Skip to content

Dar cu zahărul, cum stai?

Noiembrie 16, 2008

O noua campanie de educare si responsabilizare:

Novo Nordisk lanseaza programul “Transforma diabetul”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, compania Novo Nordisk anunţă iniţierea campaniei “Transformă diabetul”, primul proiect din România de educare şi responsabilizare a populaţiei cu privire la gravitatea şi incidenţa diabetului.

Statisticile dovedesc că diabetul poate deveni cea mai mare provocare medicală a secolului 21. În prezent, în România se estimează că mai mult de 1.500.000 persoane au diabet, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 9.4% din populaţia adultă a ţării. Deşi diabetul afectează toate vârstele, peste  50% din diabetul de tip 2 poate fi prevenit în condiţiile unei monitorizări permanente şi prin urmărirea unui stil de viaţă sănătos.

La nivel mondial, peste 200 de copii dezvoltă diabet tip 1 zilnic, în timp ce un număr ridicat de copii cu diabet, din ţările în curs de dezvoltare, îşi pierd viaţa imediat după diagnosticare.

Pana ne informeaza ei, haideti sa ne informam noi si sa aflam cate ceva despre diabet… Ce ne spune Sfatul medicului:

insulinDiabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netran smisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient.
Tipologie

In functie de mecanismul de aparitie:

  • diabet zaharat de tip 1 (DZ1) – apare mai ales la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numeste si diabet insulino-dependent.
  • diabet zaharat de tip 2 (DZ2) – apare de obicei la adultii de varsta mijlocie (40 de ani) sau mai tarziu, mai cu seama la persoane supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesita de regula tratament cu insulina, fapt pentru care s-a si numit diabet zaharat non-insulino-dependent.

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial. Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata de factori ereditari. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important.
confiture– Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina in multe cazuri aparitia DZ1 ar fi un virus care infecteaza celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. Infectia virala poate induce diabet fie prin distrugerea celulelor producatoare de insulina, fie prin declansarea unei reactii imune.
– Un alt factor care pare sa predispuna la DZ1 ar fi consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic. Cercetarile sugereaza ca albumina din laptele de vaca ar duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza in cele din urma celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.
– In aparitia DZ2, cei mai importanti factori modificabili sunt greutatea corporala excesiva si sedentarismul.
– Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Imediat dupa cutremurul din 1977, diabetologii din Bucuresti au putut constata o incidenta crescuta a diabetului zaharat. Astfel, unii autori mentioneaza ca posibil factor diabetogen stresul, in special stresul de aglomeratie.
– Printre factorii incriminati este si abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toti acesti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent in mediul urban.
drinking-waterSimptomele variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin:
  • hiperglicemie (cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina.
  • setea excesiva cu aport crescut de apa (polidipsie)
  • eliminarea de urina in cantitati mari (poliurie)
  • foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari (polifagie)
La pacientii bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.

Diabetul de tip 1 poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. De regula, in cazul diabetului de tip 1, odata ce simptomele s-au dezvoltat, este necesara administrarea insulinei.

obesityDiabetul de tip 2 debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu DZ2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. Daca pacientul reuseste sa-si controleze greutatea corporala prin masurile dietetice, respectiv prin administrarea de medicamente antidiabetice cu administrare pe cale orala, nu este necesara administrarea insulinei. Exista destul de multi pacienti cu diabet de tip 2 la care se aplica insulinoterapia.
Avand in vedere ca una din cauzele principale ale bolii o reprezinta regimul alimentar, am cautat sa vad care este dieta pe care trebuie sa o respecte un bolnav de diabet. Astfel  putem sa ne ne dam seama care alimentele contin o cantitate mai mare de glucide. Raspunsul l-am aflat pe Romedic:

Clasificarea alimentelor dupa continutul glucidic

Colorful vegetables and fruitsAlimente permise:

  • carne, peste, oua, branzeturi fermentate
  • unt, smantana, ulei
  • zarzavaturi

Permise limitat (cantarind si calculand continutul in glucide):

  • lapte si lactate proaspete: iaurt, lapte batut, branza de vaci, urda, cas dulce
  • fructe si legume cu 5% glucide: ardei grasi, castraveti, conopida, ciuperci, fasole verde, vinete, pepeni, lamai, grepfrut
  • fructe si legume cu 10% glucide: ceapa, morcovi, praz, gulii, telina, sfecla, capsuni, portocale, mandarine, fragi, mere, cirese de mai
  • fructe cu 15% glucide: cirese de vara, mere ionatan
  • legume si leguminoase cu 25% glucide: cartofi, fasole, mazare, bob, linte (fierte)
  • paine intermediara – 50% glucide (painea alba contine 60% glucide iar painea graham 45%)
  • mamaliguta – 12,5% glucide
  • paste fainoase fierte – 20% glucide
  • orez fiert – 20% glucide (orezul nefiert contine 75%)

no-chocolateAlimente ce trebuie evitate:

  • dulciuri concentrate: zahar, miere de albine, gem, rahat, dulceata, inghetata, ciocolata
  • fructe cu 20% glucide, bine coapte sau uscate: struguri, prune, pere Bergamotte, banane, curmale, stafide, smochine
  • bauturi racoritoare care contin zahar: siropuri, cola, must
  • bauturi alcoolice bogate in glucide: lichior, vermut, vin fiert

Grasimile saturate provin in principal din produsele de origine animala – lapte integral, unt, smantana, frisca, margarina, carne grasa. Grasimile mononesaturate sunt atat de origine animala cat si vegetala – ulei de masline, ulei de rapita sau de arahide. Grasimile polinesaturate provin in principal din vegetale – porumb, floarea soarelui, soia si peste. Se recomanda:

  • favorizarea grasimilor nesaturate, care provin din uleiurile vegetale (de masline, rapita, floarea soarelui, nuci, soia, etc.), peste (somon, macrou, sardele, ton), avocado si fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide).
  • diminuarea consumului de grasimi saturate, prin alegerea produselor cu lapte degresat sau semi-degresat si a sortimentelor de carne fara grasimi.
Fibrele alimentare incetinesc absorbtia glucidelor si contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sange, ducand astfel la reducerea riscurilor cardiovasculare. Fibrele solubile – din orz, ovaz, leguminoase, caise, piersici, capsune si fructe uscate – sunt recomandate in mod special. Unele legume – brocoli, varza, morcov, nap si cartofi contin de asemenea fibre solubile.
foodpyramid1
Alimentele din temelia piramidei sunt „de baza”. Zarzavaturi, orez, paste, iar in week-end, peste. Nu degeaba a inceput campania asta in prima zi a postului Craciunului. Nu mancati de dulce, sa nu faceti diabet!
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: