Skip to content

Pitch pentru ilustraţie de cărţi pentru copii

octombrie 24, 2008
Florian Filat, coordonatorul albumului Chipuri de viaţă monahală (descarca de aici)un album cu fotografii de la Sihastria Putnei realizate de Dragos Lumpan – initiaza un nou proiect:
Se cauta un ilustrator pentru carti de copii cu tematica ortodoxa.
Va rugam sa trimiteti brieful persoanelor interesate intr-un astfel de proiect sau sa postati anuntul pe blogul dvs. In urma ofertelor primite, vom selecta una sau mai multe persoane.

Brief ilustratii carti pentru copii de inspiratie ortodoxa

1. Scurt background / nevoia

Traim intr-o lume dominata de vizual. Fiecare om experimenteaza zilnic efectele, de regula negative, ale imaginii asupra constientului dar si subconstientului. Imaginarul nostru este  populat de cele mai multe ori cu imagini construite la care sunt expusi permanent in media tiparita sau video. Imaginea are puterea ca sa fie purtatoare si a altor informatii dincolo de ceea ce reprezinta. Culorile, compozitia, maniera de tratare vizuala, luminile, deriva de cele mai multe ori dintr-o conceptie generala despre lume si viata. Imaginea renascentista de exemplu, reflecta o conceptie a omului despre lume total diferita de cea a omului postmodern care are un cu totul alt registru imagistic. Intotdeauna imaginea insoteste sau exprima un mod general de a vedea lucrurile. Consumarea permanenta a unui gen de imagini are efecte in ultima instanta asupra insusirii conceptiei promovate de imaginile respective. Perioada actuala pacatuieste fie printr-un abuz al imaginilor violente, fragmentate, naturaliste (excesul de realism) fie prin abuzul celor ireale, neverosimile, venite dintr-o lume in care ne putem refugia la anaghie (excesul de idealism). Aceste excese se regasesc la toate palierele de varsta pe care le tintesc. La cartile pentru copii se poate constata chiar o pregatire timpurie pentru primirea unor alte imagini la varste adulte, purtatoare ale aceleasi viziuni despre lume si viata. Pentru crestinii ortodoxi, imaginea autentica este legata indisolubil de icoana, cea care exprima cel mai precis (si este in acord cu) invatatura de credinta ortodoxa.

Cartile pentru copii pe teme de spiritualitate ortodoxa sunt putine iar cele existente au o grafica/ilustratie neadecvata. Unele incearca sa reproduca cat mai mult imagistica iconografica bizantina si aduc mai degraba cu albumele cu icoane decat cu cartile pentru copii. Altele abordeaza o imagistica din zona tabloului religios de inspiratie renascentista sau excesiv de naturalista. Pe de alta parte exista ilustratii care seamana mai curand cu benzile desenate pe teme din Cartea Cartilor. Avem de-a face fie cu ilustratii de inspiratie catolica, fie protestanta, fie cu un exces vizual de ortodoxie.  Nu exista in schimb o imagistica de inspiratie ortodoxa adecvata capacitatii de intelegere a copilului (in special pre-scolar).

2. Scopul proiectului

In primul rand, ne propunem dezvoltarea unui stil de ilustratii pentru copiii prescolari inspirat din iconografia ortodoxa bizantina.

In alt doilea rand, stilul de ilustratii va fi aplicat pe un numar de carti pentru copii cu povestioare/pilde inspirate din invatatura crestin ortodoxa.

3. Caracteristicile ilustratiilor

Mai jos sunt listate cateva din caracteristicile principale ale icoanei bizantine care ar trebui sa se regaseasca in ilustratii:

 • bidimensionalitate
 • nerespectarea proportiilor fizice (de exemplu marimea personajelor este data de importanta si nu de aspectul fizic)
 • natura este subordonata umanului
 • perspectiva inversa
 • co-existenta (la nevoie) a mai multor episoade in aceasi imagine
 • mai mult sugestiva decat descriptiva
 • colorit viu si dinamic

Toate caracteristicile de mai sus ar trebui sa fie integrate intr-o imagine de tip ilustratie adecvata  copilului prescolar.

Pentru referinta putem da 2 exemple de translatie a spiritului unei arte destinate cultului in sfera laica necultica. Sf. Ioan Cucuzel a fost un foarte mare compozitor de cantari psaltice destinate slujirii in Biserica. In acelasi timp, respectand spiritul muzicii psaltice a compus cantari pentru uz la curtea imparatului. In Romania, Anton Pann a fost unul dintre inoitorii muzici psaltice. Dar in acelasi timp a compus si muzica laica – vezi formatia de muzica veche Anton Pann.

Un alt exemplu: colinde traditionale inspirate din muzica psaltica.

4. Grupuri tinta

copii prescolari 4 – 7 ani.

5. Posibile teme care pot fi abordate in carti ulterioare

 • Povestiri cu talc, moralizatoare
 • Pilda oii pierdute
 • Pilda drahmei pierdute
 • Pilda bunului samaritean
 • Povestiri din Parintii Pustiei
 • Pilda fiului risipitor
 • Adam si Eva
 • Noe si potopul
 • etc

Toate cartile vor fi insotite si de text.

De la caz la caz se pot dezvolta si colectii.

4. Etape in dezvoltarea proiectului

Etapa 1

– selectie ilustrator care sa dezvolte stilul general al ilustratiilor

– dezvoltare stil (concept)

Etapa 2

– dezvoltare ilustratii pentru carti (circa 8-10 pentru fiecare pilda) cu ilustratorul selectat in etapa 1

buget: in functie de numarul de ilustratii

5. Criterii de selectare a ilustratorului/ilustratoarei

– apropiere si intelegere a iconografiei ortodoxe

– portofoliu anterior

– abordarea proiectului

6. Ce va cuprinde oferta

– experienta anterioara

– 3-4 schite ilustrative (minim 1 color) asupra directiilor posibile de explorat pentru dezvoltarea unui stil de ilustratii conform briefului (etapa 1 a proiectului). Directiile pot fi diferite intre ele.

– oferta financiara (pentru etapa 1 – dezvoltare concept si pentru fiecare ilustratie in etapa 2)

7. Termen pentru depunerea ofertei

Pe mail la florian_filat@yahoo.co.uk pana cel tarziu 07 noiembrie 2008

8. Contact pentru informatii suplimentare

florian_filat@yahoo.co.uk ; 0724-211863

Reclame
One Comment leave one →
 1. octombrie 27, 2008 10:51 pm

  l-am postat si eu… desi numerotarea asta e anapoda… Dupa 5 urmeaza 4 si iarasi 5… Am facut mici modificari. Am pus si alt titlu: pitch e un cuvant cu shpe mii de sensuri, mie nu-mi spune nimic.

  L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: