Skip to content

Vrei o casă de lemn, ca noi?

Octombrie 3, 2008

Articol publicat in ziarul Adevarul

Profilul celor care îşi construiesc diferite tipuri de case este însă bine definit. “Casele din cărămidă sunt cerute, în principal, de cei cu mai mulţi bani”, spune Sorin Coler de la Neocasa. Chiar şi aşa, foarte mulţi dintre cei care nu-şi permit o astfel de locuinţă apelează la credite, doar pentru că nu cunosc avantajele unei case din lemn. “Principalul dezavantaj al caselor din lemn este mentalitatea românilor”, mai spune Coler.

Casa pe structură din lemn nu te arde la buzunar

Casele pe structură din lemn sunt cele mai ieftine, dar şi cele mai practice. Au ajuns pe piaţa din România în urmă cu 10 ani, iar de atunci, zeci de constructori se chinuie să le explice clienţilor avantajele şi dezavantajele unei asemenea construcţii. Un metru pătrat de casă pe structură din lemn costă de la 150 de euro, la roşu, şi ajunge la peste 500 de euro, la cheie. Avantajele acestui tip de casă rezultă din timpul de construcţie, din preţ şi din gradul de izolare termică.

“Consumul de energie este mult mai mic în cazul caselor pe structură de lemn, de tip sandwich”, susţine Sorin Coler, reprezentantul firmei Neocasa, din Câmpina. Construcţiile pe structură de lemn sunt gata în câteva luni, iar finisajele sunt mai simplu de realizat decât în cazul celor de cărămidă.

Specialiştii spun că locuinţele pe structură de lemn se vând în principal la cheie şi sunt căutate mai ales de cei care vor să-şi ridice o casă la periferia oraşelor. Potrivit Transval, o altă companie din domeniu, consumul lunar de gaze pentru încălzirea unei case pe structură de lemn este de două ori mai mic decât în cazul locuinţelor din lemn masiv şi de patru ori mai redus decât pentru o casă din cărămidă. “Casele pe structură din lemn trebuie, obligatoriu, izolate”, spun reprezentanţii firmelor.

“În Statele Unite, 80% din case sunt construite pe structură din lemn, iar la noi sunt construite pentru a rezista la cele mai dure condiţii meteo sau incidente”, a mai spus Sorin Coler. Aceste case rezistă la cutremure de aproximativ 9 grade pe scara Richter, iar constructorii garantează rezistenţa lucrării “pe viaţă”. Pe hârtie însă, garanţia acordată de constructori este de aproximativ 10 ani pentru structură. Peretele exterior al caselor este făcut dintr-o combinaţie de polistiren, vată minerală, gips-carton şi tencuială armată. Casele sunt izolate termic şi fonic. Dezavantajele apar atunci când proprietarul încearcă să-şi ia un credit garantând cu casa sau la încheierea unei poliţe de asigurări, potrivit IpoteciDirect.

Pro

Se ridică imediat

O casă pe structură din lemn este gata în două-trei luni, iar alegerea unui plan este simplă. Unii constructori asamblează casa chiar şi în două-trei săptămâni, dacă au fost obţinute autorizaţiile necesare.

Contra

Asigurare scumpă

Asigurarea unei case pe structură de lemn este de două ori mai scumpă decât pentru o locuinţă din cărămidă. Asigurarea unei case din cărămidă reprezintă 0,2% din valoarea sa, iar a unei case din lemn,  0,4% pe an.

Afla si despre celelalte tipuri de case citind articolul intreg

Anunțuri
2 comentarii leave one →
 1. adriana... permalink
  Octombrie 3, 2008 8:01 pm

  Buna seara…am mai spus ca imi place blogul tau…felicitari…Folositor de stiut ce ai spus…E casuta voastra cea din poza?…E superr….

 2. viatalatara permalink
  Octombrie 3, 2008 8:14 pm

  Multumesc 🙂

  Nu e casuta noastra, e casuta din articolul pe care l-am preluat (sunt 3 case la imagini, si am ales-o pe asta).

  Casuta noastra nu apare deloc pe blog din exterior, doar din intererior.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: