Skip to content

Miscarea Locavorilor

Octombrie 3, 2008

Articol publicat in Ziarul financiar

In latina, „vorare” inseamna a manca. Omul este prin excelenta un carnivor, pentru ca se hraneste cu carne. Un locavor este insa un om care se hraneste cu… hrana de origine locala, produsa in zona in care locuieste.

Locavorii isi propun sa nu mai cumpere hrana care a strabatut mii de kilometri in avioane, vapoare, camioane sau trenuri pentru a ajunge la destinatie… Destinatia fiind in general marile supermarketuri, carora nu le pasa de cantitatea de gaz cu efect de sera emis in atmosfera in cursul transportului. Cuvantul de ordine al locavorilor este urmatorul: sa ne hranim cu ceea ce produc fermierii si agricultorii pe o raza de o suta de mile (cam 160 de kilometri) in jurul resedintei noastre. Pentru ca se poate, spun ei… Iar in felul acesta rupem lantul vicios al transportului alimentar care polueaza. De ce sa consumi, de exemplu, la Los Angeles fasole verde adusa din Africa si carne de miel din Noua Zeelanda? Numai pentru ca marile grupuri alimentare au contracte mai ieftine pe Continentul Negru sau in regiuni ale globului unde mana de lucru este mai ieftina?

Sigur, locavorii au si detractori. Acestia din urma spun: de ce sa nu consumam fasole verde adusa din Kenya, de exemplu, ca si alte legume si fructe importate din tarile sarace si in curs de dezvoltare, cand in felul acesta ajutam tarile din emisfera sudica, atat de defavorizate? Pe cat le ajutam, pe atat le infometam, raspund locavorii, convinsi ca, daca africanii ar exporta mai putina hrana, s-ar alimenta ei insisi ceva mai bine.
Citeste tot articolul
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: