Sări la conţinut

„Casa Verde” – episodul III

octombrie 30, 2008

Mai multe detalii in legatura cu programul „Casa verde” intr-un articol din „Adevarul”:

Cum îţi pui eoliene pe banii statului (fragmente)

Românii care vor să îşi înlocuiască sistemele clasice de încălzire a locuinţei cu panouri solare sau cu centrale eoliene o pot face achitând numai 10% din costurile de achiziţie şi de instalare a acestora. Statul va suporta 90% din cheltuieli, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 25.000 lei. (…)

„Putem plăti şi proiectarea, şi manopera, dar nu suportăm costurile pentru conexiunea la apă sau la reţeaua de electricitate”, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.

Sistemul de acordare a subvenţiei se bazează pe principiul derulării programului „Rabla”. Astfel, orice persoană interesată se poate înscrie, începând din data de 5 ianuarie 2009, la una dintre firmele care urmează să fie validate pentru acest program.

Cine poate solicita finantarea?

„Cei care solicită finanţare trebuie să fie cetăţeni români şi să depună la unul dintre instalatorii validaţi un dosar cu o cerere şi o copie a actelor de indentitate şi de proprietate sau de comodat”, a spus Korodi. În cazul în care este vorba despre un bloc, asociaţia de proprietari va depune o singură cerere care să aibă acordul tuturor locatarilor.

Un eventual impediment de care s-ar putea lovi cei care doresc să-şi instaleze un astfel de sistem este legat de rezistenţa clădirii. „Nu cred că intră în discuţie casele din chirpici. În aceste cazuri, instalatorul poate refuza cererile”, a spus ministrul mediului.

Cum se deruleaza programul?

 1. Cetateanul isi va depune dosarul pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, www.mmediu.ro cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.
 2. Urmeaza al doilea pas: veti alege unul dintre acesti instalatori validati, in functie de tipul de echipament pe care vreti sa-l achizitionati si veti depune dosarul la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
 3. Pasul trei: Obtinerea notei de acceptare – aceasta va fi eliberata de instalatorul validat la care ati depus dosarul!

După ce solicitantul primeşte nota de acceptare în program şi după ce compania la care s-a înscris va monta echipamentele cerute, acesta va achita 10% din costuri, iar firma va merge să îşi recupereze restul banilor de la AFM.

Programul se derulează în limita unui buget de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane sunt destinaţi exclusiv persoanelor fizice. „Vom merge pe principiul primul venit, primul servit. Estimăm că în această primă etapă, respectiv până în decembrie, vom putea onora aproximativ 20.000 de cereri”, a mai afirmat ministrul. Potrivit acestuia, programul se va derula anual, fondurile fiind asigurate din taxa de poluare auto, încasată de AFM.

Cand pot solicita o nota de acceptare?

Incepand cu data de 5 ianuarie 2009 – data la care oricine se poate inscrie in program printr-un simplu dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente :

 • actul de identitate, în copie;
 • copia legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locatiune, al imobilului pentru care se achizitioneaza sistemul de incalzire;
 • actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îsi exprima acordul de efectuarea lucrarilor de instalare a sistemului, daca este cazul;
 • si copia dupa documentul care atesta o situatie particulara: casatorie, desfacere casatorie, schimbare nume si/sau prenume etc.

Care sunt companiile cu care se va lucra?

Lista companiilor va fi făcută publică după data de 20 decembrie şi va putea fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Mediului – http://www.mmediu.ro – şi a Fondului pentru Mediu – http://www.afm.ro

Firmele care vor să se înscrie în program trebuie să fie prezente pe piaţa din România de cel puţin o jumătate de an, să nu aibă taxe neplătite, să nu figureze pe lista debitorilor Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să ofere o garanţie de minimum trei ani pentru produsele pe care le oferă.

„Nu se va face o licitaţie, ci doar acreditări. Dar procedura va fi transparentă, aşa încât oricine să poată depune contestaţie”, a spus Korodi. Companiile interesate de acest program îşi pot depune dosarele la AFM între 1 şi 28 noiembrie.

Cat ma costa instalarea unui sistem de incalzire ecologic?

„Preţurile pentru sistemele solare pentru apă caldă variază între 400 şi 10.000 de euro. Spre  exemplu, pentru asigurarea necesarului de apă caldă pe parcursului întregului an şi aport la încălzire pentru o familie de patru persoane, având o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi, este necesară o investiţie de aproximativ 8.000 de euro, din care costurile de instalare reprezintă 15-20%”, ne-a declarat Claudia Langa, directorul de marketing al Romsir.

De ce sa aleg un sistem ecologic?

Sistemele care utilizează energia eoliană sau cea solară reduc cu până la 30% factura plătită pentru încălzirea casei şi cu aproape 60% pe cea pentru apa caldă.

Care este oferta sistemelor ecologice?

Cei care optează pentru această variantă pot alege între turbinele eoliene, panourile solare sau sistemele hibrid – eolian şi solar. „Pentru o casă neracordată la sistemul naţional de electricitate, situată într-o zonă medie de vânt, se poate asigura o bună funcţionare prin instalarea unei turbine eoliene şi a mai multor panouri solare cu o investiţie de aproximativ 9.000 de euro”, ne-a explicat reprezentantul Romsir.

Ce sistem m-ar avantaja cel mai mult?

Harta publicată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile indică sudul şi sud-estul ţării ca zone cu potenţial maxim de generare a energiei solare – marcate cu roşu pe hartă. Zonele marcate cu galben indică un potenţial mediu pentru generarea energiei solare, iar cele cu verde şi albastru reprezintă zone unde specialiştii nu recomandă montarea de panouri solare.

Instalaţiile eoliene  trebuie montate în zone unde viteza vântului depăşeşte 4 metri pe secundă. Viteze egale sau superioare acestui prag se regăsesc în zonele montane foarte înalte, în Podişul Central Moldovenesc şi în Dobrogea- zonele marcate cu roşu, galben şi portocaliu. Regiunile marcate cu albastru indică o viteză a vântului mai mică de patru metri pe secundă. (vezi harta: http://www.mmediu.ro/biroul_de_presa/comunicate_de_presa/08_August_2007/Energii_Regenerabile.ppt. )

Persoanele juridice pot beneficia de programul „Casa verde”?

Programul de inlocuire a sistemelor clasice de incalzie cu cele bazate pe energii verzi este destinat si persoanelor juridice: fie ca vorbim de autoritati publice locale, de operatori economici, de unitati de invatamant sau de organizatii neguvernamentale.

Desigur, in aceste cazuri, procentele si plafoanele de finantare difera:
-in cazul operatorului economic, finantarea poate ajunge pana la 50% din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem).
-in cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem).
-in cazul organizatiilor neguvernamentale finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei).

Afla mai mult aici: Discurs Ministrul Mediului – proiect finantare pentru energie solara.

4 comentarii leave one →
 1. secebistu permalink
  noiembrie 4, 2008 7:32 am

  m-ar interesa o chestie din asta sincer stau in sud-est unde vantul bate cam tot anul ar fii buna o eoliana din asta sincer

 2. noiembrie 28, 2008 11:45 pm

  mie mi-ar fi jena sa pun o harta jerpelita si ilizibila si la un anunt cu pierdut caine. ce sa zic de un ditai site oficial de minister, dar in fine..

 3. dorin permalink
  ianuarie 25, 2009 11:08 am

  este foarte intesan dar totusi mi se pare absurd cu acreditarea.de ce trebuie neaprat sa fie de cel putin 6 luni pe piata in rom.ma rog sper sa se mai primeasca dosare pentru acreditare

Trackbacks

 1. „Casa verde“ - proiect eco finantat de guvern « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: