Skip to content

Legatura dintre cancer si alimentatie (2)

Octombrie 3, 2008

Articol publicat in Formula As

Interviu cu Dr. Cristian Boerescu

„Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati”

– Cum se explica efectul protector al vegetalelor?

– Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana „toata iarba ce are samanta si tot pomul ce are rod in el”. Din pacate, foarte putine vegetale din cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai adesea prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele grave ale sistemului actual. „Galbenul de unt” (paradimetil-azobenzenul), ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). In schimb, produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. Multi microconstituenti naturali din legume, fructe, cereale, dar si din plante – patrunjel, morcovi, grau, catina sau condimente – si-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, in diverse colturi ale lumii.

– De ce sa consumam legume nefierte?

– Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca vegetalele in stare cruda si proaspete au o mare putere de vindecare si reprezinta pentru oameni o hrana vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza pe numeroase cazuri de vindecare din clinica sa, dotata cu cele mai moderne laboratoare din acea vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele, enzimele, imunostimulatorii sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul timpului, aceste adevaruri au fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi si multi altii, dar, din nefericire, medicina actuala merge parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru a intelege rolul cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului, sa observam ca cea mai mare frecventa a bolii este intalnita la persoane in varsta de peste 50-60 de ani, la care componentele tisulare intra in procese lente de degenerare, iar astfel, organele nu mai fac fata asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele de cruditati, posturile cu sucuri de legume si fructe, hrana vie, sunt o speranta pentru cei disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult de ultimele comunicari stiintifice.

– Legumele si fructele de pe piata romaneasca mai au calitatea de medicament anticancer?

– Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un „da” rostit de sute de mii de voci, din piepturile romanilor care vin de la munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre parfumul,  gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la noi. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui, rosii, ardei… Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul acestor produse este de 3-4 ori mai mare decat al celorlalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie. Daca am avea azi autostrazi, turismul rural ar relansa economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune, cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum, in folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare si comercializare al hranei coordonat cu mai mare grija.

Sursa articolului

One Comment leave one →
  1. mirela permalink
    Martie 18, 2010 3:42 pm

    as vrea tare mult sa nu mai mananc numai otravuri eu si familia mea,incat imi vine sa las viata moderna din oras si serviciul la birou si sa-mi cultiv legumele si fructele de care am nevoie la tara unde sa si traiesc si sa respir aer curat.Dar nu este oare prea tarziu?mi se pare totul deja compromis.sa nu fie asa?si atunci de unde sa incepem?sa-l intrebam pe domnul ministru al agriculturii?credeti ca-l intereseaza de agricultura bio?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: