Skip to content

O carte

Septembrie 27, 2008

Citesc in Cotidianul un articol despre povestile vechi repovestite copiilor noi.

Poartă nume sonore, de poveşti celebre, sunt încurajator de subţirele, căci nu le-au mai rămas decât câteva rânduri la fiecare după prescurtarea şi rescrierea cu autor necunoscut, şi ademenesc părinţii să le cumpere, scoţând din povestea originală orice urmă de violenţă care ar putea afecta o educaţie civilizat-modernă. Au frumuseţea nesărată perfectă, în lumea largă răspândită a păpuşilor Ken şi Barbie, şi, ca nişte organisme modificate genetic, poveştile prescurtate sau repovestite scapă micii cititori de imperfecţiunile variantei originale: povara aşteptării unui final fericit sau, şi mai rău, a unui final nefericit sau scriitura într-o limbă demodată, cu plictisitoare şi de neînţeles arhaisme.

Ei bine, nu pot decat sa subscriu. Piata e plina de carti pentru copii proaste, fara sens si fara morala, adica fara sare si piper, ilustrate execrabil (adica fara urma de personalitate, fara coloana vertebrala, copiind stilul Disney in desenarea personajelor, fie ele oameni sau aminale). Atat de greu mai intalnesti o carte frumoasa, curata si interesanta, incat nu e greu de imaginat de ce multi din copiii de azi nu mai sunt interesati de citit.

Dar pentru ca am gasit o carte de care sunt multumita, m-am gandit sa va scriu cateva randuri despre ea: Basmele Printeselor repovestite de Margaret Clark, cu ilustratii de Peter Malone. Atat continutul, cat si ilustratiile, sunt extraordinare. Basmele sunt repovestite accentuandu-se latura morala a printeselor (adica faptul ca erau bune, nu atat ca erau frumoase). Iata un fragment din prezentarea acestei carti:

Fiecare fetita are o printesa preferata. Dar oare ea stie ca Cenusareasa nu era numai frumoasa, ci si buna la suflet? Sau ca Frumoasa era intotdeauna curajoasa si loiala? Povestile tuturor acestor fete curajoase si frumoase, care si-au dovedit calitatile de printese, sunt repovestite intr-o carte minunata, ilustrata exceptional de artistul Peter Malone. Aceasta comoara a povestilor clasice va cuceri, cu siguranta, imaginatia printeselor de orice varsta din ziua de astazi.

Cat despre ilustratii, merita puse in rama. Iata cateva din operele acestui autor.

Cartea poate fi comandata on-line de aici.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: