Skip to content

Cu copiii la moaşte

Octombrie 27, 2008

Tocmai am citit in Gandul un articol care m-a revoltat: Românii s-au călcat în picioare la credinţă fast-food:

În gloata pestriţă de pelerini convieţuiesc măicuţe cuvioase care urcă Dealul Patriarhei de 15 ore în pas de melc şi „creştini deştepţi“, huiduiţi de mulţime, care-şi pun buzele pe moaşte în timp record: 15 minute. Sacoşa martor lăsată la coadă în epoca de aur s-a metamorfozat, pelerinii grăbiţi inventând sacoşa-copil. Cine nu are, poate să împrumute: câteva mămici îşi închiriază copilaşii persoanelor grăbite, trecându-i din mână în mână, apoi părinţii de împrumut apar brusc lângă gard implorând jandarmii să-i lase să treacă că le chiţăie pruncul în braţe de-atâta aşteptat: „Şefu lasă-mă să intru şi eu cu ăsta că e bolnav“.

Dincolo de tonul batjocoritor cu care este scris articolul, ma intreb daca informatiile sunt reale. Este adevarat ca se intra in fata cu copiii – si noi am intrat. Jandarmii au fost foarte draguti, au intrebat credinciosii intai daca ne primesc, abia dupa ne-au dat voie. Odata intrati, toata lumea ne-a indemnat sa mergem mai in fata, sa nu mai stam deloc la coada, dar am refuzat. Adica nu numai ca nu s-a suparat nimeni, dar lumea s-a purtat cu bucurie, crestineste, jertfelnic. E drept ca noi am fost sambata, nu duminica, cu toate astea coada era la fel de mare, iar vremea era mult mai rea.

Ma intreb acum daca este corect, chiar in aceste conditii, sa intri cu copiii in fata. Si continuu sa cred ca altfel nu se poate. Desi sunt convinsa ca sunt parinti mai curajosi si mai rezistenti, totusi este dificil sa tii trei copii atatea ore in inghesuiala. Aveam altfel de ales intre a nu ne apropia deloc de Sfintele Moaste, ceea ce ar fi fost „mai corect”. Dar, in crestinism, corectitudinea este „batuta” de dragoste. Corect a fost ca L-au rastignit pe Hristos? Nu. Dar Hristos a acceptat injustitia, din dragoste. Mai apoi, Hristos a spus: „Lasati copiii sa vina la Mine!” Crestinii care ne-au primit cu bucurie in rand cu ei cunosteau aceste lucruri. Insa, probabil ca autorul articolului din Gandul nu.

De fapt, articolul nu este indreptat asupra celor care intra cu copiii in fata, ci asupra celor care isi… inchiriaza copii. Ce ma face sa ma indoiesc de faptul ca informatia ar fi adevarata este insusi tonul general al articolului, zeflemitor si insetat sa gaseasca nod in papura, scop care scuza plusarile gratuite. Nu sunt aratate alte dovezi in afara acestei fraze „en passant”. Este o pura speculatie, facuta credibila insa de secventa urmatoare din articol, in care doua fetite vand agheasma pentru a-si cumpara pizza.

Problema se pune in felul urmator: autorul a avut nevoie de un subiect „fierbinte”: credinta fast-food, a credinciosilor care intra in fata, fara a mai sta la coada. Ideea este foarte buna, ar fi facut un articol de nota 10. Lipseau numai faptele pe care sa se construiasca articolul. Din pacate insa pentru un asa subiect, jandarmii nu lasau pe orcine sa intre in fata, cu exceptia parintilor cu copii. Sa ii ataci atunci pe parintii care refuza sa stea la coada? Ar fi fost caz de Protectia copilului, nu? Si atunci, de ce sa nu inventezi ceva cu adevarat scandalos: parinti care isi inchiriaza copiii credinciosilor grabiti. Asta da, este revoltator pentru oricine! Si pentru credinciosi, si pentru necredinciosi, si pentru Protectia copilului! Dar oare, este adevarat?

Probe, domnilor, nu vorbe!

Un alt punct de vedere

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: