Skip to content

„Casa Verde” – episodul II

octombrie 27, 2008

Informatii preluate de pe site-ul oficial al MINISTERULUI MEDIULUI ŞI DEZVOLTĂRII DURABILE

COMUNICAT DE PRESA (fragmente)

Administratia Fondului pentru Mediu a organizat astazi, 16 octombrie 2008, la ora 12.00, o conferinta de presa privind „Noile modificari aduse in legislatia Fondului pentru mediu, prin Ordonanta nr.25/2008”. Subiecte discutate:

 • Modificarea si completarea categoriilor de beneficiari ai finantarilor din Fondul pentru mediu, introducandu-se institutiile si unitatile de invatamant, ocoalele silvice, composesoratele, persoanele fizice si asociatiile de locatari.
 • Introducerea termenelor scadente pentru plata noilor taxe si contributii la bugetul Fondului pentu mediu.
 • Lansarea finantarilor din Fondul pentru mediu, la care pot aplica si persoanele fizice si asociatiile de locatari, in cadrul proiectelor de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Beneficiarii acestor tipuri de proiecte pot accesa finantari din Fondul pentru mediu, in cuantum de 90%, iar diferenta de 10% fiind suportata de catre aplicant.

DECLARATIE DE PRESA Nr. 21566/16 octombrie 2008 (fragmente)

Prin OUG 50/2008, privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, se reglementeaza o noua sursa de venit la bugetul Fondului pentru mediu, urmand ca aceasta sa fie utilizata sub forma de finantari pentru urmatoarele categorii de programe si proiecte de protectie a mediului:

a) Programul de stimulare a innoirii parcului auto national;

b) Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati;

c) proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana;

d) proiecte privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa, microhidrocentrale;

e) proiecte privind impadurirea terenurilor degradate sau defrisate;

f) proiecte de renaturare a terenurilor scoase din patrimoniul natural;

g) proiecte de realizare a pistelor pentru biciclisti.

De mare importanta pentru operatorii economici, IMM-uri sau mari intreprinderi, este faptul ca, potrivit legislatiei comunitare si nationale in domeniul ajutoarelor de stat, Romania poate beneficia numai de ajutoare de stat regionale pe baza unor scheme de ajutor care se supun avizarii Comisiei Europene.

Ca urmare, in Ordonanta 25/2008 s-a stipulat faptul ca AFM acorda doar ajutoare de stat, respectiv finantari nerambursabile conform celor 9 scheme de ajutor aprobate de Bruxelles.

In acest fel, din OUG 20/2008 s-au eliminat toate prevederile privind finantarea rambursabila si mixta precum si garantarea acestora.

Se introduc termene scadente pentru plata noilor taxe si contributii la bugetul Fondului pentu mediu dupa cum urmeaza:

1) Se introduce noua taxa numita Eco-taxa in cuantum de 0,2 lei/buc. pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile. Aceasta taxa intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009 si se incaseaza de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Eco-taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare catre consumatorul final, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil.

2) Se introduce o contributie de 100 lei/tona datorata de unitatile adiministrativ-teritoriale incepand cu data de 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului de diminuare cu 15% a cantitatii de deseuri municipale si asimilabile. Plata se face pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului de diminuare si cantitatea efectiv diminuata.

Una dintre cele mai importante modificari introduse prin OUG 25/2008 este aceea ca, pentru prima data in Romania si in avans fata de alte tari europene, se introduc la finantarea din Fondul pentru mediu persoanele fizice si asociatiile de locatari. Aceste categorii de beneficiari pot accesa finantari in cuantum de 90% pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia solara, energia eoliana si energia geotermala.

Toti cetatenii si composesoratele vor putea beneficia de finantari pentru impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, fapt care va duce la stoparea eroziunii pe versanti, cresterea fertilitatii solului si limitarea fenomenelor meteorologice periculoase. In acelasi timp, prin cresterea suprafetei foliare, se va produce inmagazinarea dioxidului de carbon din atmosfera reducandu-se actiunea schimbarilor climatice.

Ghidul de finantare pentru inlocuirea si completarea sistemelor clasice de incalzire este in curs de finalizare, urmand procedura de aprobare.

Presedinte AFM,
Dr. Mihai TOTI

Reclame
14 comentarii leave one →
 1. adriana permalink
  octombrie 30, 2008 5:35 pm

  buna ziua
  ma numesc adriana si de curind am construit o casa la tara
  vreau sa suplimentez instalatia de incalzire cu lemne cu una cu panouri solare
  am aflat de proiectul casa verde dar nu prea am inteles ce trebuie sa fac
  cui sa ma adresez/ care sunt firmele ce se ocupa de proiecte
  daca ma puteti ajuta
  0732401729 multumesc
  angel_vet74@yahoo.com

 2. viatalatara permalink
  octombrie 30, 2008 5:52 pm

  aveti aici toate raspunsurile, sper: https://viatalatara.wordpress.com/2008/10/30/%E2%80%9Ecasa-verde%E2%80%9D-episodul-iii/

  daca mai e ceva ce nu ati inteles, astept in continuare sa ma intrebati.

 3. Elisabeth permalink
  noiembrie 27, 2008 11:02 pm

  Exista vreun termen limita la care trebuie depusa cererea? De unde vom afla firmele care sunt aprobate? Noi locuim in Constanta, la casa si inalzirea este pe lemne. Ar fi minunat daca s-ar duce la bun sfarsit acest proiect!

 4. viatalatara permalink
  noiembrie 28, 2008 1:16 am

  Elisabeth, ai toate detaliile aici: https://viatalatara.wordpress.com/2008/10/30/%E2%80%9Ecasa-verde%E2%80%9D-episodul-iii/

  Cum se deruleaza programul?

  1. Cetateanul isi va depune dosarul pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, http://www.mmediu.ro cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, http://www.afm.ro, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.
  2. Urmeaza al doilea pas: veti alege unul dintre acesti instalatori validati, in functie de tipul de echipament pe care vreti sa-l achizitionati si veti depune dosarul la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
  3. Pasul trei: Obtinerea notei de acceptare – aceasta va fi eliberata de instalatorul validat la care ati depus dosarul!

  După ce solicitantul primeşte nota de acceptare în program şi după ce compania la care s-a înscris va monta echipamentele cerute, acesta va achita 10% din costuri, iar firma va merge să îşi recupereze restul banilor de la AFM.

 5. Ion CHIOSILA permalink
  decembrie 7, 2008 8:36 pm

  Sunt interesat in montarea a 1 – 2 panouri solare pentru incalzirea apei. Am urmarit mai multe materiale scrise, audio sau TV. Locuiesc in Buftea.
  Astept o invitatie de la o firma abilitata pentru montarea unor astfel de panouri.
  Cu multumiri,
  IC

 6. viatalatara permalink
  decembrie 7, 2008 9:58 pm

  Domnule Chiosila,

  Acesta nu este un site oficial al ministerului. Nu stiu cum e posibil sa va contacteze o firma abilitata. Mai bine asteptati sa fie facute publice listele oficiale (peste 2 saptamani) si apoi contactati dvs. o firma, care va place.

  Mult succes!

 7. nicolescu elena permalink
  decembrie 12, 2008 8:24 am

  cand si unde vor fi publicate listele cu firmelece vor trebui solicitate in judetulDAMBOVITA
  VA RUGAM MAI MULTA TRANSPARENTA!

 8. nicolescu elena permalink
  decembrie 12, 2008 8:25 am

  UNDE GASESC RASPUNSUL LA INTREBAREA MEA?

 9. viatalatara permalink
  decembrie 12, 2008 10:39 am

  „Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, http://www.mmediu.ro cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, http://www.afm.ro, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.”

  din Casa verde III: https://viatalatara.wordpress.com/2008/10/30/%E2%80%9Ecasa-verde%E2%80%9D-episodul-iii/

  ps: cred ca ma angajez in Minister, sau macar le cer un salariu!

 10. Dragomir Cristian permalink
  decembrie 17, 2008 1:00 am

  Am gasit un produs care in Germania este finantat de catre proiecte similare. Este vorba de pompa de caldura Zubadan. Pot sa recomand instalatorului din zona mea (Constanta) sa achizitionez anume acest produs?

 11. toma permalink
  decembrie 28, 2008 11:35 am

  eu cred ca trebuie sa ne luam adio de la acest proiect cu iz electoral,mai ales ca taxa pentru prima inmatriculare se pare ca va fi eliminata sau redusa.in plus, sunt multe alte necunoscute care nu s-au spus.am discutat cu un distribuitor de panouri solare din dambovita si mi-a spus sincer ca chiar daca ar fi eligibil,ceea ce nici nu doreste,n-ar risca sa vanda un sistem de incalzire solara cu 90/% subventie guvernamentala intr-o tara in care statul da tepe la firmele care lucreaza cu subventii.vedeti cazul PROTAN si firmele farmaceutice.omul mi-a spus sincer ca si daca il intarzie cu banii 0 luna doua,asta il poate baga in faliment.poate ca au ei firmele lor cu care sunt in carti,vom vedea ce se mai intampla mai departe dar eu ma amir,poamna e prea mare s-o credem.pana una alt, am gasit un panou chinezesc cu 15000 cu instalare cu tot,si cam tot acolo ajung,plus ca ce e in mana nu-i minciuna.nu mai cred in minciunile astora ca sigur au vrut s-o puna de-o afacere in favoarea lor.ati auzit ca s-a facut ceva bun in favoarea noastra,macar asa din intamplare?eu nu.dimineata ma incalt sigur si ma trimit la treaba.nimeni nu-mi da nimic de pomana si nici n-am pretentia asta.aa,daca e vorba de pomana crestina,asta e altceva.aici insa nu e vorba de crestinism ci de-O AFACERE FRUMOS AMBALATA CA UN CADOU DARUIT CU GENEROZITATE GRECEASCA.ma iertati ca va aduc cu picioarele pe pamant.

 12. eddie permalink
  aprilie 22, 2009 12:00 am

  foarte adevarat ultimul raspuns! ne-a racorit pe toti! personal lucrez in sistem si pot sa va asigur ca asa este! numai bine si recomand cu caldura sistemul chinezesc de panouri cu tub vidat!

 13. aprilie 22, 2009 4:21 pm

  istoria a dovedit ca Dl. Toma spuse adevarul. of!

Trackbacks

 1. „Casa verde“ - proiect eco finantat de guvern « Viaţa la ţară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: