Sări la conţinut

Un sat democrat

iulie 4, 2008

De dimineata, stau de vorba cu o tanara femeie din sat despre tinerii intalniti ieri, povestindu-i despre focul din padure si cursele cu scutere. Incurcata, ridica din umeri si-mi spune:

-Da, da, nu era asa inainte, dar acum e democratie peste tot! O sa vedeti ca toata vara or sa tot intre copii in padure si or sa faca focul, e chiar periculos, ca nu-i supravegheaza nimeni, iar pe caldurile astea, daca izbucneste un incediu… Si noi intram cand eram tineri, dar luam o galeata cu apa cu noi…

-Pai de ce nu-i supravegheaza niemeni? Parintii nu stiu ce se intampla?

-Pai… parintii sunt mai mult la serviciu, vin si ei seara acasa, ce stiu ei?

-Dar copiii aia cu scuterele, cine le-au cumparat, nu parintii?

-Ba da, dar… te poti pune cu ei? Altele sunt vremurile acum… Uite, baiatul ala cu ATV-ul e dintr-o familie mai bogata, zilele trecute umbla pe aici cu viteza si taca-sau il urmarea cu masina… si era un om beat intr-un sant, putea sa dea peste el… Daca nu asculta, ce sa le faci?

Femeia ma privea, resemnata si neajutorata. Are si ea un fiu, dar acela e cuminte.

-Pai eu am vazut ca sunt mici, au 9-10 ani, e legal?

-Da, asa e, sunt mici… ei, o fi legal, altfel nu i-ar lasa, nu?

-Si mai umbla si cate doi-trei calare, se pot intampla accidente…

-Pai chiar zilele trecute s-a rasturnat un scuter cu doua fete, s-au umplut de julituri…

-N-a fost mai grav?

-Nu, dar oricum, si asa n-a fost bine…

-Iar cand fac 18 ani, umbla cu bmw-urile si mor in accidente, cum s-a intamplat luna trecuta…

-Pai da, ca s-au obisnuit de mici cu viteza…

Povestea e de domeniul fantasticului, teoretic vorbind, ca practic, e reala. Acum cand o scriu, parca tot nu-mi vine a crede. Ma duc la dictionar si caut sa vad ce inseamna democratie, ca nici eu nu mai inteleg.

DEMOCRAŢÍE s.f. Formă de organizare şi conducere politică a societăţii în care puterea supremă este exercitată de popor. [cf. gr. demokratia < demos – popor, kratos – putere].

Cuvantul „democratie”, sarmanul, si-a pierdut intelesurile, cazand in ridicol. A devenit sinonim cu „libertatea” care nici ea nu e tocmai libertate, ci libertinaj. Insa, daca ai spune ca „libertinajul face legea azi”, parca ai incepe sa te ingrijorezi, dar, odata ce-l numesti „democratie”, te linistesti, pentru ca, desigur, toti iubim democratia. Doar nu vreti o dictatura acum?

Francoise Dolto considera copiii crescuti in „libertate” copii crescuti cu nepasare. Pe scurt, copii fara educatie. Pedocrati, fii de ratati.

Sa aiba atunci lingvistica puterea medicinei? Sa poata ea sa vinedece, punand diagnosticul exact si redand cuvintelor sensurile originare? Sa fie ziarul sansa? O litera atat de mica, in fata unui televizor atat de mare…

2 comentarii leave one →
  1. gandestefrumos permalink
    iulie 4, 2008 8:40 pm

    Litera singura cred ca nu prea poate schimba. Dar onestitatea, dragostea, durerea si mai ales rugaciunea de dincolo de litera ii dau cuvantului putere si cred ca incet-incet se poate schimba cate unul… Iar apoi va lucra puterea exemplului si, cine stie, dupa ce unul va deschide ochii, se vor „molipsi” si altii sa nu mai orbecaie… E frumos si greu satul. Frumusetea e usor de vazut, dar cred ca trebuie sa fii cu adevarat matur sa ii vezi si sa cauti sa ii vindeci rana. Iar de vreme ce o vezi, cred ca Domnul ar putea lucra (si) prin litera ta la vindecarea ei. Pune-I gandul asta inainte asa cum ni-L pui noua si raspunsul va veni in inima ta. Daca nu a venit deja;)

  2. viatalatara permalink
    iulie 5, 2008 7:23 am

    oscilez intre speranta, adica nebunie, si neincredere. sunt totusi si eu roman si sufar si eu de sindromul: „da’ ce-mi pasa? nu e treaba mea! eu imi vad de treaba mea si ei poa’ sa-si rupa gatul!” sau: „da’ cine ma cred? ia sa ma uit mai bine in oglinda. chiar cred ca pot io sa fac ceva pentru oamenii astia? sunt idioata!” apoi, iar: „nu e posibil sa se intample asa ceva! nu-i putem lasa asa, daca nu se implica nimeni, se duc de rapa! trebuie facut ceva, macar un minim. nu ti-a cerut nimeni sa ari ogorul, dar fa ce te pricepi mai bine, scrie-le. nu-i vei schimba, dar macar 2-3 poate vor intelege…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: