covarsitoare – crestini.
  Unde se vorbeste despre holocaustul crestinilor?
  Crestinii au fost martirizati in istorie crunt.
  Unde se acuza cu vehementa acest lucru.
  Din contra noi suntem bucurosi ca au existat martiri, ptr ca s-au umplut sinaxarele de sfinti. Plin e cerul si pamantul de marturia lor.
  Daca ar fi fi sa punem in balanta si sa judecam cine au fost marii criminali ai lumii – cred ca ne-am ingrozi.
  Cine a fost Marx, cine a fost Engels, cine a fost Stalin, Lenin, Trotki, Ana Pauker, etc, etc? Sunt evrei – si toata lumea o stie.
  Cine sunt astazi marii bancheri ai lumii care intretin razboaie si familiile lor in istorie asemenea – Rotschild, Rockfeller, Morgan, etc.
  Cine sunt marii masoni ai lumii, initiatorii ocultei acesteia? Tot evrei. Si cred ca exemplele ar putea continua mult de aici in colo.
  Sunt convins ca daca Domnul Iisus Hristos s-ar fi nascut in Romania, noi am fi fost aceia care l-am fi rastignit.
  Noi ca si crestini am inteles mesajul Mantuitorului pe cruce cand a zis: ”Iarta-i Tata ca nu stiu ce fac!”
  Noi stim bine cum spiritual zilnic il tradam pe Hristos si practic facem cam acelasi lucru pe care evreii l-au facut atunci.
  Nu privim cu ura fata de poporul evreu, ci doar suntem circumspecti.”

  cu partea aceasta de mesaj sunt de-acord, pentru ca se poate verifica oricand.
  Sabina, scopul nu este sa te mahnim sau sa facem parada de persecutia noastra neluata in seama. Dar gandeste-te altfel. Evreii au deja legi care sa le apere memoria. Referate istorice nu doar ca o pomenesc, dar si exagereaza genocidul. Ma refer aici in primul rand la cel petrecut in Romania. Consulta studiile si vei vedea ce gogomanii se afla in unele (si uita-te si la cel care scrie, la biografia lui) si ce prezentare stiintifica incontestabila in altele. In Romania nu a existat asa ceva!!!! Imi pare rau daca te deranjeaza, dar genocid impotriva evreilor nu a fost. Si e la fel de jignitor ca si cum te-as acuza eu pe tine de o ticalosie pe care nu ai comis-o. Cand vagoanele cu evrei plecau din nordul Basarabiei, tinutul nu mai era sub mana lui Antonescu. E vorba de o coroborare elementara a faptelor istorice. Incearca sa te lasi mai putin influentata doar de o carte. Sau de mai multe de acelasi autor (ori autori din aceeasi tagma). Intotdeauna cauta macar doua izvoare care se contrazic. Altfel, ca nespecialist, nu ai cum sa te elucidezi si crezi pur si simplu expunerea pe care ai reusit sa o citesti.
  Toate cele bune

 28. Aurel permalink
  noiembrie 26, 2008 12:57 pm

  Sabino romanca draga,

  Bunul simt ma opreste sa cer o lege. Consider normal ca problemele mele sa nu ii afecteze pe ceilalti. Daca eu am probleme nu trebuie ca si altii sa sufere.
  Consider o lasitate a impune celui de langa mine sa sufere pentru ca si eu sufar.

  Spui ca evreii acuza un sistem politic. Care este acela?
  Ce legatura are acel sistem politic cu legea holocaustului care se aplica tuturor cetatenilor?
  Ce legatura au relele puse evreilor in carca cu faptul ca Ernst Zundel (doctor istorie) este incarcerat pentru ca are gasit document e istorice prin care demonstreaza ca cifra de 6 milioane este de fapt 1,5 milioane de morti evrei in cel de-al doilea razboi mondial?
  Ce legatura este intre sistemul politic la care te referi si Romania careia i s-a impus 400.000 evrei morti x 50.000 euro daune Israelului?

  Stiu si ca banii extorcati de pe seama industriei holocaustului nu ajung la evreul de rand. Acesti bani sunt folositi in mediile ‘inalte’ pentru a controla razboaie, finante, politica.
  Adica nu toti evreii sunt responsabili si interesati de industria holocaustului ci doar cei de la conducere.

 29. noiembrie 26, 2008 1:39 pm

  Anca, deja devine hilar, LOL
  :))))

 30. Aurel permalink
  noiembrie 26, 2008 1:59 pm

  Sabina,

  Tie ti se pare hilar. Insa sunt lucruri serioase.
  Sa avem puterea sa purtam un dialog constructiv astfel incat adevarul sa iasa la iveala.

  Putem fi prieteni cu totii insa este lipsit de bun simt sa ne intereseze ce face celalalt seara in pat. Adica sa avem puterea sa ne respectam intimitatea. Sa nu violam intimitatea nimanui.
  Din pacate legea holocaustului evreiesc violeaza intimitatea romaneasca. Si asta nu este perceputa de organizatiile evreiesti.
  In genere evreii se considera cei mai napastuiti de pe pamant. Dar nu-si pun intrebarea daca nu cumva si ei asupresc in aceeasi masura.
  Si din pacate nu-si dau seama ca legea holocaustului este arma cu care violeaza intimitatea atator state europene. Este jugul prin care libera exprimare si gandire sunt arestate si puse in portmoneul organizatiilor evreiesti!

  Este cinstit ca istorici sa fie intemnitati pentru activitatea lor stiintifica? Este cinstit ca avocatii acestor intemnitati sa fie la randul lor intemnitati cu aceeasi acuzatie?
  Este cinstit ca cetatenii sa fie obligati sa planga mortii altor natiuni si pe mortii propriului popor sa nu aiba voie sa-i planga si cinsteasca?

 31. noiembrie 26, 2008 2:43 pm

  am zis si mai devreme ca nu mai vreau sa rapsund, si imi mentin optiunea, vreau sa fac doar o precizare, va rog opmeni buni, nu credeti prostii de genul asta, si nu va lasati influentati de aberatii de genul cifre, nici nu importa daca au fost 6 milioane sau un milion, nu va dati seama?
  Eu ma retrag din discutie, cu mentiounea ca o fac din decenta, si nu pentru ca as adopte vreunul din aceste puncte de vedere extremiste.

  Mi se pare foarte periculos ca in secolul 21 sa mai exista asemenea pareri….
  si unde am zis eu ca nu trebuie cinstiti martirii comunismului ca mananc ecranul.
  Cu asta gata, eu incetez.

 32. viatalatara permalink
  noiembrie 26, 2008 2:46 pm

  dragii mei, nu va suparati pe mine, dar va voi ruga sa va opriti. discutia a pornit de la clarificarea unui articol si a ajuns prea departe. personal, nu agreez discutiile de acest gen, nu as vrea sa discutam politica pe blog.

  nu detin suficiente informatii pentru a modera polemica, asa ca mai bine o inchid.

  va multumesc pentru intelegere!

 33. viatalatara permalink
  noiembrie 26, 2008 2:48 pm

  Sabina, multumesc. Am scris in acelasi timp. Cred ca ortodoxia inseamna altceva decat a arata cu degetul pacatele altora. Oricine ar fi acesti „altii”. Parerea mea.

 34. viatalatara permalink
  noiembrie 27, 2008 10:48 am

  vlad, cu parere de rau, a trebuit sa-ti sterg mesajele. v-am rugat sa opriti polemica. nu cred ca sabina isi va schimba punctul de vedere in urma comentariilor tale, dimpotriva, cred ca o invrajbesti mai tare.

  am mai scris si la alte subiecte ca nu cred in polemicile pe internet. discutiile intre doi oameni care nu se cunosc, nu-si stiu inflexiunile vocii si sclipirile din ochi pot duce lesne la neintelegeri si certuri penibile. am trecut prin asta si eu de multe ori.

  consider ca ce a fost de explicat s-a explicat, acum fiecare merge mai departe cu propriile pareri, pe care oricum nu le-ar schimba pentru nimic in lume…

 35. Alt Vlad permalink
  decembrie 18, 2008 10:42 pm

  Anca, stiu ca raspunsul vine foarte tarziu, dar poate poti sa-l trimiti Sabinei, ca sa inteleaga ce simt si eu cand vad aceasta scrisoare:

  Sabina, ai spus ca ai fost la o Biserica la Cismigiu, si parintele de acolo a venit si te-a binecuvantat si ti-a adus atata bucurie in suflet. Si mie mi s-a intamplat la fel, la Arad, cand parintele de acolo m-a luat de mana si m-a rugat sa mai vin la slujbele de la acea parohie… Acum, avand in inima toata dragostea pe care ne-o poarta acesti preoti, tu iti dai seama ca in urma aplicarii „strambe” a acestei legi preotii care ne ajuta atat de mult si care ne iubesc atat de mult ar putea sa ajunga la inchisoare doar pentru ca… au tinut Slujba asa cum s-a tinut de sute de ani?

  Eu cred ca aici ar trebui intervenit la legea asta, nu stiu care e forma care ar trebui insa stiu ca aceasta lege poate afecta niste oameni care, sa fim sinceri, indiferent ca suntem romani sau evrei, evrei sau romani, ne iubesc si ne fac atata bine.

 36. viatalatara permalink
  decembrie 18, 2008 11:49 pm

  Vlad, i-am transmis Sabinei mesajul tau. Exact acelasi lucru am incercat si eu sa-l spun, e drept ca nu pe un ton atat de bland 🙂 Multumesc pentru opinie, niciodata nu e prea tarziu…

Trackbacks

 1. Wurmbrand, Gafencu, Ianolide (1) « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: