Skip to content

Soarele si Parkinsonul

octombrie 16, 2008

Aud la RR Cultural urmatoarele:

Carenţa de vitamina D este asociată maladiei Parkinson

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de specialişti americani, care nu a stabilit dacă deficitul este o cauză sau un rezultat al acestei boli. Numai in Marea Britanie, anual, aproximativ 10.000 de persoane sunt diagnosticate cu maladia Parkinson, o boală care afectează celulele nervoase situate in cateva zone ale creierului, in special in cele care coordonează mişcările. Cele mai obişnuite simptome sunt tremuratul membrelor, rigiditatea corpului şi lentoarea mişcărilor. Cercetătorii americani de la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii Emory, Atlanta, au dorit să afle dacă maladiile Parkinson şi Alzheimer, specifice persoanelor inaintate in varstă, prezintă o legătură cu deficitul de vitamina D. Specialiştii au descoperit că numărul persoanelor cu un nivel scăzut de vitamina D in sange este mai mare in randul pacienţilor care suferă de Parkinson decat in cel al indivizilor care nu suferă de această boală.

Cu o mana pe copil si alta pe sticluta de Vigantol, m-am gandit sa caut si alte surse, de preferinta naturale, de vitamina D.

Pai, prima si cea mai cunoscuta sursa este chiar soarele. Daca tot e vreme frumoasa, sa profitam si sa stam cat mai mult cu copiii afara.

Cand nu avem soare insa, putem gasi vitamina D in… peste. Iata un articol pe tema asta in Jurnalul national:

In zilele noroase de iarna, cand nu putem vorbi despre expunere la soare, aceasta substanta importanta pentru oase, vasele sangvine si rinichi este luata numai din alimente. Astfel, in 100 de grame de carne de hering se gaseste jumatate din necesarul zilnic de vitamina D. Continutul de vitamina D in 100 de grame de hering este acelasi ca intr-un kilogram si jumatate de ficat de vita, intr-un kilogram de branza sau in 15 oua. Pe langa carnea de hering, alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt galbenusul de ou, ficatul, laptele integral si produsele lactate nedegresate (untul).

Dar parca tot mai sanatos e soarele… E atat de degresat!

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: