Skip to content

Despre rugăciune (partea a patra)

August 8, 2008

de parintele Teofil Părăian

Sfantul Isaac Sirul spune ca: „Rugaciunea este o bucurie care inalta multumire”. Deci ce este rugaciunea, intre altele? „O bucurie care inalta multumire.”

Taina rugaciunii este sa te rogi in taina.

Evagrie Ponticul spune ca rugaciunea este „vorbirea mintii cu Dumnezeu”, nu este repetarea mecanica a unei formule de rugaciune. Cand recitam rugaciuni nu ne rugam, ne rugam atunci cand ceea ce spunem simtim, cand ceea ce spunem ne impropriem.

Cine este in sfera recitarilor nu se roaga, ci doar spune rugaciuni, iar cel care vorbeste cu Dumnezeu prin cuvintele rugaciunii, acela se roaga. Intai este rugaciunea cu cuvantul, rugaciunea gurii, apoi vine rugaciunea mintii, cand cele ce le rostim cu gura le intelegem si cu mintea, rugaciunea mintii putand fi detasata de rugaciunea gurii, fiind mai inaintata decat rugaciunea gurii, ramane la nivelul gandului, dar la nivelul gandului prin cuvinte, pentru ca rugaciunea este prin cuvinte chiar cand nu spunem cuvinte cu gura, spunem cuvinte cu gandul, tot cuvintele pe care le-am putea spune si cu cuvantul vorbit. Si exista o rugaciune a inimii care este rugaciunea deplina, rugaciunea simtita, rugaciunea in care nu se roaga numai gura, nu se roaga numai mintea, ci se roaga si inima, adica omul intreg se roaga, la idei adaugand si simtirea. Exista si o rugaciune in care se taie cuvantul de pe buze, o rugaciune fara cuvinte, o rugaciune a inimii care este o indreptare a sufletului catre Dumnezeu, dar la aceasta rugaciune ajung putini.

Puteti citi toate cartile din lumea asta despre rugaciune, mai mult decat faptul de a te angaja nu-i nimic. Dumnezeu se descopera nu tehnicii, nu faptului ca faci inchinaciuni sau ca stai in genunchi sau ca stai in picioare, nu faptului ca pui degetul intr-un loc pe inima si privesti spre inima. Astea sunt numai niste lucruri prin care se angajeaza omul simplu, ca sa se poata concentra mai bine. Dar in realitate, lucrurile astea n-au nici o valoare pentru viata launtrica, pentru viata sufleteasca interioara. Important este sa iei aminte la ganduri, important este sa te simti in legatura cu Domnul Hristos, sa stii ca mantuirea vine prin Mantuitor, nu de la tine, sa ocolesti gandurile cele rele prin asezarea aceasta de rugaciune, prin deprinderea aceasta de rugaciune.

sursa articolului

sursa fotografiei

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. treangelsmother permalink
    August 14, 2008 10:23 am

    Trebuie sa spun ca citind aceste texte am auzit in gând vocea Părintelui Teofil rostindu-le.Mulţumesc pentru aceasta culegere minunata de texte care mi-a îndulcit sufletul…totul e explicat in cuvinte atât de simple si totuşi atât de profunde…inca o data mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: